Wskazówki i porady Poznaj musztardę: Ile znasz rodzajów?

Musztarda jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych dodatków. Jej smak znali już starożytni Egipcjanie, jednak jej współczesną wersję zawdzięczamy najprawdopodobniej Rzymianom. Wytwarza się ją z mielonych nasion gorczycy połączonych z wodą, octem, olejem i innymi składnikami. Nasiona gorczycy mogą być białe, brązowe i czarne.

Musztarda jest zdrowa

Nasiona gorczycy mają dużo witaminy B, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Zawierają również witaminy A, C, E i K oraz wapń, żelazo, miedź, selen, cynk i niacynę, która obniża poziom cholesterolu.

Zmielone nasiona działają przeczyszczająco, bywają też wykorzystywane do łagodzenia dolegliwości reumatycznych i artretycznych.

Najważniejsze rodzaje musztardy

W sklepach najczęściej spotkamy musztardę stołową i kremską. Czym się różnią, do jakich potraw się nadają i jakich innych musztard warto spróbować?

Musztarda stołowa – jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Powstaje z drobno zmielonych ziaren gorczycy, w smaku jest łagodna, często barwiona, np. kurkumą. Bez barwników ma szarożółty kolor, z barwnikiem żółtobrązowy. Dobrze komponuje się z wędlinami, podkreśla smak majonezów i sałatek.

Musztarda kremska – w smaku dużo wyraźniejsza m. in. z powodu grubo zmielonych ziaren czarnej gorczycy. Za jej charakterystyczny słodkawy smak odpowiada cukier, którego powinna zawierać przynajmniej 16%. Ma zupełnie inną recepturę niż musztarda stołowa.

Musztarda dijon – swoją nazwę zawdzięcza miastu, w którym zaczęto ją produkować. Jest pikantniejsza w smaku i ma intensywnie żółty odcień. Niegdyś była produkowana tylko z nasion czarnej gorczycy. Obecnie używa się pozbawionej łuski brązowej gorczycy z dodatkiem soku owocowego. Podaje się ją do steków i grillowanych mięs.

Musztarda francuska – musztarda znana pod nazwą bordeaux jest równie żółta jak musztarda dijon, lecz nieco ciemniejsza. Dodaje się do niej ocet, cukier, zioła i przyprawy. Polecana do wędlin i pieczonych mięs.

Musztarda angielska – wytwarzana z białej gorczycy, która w rzeczywistości ma miodowy odcień, z dodatkiem kurkumy i mąki.

Musztarda amerykańska – podobnie jak angielska, jest produkowana z nasion białej gorczycy. Zawiera ocet, przyprawy, cukier i kurkumę. Polecana do tostów, kanapek i hot-dogów.

Musztardy smakowe – w sklepach można znaleźć różne warianty smakowe. Pikantne i łagodne, do grillowania, z keczupem, z ziołami prowansalskimi albo zielonym pieprzem i wiele innych.

Sucha musztarda – jeszcze o niej nie słyszałeś? Powstaje z mielonych nasion czarnej i białej gorczycy, które po przesianiu mają postać gładkiego proszku. Obecnie dodaje się do niej mąkę pszenną, kurkumę, trochę cukru, sól i przyprawy.

W pełni wykorzystaj potencjał musztardy

Jest niezastąpiona w kuchni. Może być używana do doprawiania sosów, majonezów i dressingów. Zawsze dodaje się ją pod koniec obróbki termicznej. Suchą musztardę można połączyć z olejem z podsmażonej cebuli lub czosnku. Nadaje się również do zup, duszonych potraw i jako konserwant, np. do przygotowania sosów typu chutney.

Zrób własną musztardę. To bardzo proste!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Papryka czerwona (kg = 9.99)
Papryka czerwona
  999
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Our price
Kajzerka naturalna 55 g (kg = 5.27)
Kajzerka naturalna 55 g
  029
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3