Wskazówki i porady Przepisy z wykorzystaniem suszonych pomidorów: kiedy smakują najlepiej?

Suszone pomidory pochodzą wprawdzie z południa Włoch, ale pokochał je cały świat. Włoscy rolnicy wpadli kiedyś na doskonały pomysł. Chcieli się delektować pomidorami przez cały rok, dlatego zaczęli je suszyć na gorącym południowym słońcu. Suche, nagrzane powietrze i mocne promienie słońca wysuszyły pomidory, które następnie zaczęto marynować w słoikach w oliwie extra virgin. W ten sposób zrodził się jeden z ikonicznych produktów Półwyspu Apenińskiego.

Jak najlepiej wykorzystać suszone pomidory

Potraw z suszonymi pomidorami jest mnóstwo. Począwszy od przystawek, przez makarony, sosy, ryż, mięso aż po ryby. „Najlepszy sposób na delektowanie się suszonymi pomidorami to połączenie ich z lekko przypieczonym domowym chlebem, który należy delikatnie spryskać oliwą. Suszone pomidory świetnie komponują się z kaparami i anchois. Wspaniały prosty posiłek, do którego pasuje kieliszek białego wina” – zdradza swój sposób na suszone pomidory kucharz i współwłaściciel Ristorante Pizzeria Da Mario e Nicola w Stupavie, Mario Maglione.

Każdy może suszyć pomidor

Aby przygotować własne suszone pomidory, warto sięgnąć po duże, mięsiste odmiany. Najlepsze będą dorodne pomidory śliwkowe, które zawierają mniej wody. Można z nich usunąć środek, ale to już zależy od indywidualnych preferencji. Sposobów suszenia jest kilka.

Suszenie pomidorów na słońcu

Suszenie pomidorów wymaga tylko słońca i świeżego powietrza. Im słoneczniej i bardziej sucho, tym lepiej. Właśnie dlatego najprościej suszyć pomidory latem. A w naszym klimacie to dziecinnie proste. Latem znów czeka nas fala upałów, które wprawdzie będą nam się dawały we znaki, ale za to można suszyć pomidory. „Przygotowanie jest proste, choć nieco czasochłonne” - ostrzega Mario Maglione i zdradza własny sprawdzony przepis. „Pomidory pokrój wzdłuż na pół i ułóż je skórką do góry na ruszcie. Posyp solą i zostaw na słońcu przez około 10 dni. Ważne, aby na wypadek deszczu zabierać je na noc do środka. Można je dodatkowo przykryć siatką, żeby uniknąć zainteresowania owadów. Po 10 dniach pomidory można marynować. W tym celu zagotuj wodę z octem i na chwilę zanurz w niej pomidory. Po wyjęciu z wrzątku osusz pomidory ścierką. Wkładaj pojedynczo do uprzednio wysterylizowanego słoika, a następnie zalej oliwą extra virgin. Ważne, żeby ostatnią warstwę pomidorów w całości przykryć oliwą. Smak można wzbogacić bazylią, miętą lub chili” - dodaje na zakończenie kucharz z Sycylii.

Suszenie pomidorów w piekarniku

Suszenie w piekarniku jest wygodne i znacznie szybsze. Choć ten sposób jest znacznie mniej czasochłonny, otrzymany produkt jest nieco gorszy w porównaniu z pomidorami suszonymi na słońcu, bowiem pomidory z piekarnika krócej zachowują świeżość.

Przygotuj duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia, co ułatwi późniejsze czyszczenie. Poprzekrawaj pomidory, usuń z nich sok i ułóż na blachach z zachowaniem odstępów. Ponacinaj pomidory ostrym nożem, co ułatwi równomierne suszenie. Spryskaj oliwą, żeby uniknąć przyklejania. Piekarnik nagrzej do temperatury 90 °C. Pomidory można układać bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ale jeśli ułożysz je na ruszcie, będą się suszyć równomiernie. Po dwóch godzinach zaczną schnąć, choć wciąż będą nieco wodniste. Dlatego sprawdź w jakim są stanie, a jeśli używasz kilku blach, podmień je lub obróć, jeśli zauważysz, że jedna strona suszy się szybciej niż druga. Niektórzy lubią pomidory w takim właśnie stanie i używają ich do przygotowania sosów do makaronów lub sałatek. Jeśli chcesz spróbować, wyjmij pomidory z piekarnika, a po ostygnięciu przełóż do lodówki. Zużyj w ciągu dwóch dni lub przełóż do zamrażalnika.
Jeśli zamierzasz kontynuować suszenie, sprawdzaj pomidory co godzinę. Powinny być gotowe po 6 - 8 godzinach. Wysuszone pomidory nie powinny być wilgotne i lepkie, lecz twarde. Jeśli kusi Cię, żeby przyspieszyć proces suszenia i zwiększyć temperaturę, nie przekraczaj granicy 120 °C. W innym razie pomidory zaczną się gotować, a nie suszyć.

Suszenie pomidorów w suszarce do owoców i warzyw

Prostym sposobem na suszenie pomidorów jest użycie suszarki do owoców i warzyw. To wygodne, a całą pracę wykona za nas urządzenie. Pomidory pokrój w plasterki o grubości pół centymetra, pamiętając, że mniejsze kawałki ciemnieją, a grubsze suszą się nierównomiernie. Jeśli wybierzesz odmiany podłużne, pokrój je wzdłuż, ale jeśli okażą się zbyt długie, każdy kawałek przekrój jeszcze na pół.
Ułóż pomidory skórką w dół, posól, spryskaj oliwą, możesz dodać również odrobinę cukru. Aby zapewnić swobodny przepływ powietrza, ułóż pomidory w odpowiednich odstępach. Ustaw suszarkę na temperaturę 60 °C i susz 6 - 8 godzin. W trakcie suszenia należy przewracać pomidory, aby suszyły się równomiernie. Od czasu do czasu zaglądaj do suszarki i wyjmuj ususzone cienkie kawałki – grubsze muszą się suszyć dłużej. Nie przesadź z suszeniem, aby pomidory nie ściemniały. Jeśli jednak zostawisz je w suszarce zbyt długo, nie martw się, nie stracą swojego wspaniałego smaku. Po upływie czasu suszenia wyjmij pomidory i pozostaw do przestygnięcia na ok. 10 minut. Następnie przełóż do słoików i sterylizuj lub włóż do szczelnego woreczka czy pojemnika i wstaw do lodówki, w której można je przechowywać przez 6 - 9 miesięcy. Suszone pomidory nadają się też do mrożenia.

Suszenie pomidorów w mikrofalówce

Otóż to! Suszone pomidory można wyczarować nawet w kuchence mikrofalowej i choć nie jest to optymalny sposób suszenia, warto poeksperymentować. Suszenie wymaga przestrzegania dwóch podstawowych zasad: konsekwencji i zapewnienia obiegu powietrza. A używanie w tym celu mikrofalówki to nie lada wyzwanie. Trzeba uzbroić się w pokłady cierpliwości i lepiej zacząć od kilku porcji, żeby najpierw się przekonać, czy mikrofalówka daje radę.
Pomidory suszą się w mikrofalówce od środka do zewnątrz, czyli inaczej niż normalnie. Oczywiście, grubsze kawałki będą się suszyć dłużej niż cieńsze. Jeśli nastawimy zbyt wysoką moc, końcówki pomidorów mogą się spalić. Mogą się też ugotować - powstanie wówczas lepka masa, która nawet z daleka nie będzie przypominać suszonych pomidorów. Cały sekret suszenia w mikrofalówce to niska moc i długi czas suszenia. Pomidory trzeba regularnie obracać, choć oczywiście kusi, żeby po prostu włączyć mikrofalówkę i zająć się czymś przyjemniejszym. Należy też dbać o swobodny przepływ powietrza, dlatego najlepiej ułożyć pokrojone pomidory na ruszcie, który nadaje się do użycia w kuchence mikrofalowej. Pomidory suszy się przez 45 minut na drugim stopniu z dziesięciu. Co 25 minut należy obracać i sprawdzać ich stan. Jak widać, suszenie pomidorów w mikrofalówce trwa wprawdzie krótko, ale wymaga pewnej dyscypliny.

Marynowane pomidory suszone

Jeśli udało Ci się wysuszyć pomidory, po ostygnięciu możesz je zamarynować. Przełóż je do uprzednio wysterylizowanego słoika, dodaj ząbek czosnku, bazylię i trochę pieprzu. Dobrze ściśnij, żeby pomiędzy pomidorami było jak najmniej powietrza. Rób to jednak ostrożnie, żeby nie uszkodzić pomidorów. Zalej do pełna oliwą extra virgin i upewnij się, że w słoikach nie ma pęcherzyków powietrza. Jeśli to konieczne, po paru godzinach dolej oliwy, tak aby w całości zakryła pomidory. Po zamarynowaniu można je przechowywać przez kilka miesięcy. Zanim sięgniesz po marynowane pomidory własnej roboty, odczekaj tydzień i pozwól, aby uwolniły się wszystkie aromaty.

Nie masz czasu na suszenie pomidorów? Zamów je u nas!

Przepisy z wykorzystaniem suszonych pomidorów

Jeśli masz już suszone pomidory, nie odkładaj ich na dno szafki. Oto kilka doskonałych przepisów. Nadadzą oryginalny i wyrazisty smak każdej potrawie, czy to pod postacią pesto czy w formie marynowanej.

  • Pesto z suszonych pomidorów
    Składniki:
    300 g suszonych pomidorów
    1 łyżka oregano
    1 łyżka kaparów
    chili, bazylia, natka pietruszki, oliwa
    50 g orzechów piniowych
    Sposób przygotowania:
    Suszone pomidory dokładnie wypłucz i osusz ścierką. Do wrzącej wody wlej 70 ml octu i gotuj pomidory przez 5 minut. Następnie wyjmij je i osusz. W międzyczasie upraż na patelni orzechy piniowe. Włóż pomidory, natkę, kapary, chili i bazylię do pojemnika blendera, dolej oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę, a na koniec dodaj orzechy piniowe. W razie potrzeby dolej odrobinę oliwy. Gotowe pesto przełóż do wysterylizowanych słoiczków i dopełnij olejem.
  • Małpi chlebek z parmezanem i pesto
    Składniki (8 porcji):
    Ciasto
    500 g mąki
    7 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy
    240 ml wody
    Nadzienie
    75 g roztopionego masła
    100 g parmezanu
    4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
    Sposób przygotowania
    Przygotuj ciasto na pizzę. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W środku zrób zagłębienie, wlej oliwę, połowę wody i wsyp pokruszone drożdże. Wyrób gładkie, nieklejące ciasto i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, podziel je na 40 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę zanurz w maśle i parmezanie. Ułóż kulki na dno tortownicy. Następnie polej kilkoma łyżkami pesto i posyp parmezanem. Ułóż drugą warstwę kulek, polej pesto i posyp parmezanem. Włóż tortownicę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piecz 40 minut. Wierzch powinien być złocisty.
  • Kuskus z pesto z suszonych pomidorów
    Składniki (4 porcje):
    200 g kuskusu
    2 łyżki kaparów
    12 suszonych pomidorów
    1 pomarańcza
    20 g natki kopru włoskiego
    50 g łuskanych migdałów
    sól, oliwa, mielone chili
    Sposób przygotowania:
    Kapary zanurz w misce z gorącą wodą. Zagotuj 250 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy, a następnie odstaw z ognia. Wsyp kuskus, odstaw na 10 minut i wymieszaj widelcem. Umyj i wysusz natkę kopru włoskiego, odłóż 2 – 3 gałązki na bok z 2 suszonymi pomidorami i 1 łyżką opłukanych i wysuszonych kaparów. Resztę pomidorów, kopru włoskiego, kaparów, migdały, pomarańczę bez skórki, sok z cytryny, szczyptę chili włóż do pojemnika blendera i wymieszaj na gładką masę. Dodaj 4 łyżki oliwy, odrobinę zimnej wody i ponownie wymieszaj.
    Pesto połącz z kuskusem i odstaw na co najmniej godzinę. Resztę pomidorów, kopru włoskiego i kaparów pokrój i ozdób każdą porcję kuskusu. Proste, szybkie i smaczne.
  • Letnia sałatka z truskawkami, suszonymi pomidorami i fetą
    Składniki:
    300 g różnych sałat
    12 suszonych pomidorów w oleju
    200 g fety
    24 truskawki
    2 garści orzechów: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie
    Dressing
    100 g dojrzałych pomidorów gruszkowych
    60 ml octu jabłkowego
    40 ml musztardy Dijon
    60 ml oliwy extra virgin
    1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka oregano
    Sposób przygotowania:
    Przygotuj dressing. Umyte świeże pomidory przekrój na pół i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj ocet jabłkowy, musztardę Dijon, oliwę i miód. Dopraw solą, sproszkowanym czosnkiem, cebulą i oregano. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrój suszone pomidory na niewielkie kawałki. Fetę pokrój w kostkę. Umyj truskawki i oderwij szypułki. Orzechy upraż na patelni. Ułóż na talerzu kilka liści sałaty i pozostałe składniki, polej przygotowanym dressingiem.
  • Gnocchi z rukolą, orzechami piniowymi i suszonymi pomidorami
    Składniki (4 porcje):
    600 g gnocchi
    1 ząbek czosnku
    120 g rukoli
    3 łyżki orzechów piniowych
    ½ łyżeczki papryki mielonej
    12 suszonych pomidorów w oleju
    1 łyżka parmezanu, 1 łyżka oliwy, sól
    Sposób przygotowania:
    Wlej odpowiednią ilość wody do garnka, włóż suszone pomidory, aby napęczniały. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i gnocchi. Po kilku minutach gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię, co oznacza, że są gotowe. Wyjmij je z wody. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, podsmaż drobno posiekany ząbek czosnku z orzechami piniowymi. Pod koniec smażenia, zanim czosnek i orzechy staną się złociste, dodaj rukolę. Duś wszystkie składniki na średnim ogniu. Suszone pomidory pokrój, dopraw mieloną papryką i odrobiną oliwy, a następnie przełóż razem z gnocchi na patelnię. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw z ognia. Podawaj z garścią świeżej rukoli i tartym parmezanem.
  • Wołowina z pieczarkami i suszonymi pomidorami
    Składniki (4 porcje):
    1 kostka rosołu wołowego
    800 g wołowiny
    1 średniej wielkości cebula
    400 g pieczarek
    2 łyżki mąki, 1 łyżka rozmarynu
    125 g suszonych pomidorów
    Sposób przygotowania:
    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Pokrój mięso na kawałki i obtocz w mące. Pokrój cebulę, suszone pomidory i pieczarki. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż mięso na złocisty kolor. Przełóż do garnka. Podsmaż na patelni cebulę, wlej 500 ml wody, kostkę rosołową i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj pieczarki. Gotuj wszystko na średnim ogniu 1,5 godziny lub włóż w garnku pod pokrywką do piekarnika i piecz 2 godziny. 15 minut przed końcem gotowania lub pieczenia dodaj pomidory i rozmaryn.

Źródła: pestovanie.blogspot.com, foodbloger.com. pequerecetas.com, thespruceeats.com, tomatodirt.com, pugliainesclusiva.it, gastronomiaycia.republica.com, rebanando.com, salepepe.it

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-26%
Actimel 8x100 g, różne rodzaje (kg = 9.36)
Actimel
10,19 749
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Ciastka Milka Premium, Delicje różne rodzaje, 140-300 g, cena jedn. przy zakupie op. np. 294 g, 16,97 zł/kg
Ciastka Milka Premium, Delicje
6,49 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-24%
Coca-Cola, Fanta, Sprite 2x1,5 l (l = 2.10)
Coca-Cola, Fanta, Sprite
8,29 629
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Czekolada Milka (81-100 g) różne rodzaje, 81-100 g kupując 1 op. 100 g 3,99 zł/op., 39,90 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 100 g 29,90 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2.99 zł/op.
Czekolada Milka (81-100 g)
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-11%
Dezodoranty damskie i męskie Rexona różne rodzaje, 50/150 ml, cena jedn. 53,27 zł/l za op. 150 ml
Dezodoranty damskie i męskie Rexona
8,99 799
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Jaja Farmio od kur z wolnego wybiegu klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.80)
Jaja Farmio od kur z wolnego wybiegu
9,99 799
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Kawa Jacobs Cronat Gold, Crema, 200 g, dostępne również Kapsułki Tassimo, cena jedn. dla np. 286 g 66,40 zł/kg 22,99 zł/op. 18,99 zł/op. (kg = 94.95)
Kawa Jacobs
23,99 1899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kup produkty Pedigree lub Whiskas za min. 15 zł i odbierz gratis różne rodzaje, np. 4 × 100 g, + gratis Skarpetki Pedigree Whiskas (kg = 12.98)
Kup produkty Pedigree lub Whiskas za min. 15 zł i odbierz gratis
  519
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Lakier do włosów Taft 250 ml (l = 35.96)
Lakier do włosów Taft
12,99 899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Margaryna Optima Cardio dostępna również Margaryna Optima Cardio Potas 400 g (kg = 27.48)
Margaryna Optima Cardio
13,79 1099
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s

4 op.

taniej

Mleko UHT Łaciate 2% dostępne również 3,2%, 1 l kupując 1 op. 2,49 zł/op., 2,49 zł/l kupując 4 op. 8,76 zł cena jedn. przy zakupie 4 op. 2,19 zł/l Cena 1 op. przy zakupie 4 op. 2.19 zł/op.
Mleko UHT Łaciate 2%
  876
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-13%
Olej Kujawski 3 l (l = 5.66)
Olej Kujawski
18,99 1699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-14%
Pieluchy Pampers Mega Pack różne rodzaje, 106 szt. (szt. = 0.66)
Pieluchy Pampers Mega Pack
93,99 6999
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Pizza Feliciana Dr.Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 320 g (kg = 18.72)
Pizza Feliciana Dr.Oetker
8,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.09.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.09.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Płatki Nestlé Kids różne rodzaje, 500 g (kg = 14.90)
Płatki Nestlé Kids
9,49 745
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.