Wskazówki i porady Przepisy na potrawy sezonowe dostarczające witamin przez całą zimę

Krótkie ponure dni, podjadanie, znużenie, nadmiar słodyczy i spadek poziomu energii to dla wielu osób typowa wizja zimy. Zapomnij o stereotypach i zainspiruj się przepisami na potrawy pełne składników odżywczych, które dostarczą Ci witamin i energii.

Zimą uzupełniaj witaminę C i kwas foliowy

Zimą uprawa warzyw na zewnątrz ogranicza się do kilku gatunków, takich jak brukselka, zimowe odmiany pora i cebuli czy dzisiaj prawie nieznanej skorzonery. Specjalistka z zakresu zdrowego odżywiania, Zuzana Pavelková Šafářová, zwraca uwagę na ryzyko niedoborów witamin: „Jeśli chodzi o warzywa sezonowe, musimy się zadowolić tymi, które mogą być przechowywane, mrożonkami, warzywami w konserwach i słoikach. Z tego powodu grozi nam przede wszystkim niedobór witaminy C i kwasu foliowego. Dlatego zalecam włączenie do jadłospisu warzyw uprawianych w szklarniach i importowanych owoców”. Należy uważać, jeśli zimą przez dłuższy czas lub powtórnie przechodziło się kuracje antybiotykowe. Grozi wówczas nie tylko niedobór witaminy C i kwasu foliowego, lecz również witaminy K. Ich niedobory uzupełniają przede wszystkim:

Witaminy C dostarczają również kiszonki, na przykład kiszona kapusta.

Witaminy K dostarczają przede wszystkim warzywa liściaste.

DOBRA RADA: Istnieje pewien sprytny sposób na świeże warzywa – można we własnym domu uprawiać kiełki, na przykład rzeżuchę.

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie

Tak brzmi stare przysłowie, które dowodzi, że już nasi przodkowie doskonale zdawali sobie sprawę z zalet bomby witaminowej, jaką jest jabłko. Zaletą jabłek jest przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów (które są pomocne w procesie oczyszczania), witaminy C i błonnika, który między innymi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Wiele cennych składników odżywczych znajduje się również w skórce, dlatego nie należy jej wyrzucać, lecz zjadać. Oczywiście po dokładnym umyciu. Ponadto jabłka w 85% składają się z wody, dlatego efektywnie zapełniają żołądek i niwelują chwilowe uczucie głodu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni – można je przygotowywać na dziesiątki sposobów.

...a podczas długich zimowych wieczorów postaw na zdrową przekąskę z jabłek.

Przepis na błyskawiczny lekki deser jabłkowy

Rozpuść w garnku 100 g masła, dodaj cukier cynamonowy, miód i pół szklanki płatków owsianych. Całość wymieszaj. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż obrane i przekrojone na pół jabłka i polej przygotowaną mieszanką. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.

Brokuły na gładką skórę

To warzywo z wyglądu przypominające małe drzewko jest uważane za jedno z najzdrowszych. Brokuły zawierają mnóstwo witamin i minerałów:

  • witamina K dla zdrowych i silnych kości,
  • witamina C wspomagająca tworzenie kolagenu i wzmacniająca układ odpornościowy,
  • witaminy A i E dla pięknej cery,
  • błonnik zwalczający zaparcia.

A dodatkowo właśnie mamy na nie sezon, dlatego warto postawić na brokuły i wypróbować nowe przepisy! Może skusisz się na Penne w brokułowym pesto?

Kapusta na odporność

Kapusta nie cieszy się obecnie taką popularnością, na jaką zasługuje. To właśnie ona odpowiada za prawidłowe trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i przeciwdziała otyłości. Wielu z nas lubi kapustę w formie kiszonki. To dobrze, bo kiszone warzywa zawierają mnóstwo probiotyków, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Najlepiej jeść kapustę bez obróbki termicznej, aby nie straciła witaminy C.

Dowiedz się jak właściwie kwasić warzywa.

Zdrowe serce z koprem włoskim

Już w medycynie starożytnej koper włoski był stosowany jako skuteczny lek na różne choroby, a z jego zalet korzystamy również dziś. Poza tym, że zawiera cynk i żelazo wspomagające produkcję kolagenu, koper włoski stanowi skuteczną profilaktykę chorób związanych z ciśnieniem. Błonnik, potas, witaminy C i B6 z kolei dbają o zdrowe serce.

Podpłomyki z sałatką z kopru włoskiego to wyśmienita przekąska.

Wściekle pomarańczowa marchew

Rodzice od dzieciństwa zachęcają dzieci do chrupania marchewki dla zdrowych oczu. I mają rację. Marchew zawiera dużo witaminy A, która wprawdzie nie zapewni poprawy wzroku, ale jej niedobór może wywołać chorobę, która ogranicza zdolność widzenia, zwłaszcza nocą. To cudowne warzywo ma niski indeks glikemiczny, a zatem wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.

Przepisy na potrawy sezonowe dostarczające witamin przez całą zimę

Rozgrzej się przy zupie marchewkowej.

Cytrusy na szczupłą linię

Czujesz ten soczysty, kwaskowaty smak za każdym razem, gdy słyszysz słowo cytrus? Choć ich smak jest kwaskowaty, działają zasadotwórczo. Alkalizują organizm, pobudzają trawienie, mogą działać przeciwzapalnie, mają niewiele kalorii, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Przyjrzyjmy się im:
pomarańcze - mają pozytywny wpływ na serce,
mandarynki - zapewniają świetlistą cerę i wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie przeciwutleniające,
limetki - wspomagają spalanie nadmiaru tłuszczu,
grapefruity - pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, działają przeciwutleniająco,
cytryny - przyspieszają gojenie ran, wyrównują poziom pH w organizmie i dostarczają energii.

Już Ci cieknie ślinka? Nie łam sobie głowy nad przepisami na smaczne dania z cytrusów, znajdziesz je na naszej stronie.


Źródła: realfood.tesco.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, www.zuzanasafarova.cz

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Cebula (kg = 2.99)
Cebula
  299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3