Wskazówki i porady Potrawy i desery na bazie jajek: spróbuj smoczych jaj i ptasiego mleczka

Jajka to chyba najczęściej używany składnik w kuchni. Są spoiwem w daniach z mielonych czy siekanych składników, używane do zagęszczania zup i sosów, nadają puszystości wypiekom i są podstawą wielu potraw. Jajka mogą być samodzielnym posiłkiem, dodatkiem lub składnikiem. W kuchni używa się jaj gotowanych, pieczonych, smażonych i surowych. Innymi słowy – są uniwersalne.

Najczęściej jadamy jajka ugotowane na twardo lub na miękko. Dowiedz się, jak długo je gotować, żeby były dokładnie takie, na jakie masz ochotę.

Poznaj inne przepisy na bazie jajek, których być może jeszcze nie znasz, a warto ich spróbować.

Pasta z jajek na milion sposobów

Przepisów na pastę z jajek jest multum. Podstawę stanowią jajka ugotowane na twardo, masło, ser, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy zmiksować i w zależności od preferencji dodać na przykład:

Pasta z jajek najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

Domowy majonez do sałatek jak od babci

Dawniej majonezu nie kupowało się w sklepie, lecz przygotowywało w domu. To nic trudnego. Wystarczy pewna ręka i trochę cierpliwości. Składniki na domowy majonez:

  • 300 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka musztardy.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je wieczorem z lodówki, a następnego dnia zrobić majonez. Jeśli to niemożliwe, składniki powinny poleżeć przynajmniej trzy godziny w temperaturze pokojowej. Najpierw powoli ubić mikserem jajka z musztardą i nie wyłączając miksera, bardzo powoli, cienką strużką lub po odrobinie, wlewać olej. Gdy majonez zwiększy objętość i zacznie gęstnieć, można wlewać olej szerszą strużką, ale należy to robić równomiernie i powoli. Gotowy majonez doprawić do smaku solą.

Przepis na oryginalną sałatkę jajeczną

Domowy majonez wykorzystaj do przygotowania sałatki jajecznej. Podobnie jak w przypadku pasty jajecznej, przepisów na sałatkę jest mnóstwo. Jej podstawą są:

  • ugotowane na twardo i pokrojone jajka,
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone,
  • majonez,
  • drobno posiekana cebula,
  • pokrojone ogórki konserwowe.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Jeśli sałatka jest zbyt gęsta, można dodać trochę zalewy z ogórków.

Dla odmiany do oryginalnej sałatki jajecznej można dodać pokrojoną paprykę, szynkę, groszek lub inne warzywa.

Jajka faszerowane – nasz faworyt na szybką przekąskę

Białka jajek ugotowanych na twardo z dodatkiem pasty przygotowanej na bazie żółtek uratują Cię, gdy w progu pojawią się niespodziewani goście i nie będziesz mieć co podać na stół. Przepis na jajka faszerowane jest bardzo prosty, znajdziesz go na Hello Tesco.

Przepis na wyjątkowo puszysty omlet

Jajeczny naleśnik można przyrządzać na słono lub na słodko. Roztrzepanie jajek i wylanie ich na gorącą patelnię to jednak za mało. Puszysty omlet wymaga odrobiny wprawy i znajomości kilku trików:

  • Na jeden omlet potrzeba trzech jajek.
  • Jajka na omlet trzeba wymieszać z odrobiną mleka lub śmietany.
  • Nie należy ubijać jaj zbyt długo, w przeciwnym razie omlet będzie rzadki i będzie go trudniej obrócić.
  • Odrobina gazowanej wody mineralnej sprawi, że omlet będzie bardziej puszysty. Podobny efekt można osiągnąć, ubijając osobno białka i dodając pianę do żółtek.
  • Omlet należy smażyć z każdej strony około jednej minuty.
  • Podawać na podgrzanym talerzu. Nadzienie lub dodatki też powinny być ciepłe.

Wypróbuj także słodkiej wersji omletu.

Frittata – pieczony omlet

Jeśli nie znasz jeszcze jajecznej frittaty, spróbuj jej choć raz, a stanie się Twoją ulubioną potrawą w takie dni, gdy brakuje Ci pomysłu na szybką kolację. Frittatę przygotowuje się podobnie jak omlety – z jajek roztrzepanych z mlekiem lub śmietaną, doprawionych solą i pieprzem. Później wystarczy dodać to, co lubisz, albo to, co akurat masz w lodówce. Do frittaty można wkroić na przykład:

  • paprykę, cukinię, pomidory,
  • ugotowane w skórce ziemniaki,
  • kiełbasę,
  • mozzarellę lub fetę,
  • liście szpinaku.

Przelać całość do naczynia do zapiekania i piec około 15 minut w temperaturze 170°C. Frittatę można też przelać do szerokiej patelni i smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem około 5 minut z każdej strony. Uważać przy obracaniu, żeby nie uszkodzić frittaty.

Frittata ze szpinakiem naładuje Twoje baterie na cały poranek.

Ekspresowa zupa jajeczna

Prostszego przepisu na zupę chyba już nie znajdziesz. Zupę jajeczną ugotujesz w kwadrans.

Składniki:

  • 1 kopiasta łyżeczka mąki,
  • trochę oleju,
  • 1 łyżeczka całego kminku,
  • 2 litry wody,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 2–3 jajka,
  • natka pietruszki.

Na odrobinie oleju podsmażyć mąkę na złocisty kolor. Zasmażkę zalać zimną wodą, dodać kostkę rosołową, a gdy woda się zagotuje, mieszając, wlać roztrzepane jajka. Na talerzu posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Muffiny jajeczne z cukinią

Niecodziennym sposobem przyrządzania jajek jest zapiekanie ich w foremkach na muffiny. Spróbuj to zrobić tak jak my – z cienkimi plasterkami cukinii po bokach i zapieczonym serem na wierzchu. Zobacz przepis na muffiny jajeczne z cukinią.

Smocze jaja ozdobą zimnego bufetu

Ekstrawagancką ozdobą każdego zimnego bufetu są obrane jajka na twardo z jasnobrązowym, marmurkowym wzorem. Jak je przygotować? Jajka włożyć do wrzątku i gotować 4 minuty. Następnie wyjąć jajka z garnka, a do wody włożyć dwie torebki czarnej herbaty lub wsypać herbatę sypaną. Skorupkę jajek obić łyżeczką, żeby popękała. Nie obierać! Jajka włożyć z powrotem do garnka i gotować jeszcze 4 minuty. Następnie zostawić jajka w wodzie do ostygnięcia, a na koniec obrać i opłukać pod wodą.
Nasza rada: Smocze jaja można przekroić na połówki i faszerować.

Ptasie mleczko jak od mamy

Lekkie obłoczki piany z białek pływające w żółtym budyniu waniliowym przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Ulubiony deser możesz zrobić za każdym razem, gdy przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego.

Składniki:

  • 3/4 l mleka,
  • 3–4 jajka (w zależności od wielkości),
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego,
  • 1–2 łyżki cukru (do smaku).

Białka oddzielić od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z budyniem i cukrem wanilinowym lub waniliowym. Mleko zagotować i powoli wkładać do niego łyżką pianę z białek. Po chwili pianę obrócić, a następnie wyłowić łyżką i przełożyć do pucharków. Do wrzącego mleka wlać ubite żółtka i ugotować rzadki budyń. Po ugotowaniu przelać do pucharków z białkami. Podawać na gorąco.  

Salceson z jajek i warzyw

Salceson jajeczny to jedna z potraw, do przygotowania której można wykorzystać resztki zalegające w lodówce. Można do niego dodać wędliny, warzywa, a nawet jogurt naturalny, który niedługo się przeterminuje. Wypróbuj nasz przepis na salceson jajeczny z ulubionymi dodatkami.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potraw z jajek Tesco dostarczy Ci pod same drzwi.

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

t d g m s
-14%
Pizza owal z szynką 115 g (kg = 26.00)
Pizza owal z szynką
3,49 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
Parówki Berlinki 250 g (kg = 15.96)
Parówki Berlinki
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-46%
Fasolka szparagowa luz
Fasolka szparagowa
14,99 799
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-30%
Bób 500 g (kg = 13.98)
Bób
9,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Mango szt.
Mango
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-28%
Polędwica łososiowa luz, paczka
Polędwica łososiowa
2,79 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Jaja przepiórcze Tesco Finest 18 szt. (szt. = 0.33)
Jaja przepiórcze Tesco Finest
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-29%
Ser Salami luz
Ser Salami
2,39 169
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.07.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.07.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Camembert na grill różne rodzaje, 200 g (kg = 39.95)
Camembert na grill
9,99 799
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.