Wskazówki i porady Przepisy na świąteczne wypieki, także dla osób, które nie mają czasu

Święta to dla Ciebie raczej gorączkowy czas niż synonim spokoju? Ledwie nadążasz z zakupem prezentów, a gdzie czas na pieczenie?! Wystarczy godzina, żeby Twój dom wypełniła prawdziwie świąteczna atmosfera: zapach wanilii i domowych wypieków. Nie musisz ich robić w hurtowych ilościach! A jeśli w przygotowania świątecznych wypieków zaangażujesz rodzinę, będzie to okazja do wspólnego spędzenia niezapomnianego wieczoru. Czemu więc nie spróbować, a później znów tego nie powtórzyć?

Przepisy na świąteczne wypieki

Oto kilka przepisów na świąteczne ciasteczka, które nie wymagają specjalnych składników. Wszystkie można bez problemu kupić w Tesco.

Cynamonowe gwiazdki (bez mąki)

Po cynamonowych gwiazdkach z migdałami zamiast mąki zostaną tylko okruszki. Zwłaszcza jeśli masz w domu celiatyków. Składniki na bezglutenowe gwiazdki z cynamonem:

Białko z jednego jajka z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z mielonymi migdałami, 150 g przesianego cukru pudru, cynamonem i miodem. Ciasto przełożyć na posypaną cukrem stolnicę lub włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować, a następnie wykrawać foremką gwiazdki. Następnie przygotować lukier: ubić drugie białko z resztką cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Jeśli lukier się rozlewa, należy dodać więcej cukru. Posmarować gwiazdki lukrem i piec 10 minut w temperaturze 130°C.

Rogaliki waniliowe

Klasyczne bożonarodzeniowe rogaliki wypełnią cały dom swoim zapachem. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników:

Wyrobić ciasto i uformować kulę. Włożyć na godzinę do lodówki, a następnie zawijać z ciasta małe rogaliki. Piec 10 minut w temperaturze 190°C. Ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru waniliowego i cukru pudru.

Rogaliki waniliowe bez jajek

Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku klasycznego przepisu. Składniki na ciasto:

Rogaliki kokosowe

Coś na odmianę! Przepis na rogaliki kokosowe to wariacja klasycznych rogalików orzechowych.

Składniki na ciasto:

Foremki na rogaliki napełnić ciastem i piec około 13 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu rogaliki powinny być jasne. Po wystygnięciu namoczyć końce w polewie czekoladowej.

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka mają tę zaletę, że wreszcie można użyć wszystkich foremek i wykrawać dowolne kształty. Gotowe ciastka wystarczy przełożyć marmoladą wedle własnych upodobań! Są tak dobre, że warto od razu upiec podwójną porcję.

Oto przepis na pyszne kruche ciasteczka, bez konieczności chłodzenia ciasta w lodówce, których pieczenie w temperaturze 180°C zajmuje zaledwie 10 minut.

Gotowe ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze i przełożyć marmoladą.

Babeczki orzechowe

Niezależnie od tego, czy dodasz do masy kropelkę alkoholu, czy zrobisz wersję bezalkoholową, którą mogą jeść także dzieci, nie bój się przepisu na babeczki orzechowe. Udadzą się nawet początkującym.

Składniki na ciasto:

Wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjmować niewielkie kawałki ciasta i wyklejać nim foremki na babeczki. Piec około 8 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować nadzienie orzechowe z 250 g mielonych orzechów włoskich, 100 g cukru, 100 ml wody i 70 ml mleka. Z cukru i wody ugotować syrop. Mleko zagotować, dodać orzechy i syrop cukrowy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ostygnięte babeczki napełniać nadzieniem orzechowym. Następnie można ozdobić polewą czekoladową i połówką orzecha lub lentilkami.

Ziemniaczki marcepanowe

Składniki na marcepanowe „ziemniaczki” z migdałem w środku:

Marcepan wyrobić z białkiem, mielonymi migdałami, cukrem, mąką i paroma kroplami wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie formować niewielkie „ziemniaczki”, w środek wcisnąć migdał i piec kwadrans w temperaturze 150°C.

Niedźwiedzie łapki

Oto i przepis na niedźwiedzie łapki z dodatkiem kakao. Doskonale smakują także bez niego.

Składniki na ciasto:

Wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wykleić ciastem foremki i piec około 10 minut w temperaturze 170°C. Obtoczyć w cukrze pudrze i dobrze ukryć przed łasuchami.

Włoski chlebek

Kawałki włoskiego cantuccini to doskonały dodatek do poobiedniej kawy. Choć przepis jest nieco bardziej wymagający, warto poświęcić trochę czasu, by móc się delektować doskonałym smakiem.

Składniki na ciasto:

Masło z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i skórką pomarańczową utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pozostałe składniki. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie odwinąć z folii i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i pokroić nożem z ząbkami w plasterki centymetrowej grubości i piec jeszcze 15 minut w temperaturze 150°C.

Rolada figowa

Zrób sobie przerwę od pieczenia. Na roladę figową nie potrzeba żadnych specjalnych składników, a jedynie:

Wszystkie składniki zemleć w maszynce do mięsa, z masy uformować wałek, obtoczyć go w cukrze, zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w chłodnym miejscu.

Ziarenka kawy bez pieczenia

Smakiem kawowych ziarenek, które nie wymagają pieczenia, zachwycą się nie tylko kawosze. Składniki:

Z podanych składników wyrobić jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie formować owalne ziarenka. Tępą krawędzią noża zrobić zagłębienie w ziarenku, a na koniec zamoczyć w polewie czekoladowej.

Domowe „Raffaello”

Kulki kokosowe prawie nie do odróżnienia od oryginalnych. I co z tego, że nie mają wafelka? Nie szkodzi! Są bezglutenowe, dlatego bez obaw mogą je pałaszować nawet celiatycy.

Składniki na domowe kulki kokosowe:

Z cukru i wody ugotować syrop. W gorącym syropie rozpuść margarynę, dodaj kokos, cukier waniliowy, mleko w proszku i wyrobić jednolitą masę. Odłożyć na godzinę do lodówki, a następnie formować kulki z migdałem w środku. Obtoczyć w kokosie i przełożyć do papierowych papilotek.

Proste domowe „Raffaello”

Jeśli masz mało czasu, ale wielką ochotę, możesz przygotować jeszcze prostsze domowe „Rafaello”.

Składniki:

Wyrobić masę, uformować kulki, w środek włożyć migdał i obtoczyć w kokosie.

Opublikowano: 12 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.