Wskazówki i porady Porządek w kuchni pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze

Mówi się, że dobra gospodyni nawet po omacku znajdzie w swojej kuchni wszystko, czego potrzebuje. Tajemnica spoczywa w zorganizowanym porządku i minimalizacji. Im więcej praktycznych rzeczy znajduje się na blacie i półkach, tym lepiej się w kuchni pracuje. Zresztą wystarczy zajrzeć do kuchni kucharzy w telewizji. Nie znajdziecie w nich przedmiotów dekoracyjnych, ale same praktyczne pomoce.

Blat bez zbędnych przedmiotów

Blat roboczy w kuchni to wasze miejsce do pracy. Im jest większy, tym wygodniej i skuteczniej będziecie pracować. Spójrzcie na niego i odłóżcie wszystko, co może ładnie wygląda, ale nie ma praktycznego zastosowania. Następnie odłóżcie wszystko, czego używacie tylko od czasu do czasu. No, to jest przestrzeń!

Noże i łyżki pod ręką

Noże, łyżki, łopatki i nabieraczki należy mieć pod ręką. Nieważne, czy je powiesicie lub schowacie do pierwszej szuflady. Najważniejsze, że będziecie wiedzieć, co gdzie się znajduje. Wielkie stojaki na noże, których nawet nie używacie, tylko wam zabierają miejsce na blacie.

Porządek również tam, gdzie wzrok nie sięga

Organizacja w lodówce i szafkach oznacza lepszą orientację. Nie tylko będziecie wiedzieć, dokąd sięgnąć, ale będziecie również mieli przegląd w tym, co macie w domu. To jest jednocześnie pierwszy krok do oszczędzania – pamiętacie, co macie w domu i nie kupujecie zbędnych rzeczy.
Na pierwszym etapie sprzątania wyrzućcie jedzenie po terminie przydatności do spożycia oraz przyprawy, które pozostawały długo otwarte. Wytrzyjcie półki. Podzielcie jedzenie na grupy, na przykład, konserwy, mąki, ryż i produkty zbożowe, przetwory itd. Następnie w tych grupach ułóżcie je w lodówce i szafkach. Do lodówki schowajcie również jajka, owoce, warzywa, nabiał i mięso. W podobny sposób zorganizujcie zamrażarkę.

Skrzynki i pojemniki zwiększają widoczność

Plastikowe skrzynki za kilka złotych będą chronić jedzenie przed kurzem, pleśnią i niechcianymi zapachami. Do uporządkowania przypraw użyjcie szklanych pojemników, na przykład, małych słoiczków po przetworach. Przechowywanie jedzenia w skrzynkach i pojemnikach umożliwia jednocześnie lepszą orientację.

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
30 min.
Desery

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.