Wskazówki i porady Przepisy na najlepsze kremy oraz masy do ciast i tortów

Podstawą idealnego tortu jest krem i to właśnie on zniechęca wielu z nas do przygotowania w domu uroczystego tortu urodzinowego dla bliskich. Warto jednak pamiętać, że do odważnych świat należy. Weź mikser i śmiało zabierz się do przygotowania puszystego kremu do ciast, delikatnej masy do tortu lub idealnie sztywnej bitej śmietany.

Podstawowy krem na bazie masła – prosta masa do tortów

Do podstawowego kremu na bazie masła można dodawać różne składniki wedle własnych upodobań – kakao, dżem owocowy, wanilię, kawę, likier… Tak przygotowany krem może posłużyć do przełożenia tortu, ciasta albo do ozdabiania.

Aby przygotować krem na bazie masła, ubij 150 g masła o temperaturze pokojowej ze 160 g cukru pudru.

Maślany krem czekoladowy

Ten krem wprawdzie również jest na bazie masła, ale nie obawiaj się, że będzie zbyt ciężki. Dzięki mleku jest nieco lżejszy, dlatego łatwiej go rozsmarować, a jednocześnie świetnie trzyma kształt, więc można go z powodzeniem wykorzystać do dekorowania tortów i babeczek.

Na krem czekoladowy potrzeba 115 g masła, 130 g cukru pudru, 65 g dobrej jakości kakao, 10 łyżek mleka.

Najpierw ubij masło na puszystą masę. Powoli wsyp kakao, połowę cukru i wlej połowę mleka. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodaj resztę. Zacznij od ubijania na mniejszych obrotach i stopniowo zwiększaj prędkość.

W lodówce maślany krem czekoladowy może postać nawet dwa tygodnie.

Krem z białek na parze

Przygotowanie tego kremu jest nieco bardziej wymagające, ale nagrodą jest uniwersalny krem, który można wykorzystać jako bazę pod marcepan, do przekładania i dekorowania ciast.

Do miski ze stali nierdzewnej lub szklanej miski wbij 4 białka i 180 g cukru pudru. Miskę włóż do kąpieli wodnej i podgrzewaj, cały czas ubijając. Gdy woda zacznie wrzeć, ubijaj jeszcze pół minuty, uważając, aby białka się nie ścięły. Garnek z wodą zdejmij z ognia i ubijaj białka jeszcze około 3 minut. Następnie zdejmij miskę z masą znad pary, przykryj wilgotną ścierką i zostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubij 500 g masła ze 100 g cukru pudru i ostrożnie połącz z ostudzoną masą z białek.

Krem z żółtek na parze

Żółtka nie muszą się marnować. Krem na bazie żółtek można wykorzystać nie tylko do przekładania tradycyjnych blatów biszkoptowych, lecz również do rurek z ciasta francuskiego albo wykorzystać go do przygotowania pucharków owocowych z bitą śmietaną.

Składniki:

W misce nad parą ubijaj żółtka z cukrem waniliowym i mąką aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Połącz masło z żółtkami i ubijaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Dobra rada od redakcji Hello Tesco: Aby przygotować krem czekoladowy, przy ubijaniu żółtek dodaj 50 gramów połamanej dobrej jakości czekolady Tesco Finest.

Jeśli planujesz pieczenie, dowiedz się, jakie są najczęściej popełniane błędy.

Krem z mleka skondensowanego

Krem na bazie masła i mleka skondensowanego jest tak prosty, że mogą go przygotować nawet starsze dzieci. Ubij 250 g masła i dodaj 1 puszkę lub 400 ml słodzonego skondensowanego mleka. Połącz mikserem. Krem z mleka skondensowanego idealnie nadaje się do przekładania tortów owocowych i ciast.

Krem mascarpone do tortów

Najprostszy krem mascarpone można zrobić, ubijając identyczną ilość serka mascarpone o temperaturze pokojowej i dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Doskonale komponuje się z owocami w tortach i ciastach.

Domowy serek mascarpone ze śmietany

Mascarpone nie należy do najtańszych produktów, dlatego podajemy dwa przepisy na tańszą wersję tego mlecznego przysmaku. Do przygotowania domowego mascarpone wystarczy kwaśna śmietana, ewentualnie śmietanajogurt.

Kwaśną śmietanę 18% z dwóch opakowań umieść w mikrofalówce w bezpiecznych naczyniach. Ustaw moc 750 W i podgrzewaj 20 sekund. Wymieszaj i spróbuj, czy śmietana jest ciepła. Śmietana nie powinna być gorąca! Wyłóż sito płótnem lub ścierką. Przelej śmietanę na sito, zwiąż rogi ścierki lub płótna, włóż sito do większej miski i wstaw do lodówki. Zostaw do następnego dnia. Gdy śmietana odcieknie, na sicie zostanie kremowy serek.

Domowe mascarpone ze śmietany i jogurtu

Jeśli nie lubisz korzystać z kuchenki mikrofalowej, wypróbuj przepis, który nie wymaga jej użycia. 2 duże opakowania jogurtu greckiego i 2 duże opakowania kwaśnej śmietany przelej na sito wyłożone ścierką i wstaw sito do miski, aby serwatka mogła swobodnie odciekać. Odłóż przynajmniej na 24 godziny, a następnie wykorzystaj tak jak zwykły serek mascarpone ze sklepu.


Serkiem mascarpone możesz posmarować roladę cynamonową

Krem budyniowy na bazie masła

Krem maślano-budyniowy idealnie nadaje się do deserów z ciasta francuskiego lub ciasta parzonego. Ugotuj dwa budynie waniliowe w 1/2 l mleka z dodatkiem opakowania cukru waniliowego. Budyń powinien mieć gęstą konsystencję. Następnie przykryj go folią spożywczą, żeby na wierzchu nie powstał „kożuch” i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Dodaj 200 – 250 g masła i cukier do smaku. Ubij na puszysty krem.

Przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Ułóż na blasze warstwę herbatników maślanych i posmaruj kremem budyniowym. Przykryj drugą warstwą herbatników i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Nasza rada: Na krem budyniowy możesz dodatkowo położyć warstwę bitej śmietany, a następnie przykryć warstwą herbatników. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.

Krem twarogowy

Jedną z wariacji kremu maślano-budyniowego jest krem twarogowy. Przygotowuje się go identycznie, lecz zamiast masła używa się twarogu.

Ganache

Ganache (czyt. „ganasz”) to uniwersalny krem, który można wykorzystać do przekładania lub jako polewę. Ganache doskonale nadaje się jako baza pod masy wykończeniowe do tortów. Świetnie trzyma się ciasta i nie topi się. Można go wykorzystać na polewy i glazury, ponieważ zakrywa wszelkie nierówności, ma piękny połysk, a dodatkowo nie pęka przy krojeniu.

Prawdziwy krem ganache robi się z dwóch składników: śmietany kremówki (przynajmniej 33%) i dobrej jakości czekolady zawierającej minimum 60% kakao. W zależności tego, do czego ma posłużyć, należy wybrać odpowiednie proporcje śmietany i czekolady:

  • na polewy i glazury 1:1,
  • na kremy i masy 1:2,
  • na bitą śmietanę 2:1.

Podgrzej śmietanę kremówkę, doprowadzając ją prawie do wrzenia, ale nie gotuj. Do gorącej śmietany wsyp połamaną na kawałki czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści. Powoli mieszaj trzepakiem, aż czekolada połączy się ze śmietaną. Następnie zostaw do ostygnięcia. Jeśli zamierzasz wykorzystać ganache jako polewę, wystarczy około 10 minut, na kremy do przekładania i ozdabiania ciast masa potrzebuje kilku godzin, ponieważ musi zesztywnieć.

Rada cukiernika: Aby polewa pięknie błyszczała, dodaj do ganache kawałek masła. Ciekawy smak można uzyskać, dodając odrobinę kawy, ekstraktu waniliowego lub malinowego albo soku owocowego. Pamiętaj, że dodanie kolejnego składnika wpłynie na konsystencję.

Jak przygotować sztywną bitą śmietanę?

Najprostszy sposób to wykorzystać bitą śmietanę w sprayu. Nie wybierajmy jednak drogi na skróty i skupmy się na prawdziwej bitej śmietanie. Jak przygotować z niej sztywny krem i co zrobić, żeby nie zamieniła się w masę z grudkami lub nawet masło? Po pierwsze kup śmietanę zawierającą przynajmniej 33% tłuszczu. Musi być idealnie schłodzona, dlatego przed użyciem włóż ją na kilka minut do zamrażalnika. Miska i trzepaki miksera muszą być idealnie czyste, nie mogą być zatłuszczone i w miarę możliwości powinny być zimne. Śmietanę ubijaj, zaczynając od niższych obrotów i stopniowo zwiększaj prędkość. Po dwóch minutach ubijania powinna być gotowa. Dla pewności można użyć odrobiny rozpuszczonej żelatyny, dzięki której bita śmietana będzie trzymać kształt nawet dwa dni.

Kawowa bita śmietana

Miłośnikom kawy przyjemność sprawi ciasto ozdobione kawową bitą śmietaną. Można ją przygotować z 250 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki, 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek cukru pudru. Kawę i cukier wymieszaj ze śmietaną i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

Dobra rada doświadczonych pań domu: Gdy bita śmietana nieco ostygnie, dodaj rozpuszczoną żelatynę. W ten sposób będzie sztywniejsza.

Jak przygotować sztywną pianę z białek?

Skoro kremy i masy do przekładania ciast oraz bitą śmietanę mamy już za sobą, nie można zapomnieć o idealnie ubitej pianie z białek. Wprawdzie nie smaruje się nią ciast, ale nie sposób bez niej upiec chociażby puszystego biszkoptu czy bezów.

Przy ubijaniu piany z białek warto pamiętać, że nie może się w nich znaleźć ani odrobinka żółtka. Dlatego należy być bardzo ostrożnym przy oddzielaniu żółtek od białek. Miska i trzepaki miksera muszą być idealnie czyste. Do białek dodaj szczyptę soli i po jednej łyżeczce lodowatej wody lub soku z cytryny na każde białko. Ubijanie zacznij od niższych obrotów, a kiedy pojawi się piana, zwiększ prędkość. Gotową pianę można rozpoznać po tym, że na jej powierzchni po wyjęciu trzepaków miksera robią się tzw. szpice, a po obróceniu miski do góry dnem piana trzyma się naczynia.

Cukier dodaje się dopiero wówczas, gdy piana jest już gotowa. Pianę z białek należy ostrożnie łączyć z innymi składnikami, używając do tego łyżki, a nie miksera.

Bezy z owocami 

Bezy lekkie jak piórko

Sztywna piana z białek i cukru to podstawa bezów leciutkich niczym piórko.

Na 3 duże jajka potrzeba 400 g cukru. Białka wbij do miski, a następnie przesiej do nich cukier. Ubijaj na niższych obrotach, aż cukier połączy się z białkami. Na bieżąco zbieraj pianę z brzegów miski łopatką. Następnie przełącz mikser na wysokie obroty i ubijaj około 5 minut, aż zaczną powstawać tzw. szpice.

Aby przygotować kolorowe bezy, zawsze używaj żelowych barwników, żeby uniknąć rozcieńczania piany. W trakcie ubijania kolor zrobi się nieco jaśniejszy. W przypadku ciemniejszych kolorów dodaj trochę więcej cukru, żeby uzyskać intensywniejszy odcień. Kolorową pianę z białek wstaw do lodówki przynajmniej na dwie godziny, żeby pigment mógł się uaktywnić.

Sprawdzona rada: Miskę z ubitą pianą przykryj wilgotną ściereczką i wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień będzie miała piękny intensywny odcień.



Tesco dostarczy Ci prosto do domu wszystkie składniki potrzebne do pieczenia fantastycznych ciast i tortów


Opublikowano: 8 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Polska Dynia hokkaido luz
Polska Dynia hokkaido
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-10%
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony 3 l (l = 3.00)
Sok Tesco jabłkowy 100% tłoczony
9,99 899
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Oliwki Tesco Różne rodzaje, 163 g (kg = 19.57)
Oliwki Tesco
  319
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-18%
Twaróg krajanka półtłusty 400 g (kg = 11.22)
Twaróg krajanka półtłusty
5,49 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Activia Pitna Danone różne rodzaje i gramatury, 300 g kupując 1 op. 3,39 zł/op., 11,30 zł/kg kupując 2 op. 4,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 8,30 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,49 zł/op.
Activia Pitna Danone
  498
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Serek śmietankowy Łaciaty różne rodzaje, 135 g (kg = 18.44)
Serek śmietankowy Łaciaty
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-15%
Mięso wołowe na bitki luz
Mięso wołowe na bitki
25,99 2199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Popcorn Tesco różne rodzaje, 100 g kupując 1 op. 1,79 zł/op., 17,90 zł/kg kupując 2 op. 2,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 14,90 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 1,49 zł/op.
Popcorn Tesco
  298
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Herbata Lipton Piramidki różne rodzaje i gramatury, cena jedn. dla np. 36 g 138,61 zł/kg
Herbata Lipton Piramidki
7,49 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.