Każda przyszła mama chce dobrze wyglądać i nie przytyć za dużo. W tym pięknym czasie w organizmie kiełkuje nowe życie, dlatego powinniśmy zaufać ciału, jeśli chodzi o ilość dostarczanych składników odżywczych i dodatkowe kilogramy.
W czasie ciąży z reguły przybiera się na wadze od 9 do 15 kilogramów:
Podane liczby mają jednak charakter orientacyjny i niekiedy dla organizmu lepsze jest odchylenie od normy. Wszystko zależy od wyjściowej kondycji przyszłej mamy i jej BMI, czyli Body Mass Index. Jeśli przyszła mama przed zajściem w ciążę miała nadwagę lub otyłość, w czasie ciąży może przytyć mniej i na odwrót – jeśli ważyła za mało, może przybrać na wadze nieco więcej.
Dobra rada: jak obliczyć Body Mass Index?
Wskaźnik BMI można obliczyć, dzieląc wagę w kilogramach przez wzrost w metrach do potęgi drugiej. Pamiętaj, że wskaźnik nie uwzględnia innych ważnych kryteriów, a zatem nie musi być miarodajny, ma charakter orientacyjny. Wartości wskaźnika BMI dla Europejczyków ocenia się następująco:
Przyszłym mamom zdarza się niekiedy schudnąć w pierwszym trymestrze z powodu częstych nudności lub dzięki optymalnej diecie. To normalne. Długotrwała utrata wagi w czasie ciąży to jednak zły sygnał, dlatego, jeśli tracisz na wadze, powinnaś o tym powiedzieć swojemu lekarzowi.
W czasie ciąży w organizmie zachodzi mnóstwo niesamowitych rzeczy, które odbijają się na wadze przyszłej mamy. Co naprawdę oznacza przyrost wagi?
Zapasy krwi w czasie ciąży wzrastają aż o 50%. Wzrost ilości krwi bywa przyczyną opuchlizny nóg i innych dolegliwości.
Przyszła mama musi być w stanie wyżywić siebie i dziecko w najtrudniejszym okresie tuż po porodzie, gdy nie ma tyle energii co zwykle. Dlatego jej organizm tworzy zapasy, które później wykorzysta.
Jesz produkty dostarczające witamin, zapewniasz sobie odpowiednią dawkę ruchu i dbasz o dobrą kondycję psychiczną? W takim razie waga nie powinna Ci spędzać snu z powiek! Polegaj na mądrości swojego ciała i kieruj się instynktem. Trzymaj się kilku prostych zasad.
1. Jedz wartościowe produkty
Dieta bogata w witaminy i minerały, błonnik i zdrowe tłuszcze to podstawa prawidłowego rozwoju płodu. Jedz jajka, dobrej jakości ryby, pasteryzowane wyroby mleczne i mięso, organiczne owoce i warzywa. Wykreśl ze swojej diety wszystkie produkty zawierające „puste kalorie”, po których ciągle będziesz głodna, rozdrażniona i które powodują tycie.
2. Zapewnij sobie odpowiednią ilość ruchu
Dziś kobiety w ciąży nie muszą się wylegiwać w łóżku jedząc lody. Wprost przeciwnie! Regularne ćwiczenia poprawią Ci nastrój, dostarczą energii i pozwolą ciału przygotować się do porodu. Dzięki odpowiedniej dawce ruchu nie będziesz czuła się zmęczona, unikniesz zaparć i bólu dolnego odcinka kręgosłupa.
Dobra rada: w czasie ciąży zaleca się zajęcia z jogi, pływanie, spacery i ćwiczenia na rowerku stacjonarnym. Zdecydowanie unikaj:
3. Stosuj preparaty witaminowe dla kobiet w ciąży
Nawet jeśli dbasz o dietę i dostarczasz organizmowi niezbędnych składników odżywczych, czasami zdarzają się niedobory. Skonsultuj ze swoim lekarzem odpowiednią suplementację witamin i składników mineralnych, które zapewnią zdrowy rozwój dziecka.