Wskazówki i porady Przygotuj pizzę tak, jak robią to Włosi!

Kiedy spędzamy czas z rodziną lub znajomymi, zamówienie pizzy jest jednym z pierwszych pomysłów na szybki posiłek dla całej grupy. Ale możemy też przygotować ciasto na pizzę sami, czyniąc z tego procesu formę relaksu i zdobywania nowej umiejętności, nie mówiąc już o zupełnie nowych doznaniach smakowych!

Historia pizzy

Już starożytni Rzymianie jedli coś, co moglibyśmy nazwać pizzą. Uformowane z ciasta placki spożywano z ziołami, różnymi sosami i serem. Współczesna pizza przybrała nowoczesną formę w XVIII wieku w Neapolu, kiedy pieczywo pokryto czosnkiem, bazylią, serem i pomidorami. Była to prawdopodobnie najbardziej znana obecnie pizza - pizza neapolitańska.

W XIX wieku Włosi przynieśli pizzę do Stanów Zjednoczonych. Po II wojnie światowej rynek pizzy eksplodował, awansując ją na jedną z najpopularniejszych potraw w Ameryce. Amerykanie jedzą jej cztery miliardy rocznie, większość w restauracjach i pizzeriach. Pizza na telefon i mrożona są również popularne w naszym kraju. Wobec rosnących cen żywności, wpływu ekologii i przede wszystkim - wartości zdrowego żywienia, coraz ważniejsze jest gotowanie lub pieczenie w domu, zatem domowe ciasto do pizzy stało się jednym z częściej wyszukiwanych przepisów.

Najpopularniejsze rodzaje pizzy

Pizza neapolitańska

Oryginalna pizza jest nie tylko najszerzej znana, ale też najbardziej lubiana. Jeżeli uwielbiasz pizzę na bardzo cienkim cieście, skuś się na nią. To bardzo chrupiące i delikatne ciasto, wypiekane w piecu opalanym drewnem. Musi być wyrabiane ręcznie bez pomocy jakichkolwiek mikserów lub innych robotów kuchennych. Średnica pizzy wynosi 35 cm, a grubość ciasta to 3-4 mm. Występuje tylko w dwóch wersjach:

Pizza amerykańska

W przeciwieństwie do oryginalnej pizzy neapolitańskiej, pizza amerykańska jest chrupiąca, ale jednocześnie gruba i miękka w środku. Najpopularniejsza jest pizza nowojorska, która swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mące o wysokiej zawartości glutenu, ale także minerałom, znajdującym się w wodzie w Nowym Jorku. Fani i entuzjaści potrafią transportować wodę z Nowego Jorku na drugi koniec kraju, by przygotować jak najlepszą pizzę.

Przepis na najlepsze ciasto do pizzy

Miękkie i chrupiące, to cechy, które powinno mieć odpowiednio przygotowane ciasto do pizzy. Jak je zrobić?

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 250°C
  2. Wlej wodę do miarki i rozpuść drożdże. Woda powinna być umiarkowanie ciepła (letnia), by drożdże się rozpuściły. Zamieszaj i odstaw na chwilę
  3. Wsyp mąkę do miski, dodaj szczyptę soli morskiej i stopniowo dolewaj wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
  4. Dłońmi dokładnie wymieszaj ciasto, aż przestanie się kleić.
  5. Jeżeli ciasto jest lepkie nawet po długim wyrabianiu, dodaj trochę mąki i ugniataj dalej.
  6. Z ciasta uformuj bochenek, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  7. Po upływie tego czasu umieść ciasto na posypanej mąką desce, ponownie okryj kawałkiem materiału i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  8. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy około 35 cm, uważając przy tym, by go nie rozerwać.
  9. Obsyp blachę do pieczenia semoliną i ułóż na niej rozwałkowany spód pizzy.
  10. Dodaj swoje ulubione składniki i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 7-10 minut.

Przygotuj pizzę tak, jak robią to Włosi!

Niekończąca się lista przepisów na pizzę

Bez względu na to, czy wolisz tradycyjną neapolitańską pizzę, czy jej amerykańską wersję, mamy dla Ciebie kilka ważnych wskazówek do wykorzystania przy kolejnych przepisach.

Domowe ciasto na pizzę to smakowita przyjemność i odskocznia od komercyjnych dań. Ale dzieci (oraz siebie) możesz uszczęśliwić minipizzami.

Jeżeli jesteś miłośnikiem domowej pizzy ale jednocześnie jesteś na diecie bezglutenowej, to nie koniec świata. Pizza kalafiorowa powinna ci się spodobać i zasmakować.

A może jednak spróbujesz zrobić to tak, jak Rzymianie? Wszystko zależy od twojej kreatywności. Jeżeli stawiasz na minimalizm, przygotuj pizzę z oregano.

Zapiekany chleb z serem, smakujący jak pizza – nie tylko świetnie wygląda, ale jest też sposobem na upieczenie dwóch pieczeni na jednym ogniu – zaspokoi ochotę zarówno na ciasto, jak i na pizzę.

Ciekawostki o pizzy

  • Rekordzistą świata w jedzeniu pizzy jest Patrick Bertoletti – w 10 minut zjadł 47 kawałków 16 rodzajów pizzy.
  • Pizzerie stanową niemal 17% wszystkich restauracji na świecie.
  • Amerykanie tak bardzo uwielbiają pizzę, że ustanowili październik jej narodowym miesiącem.
  • Od czasu powrotu amerykańskich żołnierzy z Włoch po II wojnie światowej, apetyt na pizzę nie minął. Dziś w Stanach Zjednoczonych jest około 69 000 pizzerii. Średnio sami Amerykanie jedzą 350 sztuk pizzy na sekundę!
  • Największa na świecie pizza została upieczona w Hawanie na Florydzie i składała się z 90 000 kawałków
  • Według wyników jednej z ankiet, przeprowadzanych na całym świecie, ostre papryczki są najpopularniejszym składnikiem pizzy. Najmniej lubianym składnikiem są sardele.
  • 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. Według badań do 82% włoskiej populacji twierdzi, że jest to ich ulubiony posiłek, a przeciętny Włoch zjada nawet 45 pizz rocznie.



Źródła: wikipedia.org

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3