Wskazówki i porady Pieczona kaczka, gęś i słowackie loksze - wspaniała uczta w domu

Słowackie placki ziemniaczane podawane są jako przystawka do pieczonych kaczek lub gęsi, lub też serwowane jako dodatek faszerowany gęsią wątróbką. Marynowane ostre papryczki, świeża kapusta kiszona oraz czerwona kapusta na parze wyśmienicie spisują się jako warzywny dodatek do dania głównego. Na deser możesz poczęstować gości słodką wersją wspomnianych placków ziemniaczanych.  

Skąd wzięła się tradycja gęsiej uczty? 

Pieczenie gęsi i kaczki to jedna z tradycji w trakcie przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Po lekkich i orzeźwiających posiłkach, którymi żywimy się latem, na stole zaczynają pojawiać się ciepłe i syte potrawy. 

Gęsi tradycyjnie spożywa się w dniu Świętego Marcina, 11 listopada. Dlatego też mówi się na takie dania: “Gęsina na Świętego Marcina” i stąd przysłowie “Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna”. 

Marcin z Tours urodził się w 316 roku w Sabarii, mieście znanym dziś jako Szombathely, na zachodzie Węgier. Był synem rzymskiego oficera. Jego ojciec nadał mu imię pochodzące od boga wojny, a także zaplanował dla niego wielką karierę wojskową. Ale syn miał zupełnie inną wizję życia. Jako młody człowiek, po kilku latach spędzonych w służbie wojskowej, obrał przeciwny kierunek - został mnichem, a później biskupem. 

Dlaczego ta postać jest związana z tradycją gęsich świąt? Legenda głosi, że św. Marcin ukrywał się wśród gęsi w młodości, kiedy jego rzymski ojciec wysłał żołnierzy, by go znaleźli i przywieźli z powrotem do obozu. Gęsi zdradziły go swoim krzykiem, więc nie uniknął gniewu ojca i poszedł do więzienia. Wieśniacy jednak nie pozostawili tego aktu zdrady bez zemsty i gęsi wylądowały na rożnie. 

Niezależnie od tego, czy uwierzysz w tę legendę, czy nie, nie zmienia to faktu, że gęsia uczta to smaczna tradycja. Listopad to okres, w którym gęsi nabierają tłuszczu, dzięki czemu wtedy ich mięso jest najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące. Oczywiście trzeba też wiedzieć, jak odpowiednio je przygotować. 

Jeśli chcesz usatysfakcjonować podniebienia swoich gości, podsuniemy Ci garść wskazówek, jak uczynić święto gęsi i kaczki idealnym. 

Pieczona kaczka 

Podstawowy przepis to świętość. Mocz kaczkę w solance 24 godziny przed pieczeniem, w chłodnym miejscu. Opłucz, umieść w formie do pieczenia i piecz przez dwie godziny. W trakcie pieczenia obracaj co pół godziny i polewaj wypływającym z mięsa sosem. Kaczka jest upieczona, kiedy jest chrupiąca. Najlepiej jednak piec ją przez przynajmniej 4 godziny w niskiej temperaturze, tj. Około 120 °C.  

Oprócz zwyczajnej pieczonej kaczki, możesz również przygotować wersję faszerowaną. Do tradycyjnego farszu potrzebujesz: 5-6 bułek, krowie mleko, 1 cebulę, 250 g wątróbki drobiowej, 2 jajka, majeranek, czarny mielony pieprz, sól i natkę pietruszki. Wypełnij kaczkę nadzieniem i zepnij po obu stronach szpilkami. Przygotuj faszerowaną kaczkę w taki sam sposób, jak w podstawowej recepturze. 

Wskazówki: 

  • Jeśli pieczesz kaczkę bez farszu, włóż do niej skórkę pomarańczową z anyżem. Nada jej lepszy zapach i smak. 
  • Jeśli chcesz, aby kaczka miała chrupiącą skórkę, przetrzyj ją ręcznikiem kuchennym i posyp solą przed pieczeniem 
  • Nie bój się przygotować obiadu dzień wcześniej. Nie ma problemu z podgrzaniem kaczki następnego dnia. Wystarczy lekko natrzeć ją oliwą z oliwek, aby „odświeżyć” skórkę.  
  • Pieczona kaczka lub gęś powinny odleżeć chwilę po upieczeniu, aby dobrze rozprowadził się ich tłuszcz. Dzięki temu też będą przystępniejsze w porcjowaniu. 
  • Jeśli planujesz przygotować sos do mięsa, użyj soku pomarańczowego zamiast wody, sos będzie miał bardziej intensywny smak i zapach. 
  • Nie wyrzucaj smalcu z kaczki. Możesz użyć go następnym razem do pieczenia ziemniaków lub warzyw, a w lodówce zachowa przydatność przez bardzo długi czas. 

Pieczona kaczka, gęś i słowackie loksze - wspaniała uczta w domu

Pieczona gęś 

Nawet ci, którzy ograniczają spożywanie mięsa, będą mieli problem z powstrzymaniem się przed skosztowaniem chrupiącej, pieczonej gęsi. Gęś po staropolsku, zapiekana z jabłkami i żurawiną, z ziemniakami lub klasyczna – jest kilka opcji. Zaskocz swoich gości niekonwencjonalnym przepisem i przygotuj udka z orzechami włoskimi. 

Jeżeli preferujesz klasykę, wypróbuj stary czeski przepis, do którego potrzebujesz tylko czosnku, soli, kminku i mielonego imbiru. Rozłóż gęś, zrób dziury w piersiach i udach, umieść w nich ząbki czosnku. Dopraw solą, kminkiem i mielonym imbirem, dodaj wodę i delikatnie piecz pod pokrywką. Kiedy zmięknie, piecz powoli bez pokrywki. Podczas pieczenia dodaj więcej wody, by skórka stała się chrupiąca.  

Wskazówka: Piecz gęś w niższej temperaturze, około 150°C, by mięso było soczyste i delikatne. Czas pieczenia to ok. 3 godziny. 

Duszona kapusta 

Mamy dla Ciebie tylko jedną radę, bo nie ma lepszego przepisu na duszoną kapustę: Drobno krojona, słodko-kwaśna kapusta duszona z jabłkami, żurawiną i cynamonem. Ciekawa przystawka do pieczonej kaczki lub gęsi. 

Czego potrzebujemy? 

Opłucz kapustę, wysusz, pokrój w ćwiartki. Następnie pokrój w cienkie paski. Jabłka obierz, umyj i pokrój w plasterki. Wyczyść cebulę, drobno pokrój i usmaż na oleju. Dodaj cukier i pozwól mu się skarmelizować. Dodaj posiekaną kapustę, sól, kminek i pieprz. Dodaj całość do wrzącej wody, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10-15 minut. Wrzuć jabłka i uzupełnij wodę (jeżeli to konieczne), obsyp cynamonem i umytą suszoną żurawiną. Mieszaj i duś przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Dopraw octem balsamicznym i sokiem z cytryny.  

Słowackie loksze - naleśniki ziemniaczane 

To kulinarny przysmak naszych sąsiadów, nieznany szerzej w innych częściach świata. Można się na niego natknąć na przykład w niemieckich książkach kucharskich lub wśród austriackich przepisów na placki ziemniaczane. Słowacji jada się je z zupą fasolową, lub nadziewa mięsem z kaczki, gęsi bądź wątróbką drobiową.  

Z kilograma ziemniaków i mniej więcej takiej samej ilości zwykłej mąki można zrobić około 70 dużych placków ziemniaczanych. Ale warto zwrócić uwagę na rady naszych babć: placki ziemniaczane najlepiej przygotowywać ze starych kartofli. Młode ziemniaki zawierają więcej wody i dlatego są nieodpowiednie. 

Pyszna gęsia wątróbka 

To najprostszy z opisanych tutaj przepisów. Zanurz całą wątrobę w gęsim smalcu. Dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie wyjmij gęsią wątróbkę i pozwól jej ostygnąć. Wlej olej na patelnię, wsyp cukier i poddaj go karmelizacji. Dodaj posiekane szalotki i podsmaż. Dołóż ugotowaną wątróbkę. Podawaj ją z szalotką i karmelizowanym cukrem.  

Składniki: 

  • 50 g cukru 
  • 0,1 l oleju 
  • smalec gęsi 

Wskazówki: 

Kaczka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i cholesterolu. Z drugiej strony witaminy E i A, które są ważnymi przeciwutleniaczami, wiążą się z tym tłuszczem. Kaczka, jak każdy drób, zawiera dużo białka. Można zatem ją znaleźć także w przepisach dietetycznych. Pierś z kaczki w pomarańczach jest jednym ze zdrowszych i bardziej zbilansowanych przepisów.  

Możesz również przygotować pieczoną kaczkę w inny sposób - udka z kaczki z kasztanami to świetny wybór. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart.  

Dobierz odpowiednie wino 

Pieczona kaczka i gęś pasują zarówno do białego, jak i czerwonego wina. Ogólnie rzecz biorąc, jasne mięso pasuje do białego wina, ciemne zaś do czerwonego. Ale wino powinno nie tylko pasować do jedzenia, ważne też, by było naprawdę w naszym guście. Jeżeli wolisz wina białe, to przy pieczonej gęsi docenisz świeżego Rieslinga. Może być wytrawny lub półwytrawny - szczególnie jeżeli wybierzesz kapustę duszoną jako dodatek, który ma również lekko słodki smak. Jeżeli jednak wolisz wina czerwone, polecamy na przykład wina z odmiany Pinot Noir, które pasują również do naszej pieczonej gęsi.  

 

Źródłabidfood.sk, penzion-karolina.sk, svetvomne.sk, luvaduck.com.au 

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3