Wskazówki i porady Przepisy i rady dotyczące pieczenia dla początkujących

Wiele osób marzy, by dorównać kiedyś babci w pieczeniu. Jej torty zawsze były idealnie puszyste, pachnące wanilią i wyglądały jak marzenie. Być może droga do doskonałości prowadziła przez niedopieczone zakalce i zwarzony krem.

Czy wiedziałeś, że proszek do pieczenia z czasem traci właściwości spulchniające, a sól w wypiekach podkreśla smak oraz że wiele zależy od rodzaju mąki? Jak unikać błędów podczas pieczenia i które triki warto poznać? Spróbuj z nami swoich sił w pieczeniu!

Dokładnie zapoznaj się z przepisem

Daj sobie czas na zastanowienie oraz przygotowanie wszystkich składników i przyborów niezbędnych do pieczenia. W wielu przepisach masło lub jajka powinny mieć temperaturę pokojową, w innych zaś trzeba przygotować składniki dzień wcześniej albo na efekt trzeba poczekać kilka godzin. Jeśli weźmiesz to pod uwagę, nic Cię nie zaskoczy i nie zniechęci do pieczenia.

Uważaj na 10 błędów, które mogą zwiastować porażkę!

Czym zastąpić jajko?

Każdy składnik ma w przepisie swoje miejsce, przede wszystkim ze względu na reakcję chemiczną, w której uczestniczy wraz z pozostałymi składnikami. Dlatego, jeśli ze względów zdrowotnych lub dietetycznych musisz zastąpić któryś ze składników, dowiedz się, czego użyć w zamian, w przeciwnym razie ostateczny efekt może nie spełnić Twoich oczekiwań. Dowiedz się, czym zastąpić jajka?

To samo dotyczy różnych typów mąki. Mąka tortowa jest drobna i łatwiej uwalnia się z niej gluten. Jeśli zamiast mąki tortowej użyjesz krupczatki, wypieki będą się kruszyć.

Miksując i ubijając składniki uważaj na czas

Twoje wypieki będą delikatniejsze, bardziej elastyczne i puszyste, jeśli odpowiednio ubijesz jajka i masło. Żółtko należy ubijać z cukrem tak długo, aż stanie się jasnożółte lub kremowe. Krem jest dobrze ubity, jeśli tworzą się w nim wyraźne ślady po mikserze. Aby sprawdzić, czy piana z białek jest odpowiednio sztywna, obróć miskę z pianą do góry dnem. Jeśli piana trzyma się miski, to znak, że jest prawidłowo ubita. Ważne jest też odpowiednie wyrabianie ciasta, podczas którego dochodzi do napowietrzenia, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste.

Bezy z owocami

Jak sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone?

Najprostszy sposób to wbicie wykałaczki w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu wykałaczka jest sucha, to znak, że ciasto jest upieczone.

Podpowiedzią może być też kolor. Ciasto, które nie nabrało złocistego koloru, nie jest jeszcze dobrze wypieczone i trzeba dać mu dodatkowych parę minut. Chcesz mieć stuprocentową pewność? Przyłóż dłoń do ciasta i bardzo delikatnie przyciśnij. Jeśli ciasto jest odpowiednio wypieczone, powinno odzyskać swój kształt, niedopieczone pozostanie lekko zdeformowane.

Rogaliki marchwiowe z powidłem śliwkowym

Soda i proszek do pieczenia powinny być świeże

Pieczesz od przypadku do przypadku i opakowanie sody oczyszczonej zalega w Twojej szafce? Jeśli soda lub proszek się przeterminował, kup nowe opakowanie! Obydwa produkty z czasem tracą swoje właściwości. Z tego powodu ciasto może nie wyrosnąć jak należy.

Dobra rada: zwracaj uwagę na ilość dodawanego proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli wsypiesz za dużo, ciasto wprawdzie szybko wyrośnie, ale równie szybko opadnie, a nadmiar proszku może je niepotrzebnie wysuszyć.

Sól podkreśla smak

Do każdego wypieku dodawaj szczyptę soli, nawet jeśli nie ma jej w przepisie. Sól doskonale podkreśla smak, niezależnie od tego, czy pieczesz ciasteczka czekoladowe, czy orzeźwiający tort z malinami.

Łyżeczka soli przyda się brownie na piwie

Nie zajmuj się niczym innym, skup się wyłącznie na pieczeniu

Zaliczasz się do osób, które przy pieczeniu gotują, pomagają dzieciom w odrabianiu zadań domowych, a w międzyczasie telefonują, oglądając przy okazji telewizję? Wspaniale, że to potrafisz, ale najwyższa pora z tym skończyć. Pieczenie to sztuka i relaks – wymaga pełnego skupienia uwagi.

Przygotuj formę do pieczenia

Jeśli w przepisie podano, że formę należy wysmarować tłuszczem i posypać mąką, zrób to starannie. Nie zostawiaj „dziur”, bo ciasto może się przypalić. Podobnie postępuj, wykładając blachy papierem do pieczenia. Nie chcesz przecież, żeby cały wysiłek poszedł na marne.


Źródła: www.bbcfood.com, www.thedailymeal.com, www.cuketka.cz

Opublikowano: 11 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.