Wskazówki i porady Patelnie i garnki: podstawowe rodzaje ułatwią gotowanie

Każdy dobry kucharz potrzebuje dobrej jakości sprzętu, czyli garnków i patelni, żeby osiągnąć możliwie najlepszy efekt. Wybór odpowiedniej patelni i garnka zależy od potrawy, którą zamierzasz przyrządzić. Dobra patelnia ułatwia przygotowanie potrawy. Oto kilka rad, jakie garnki i patelnie warto wybierać.

Jakość na lata

Jeśli zainwestujesz w naprawdę dobrej jakości garnki i patelnie, nawet przy codziennym użytkowaniu będą Ci służyć przez lata. Nie daj się skusić na tanie sprzęty, które po kilku latach będą do wyrzucenia.

Patelnie i garnki, bez których się nie obędziesz

Obojętne, czy gotujesz okazjonalnie, czy codziennie, inwestycja w kilka rodzajów garnków i patelni zawsze się opłaca. W każdym domu na pewno powinny się znaleźć:

  • dwa rondelki o objętości 1 litra lub 1,5 litra z przykrywką,
  • garnek o objętości 2 - 3 litrów,
  • patelnia ze ściętymi ściankami,
  • głęboka patelnia z przykrywką do gotowania sosów i duszenia mięs.

Zestaw warto dopasować do najczęściej przyrządzanych potraw.

Rodzaje patelni:

Tradycyjna patelnia - uniwersalna głęboka patelnia, na której można usmażyć kotlet i przygotować sos.

WOK - patelnia w kształcie kociołka, nadaje się w szczególności do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej.

Patelnia do grillowania lub steków - kwadratowa patelnia z żebrowaniem na dnie idealnie nadaje się do przygotowania steków, grillowanych warzyw i serów.

Patelnia do naleśników - ma bardzo niską krawędź i jest lekka. Przygotujesz na niej nie tylko naleśniki, lecz również racuchy i  placki ziemniaczane.

Patelnia elektryczna - sprawdza się przede wszystkim na kempingach i wszędzie tam, gdzie panują dość spartańskie warunki do przyrządzania posiłków. Jest wielofunkcyjna i można w niej przygotować niemal wszystko, począwszy od klusek na parze aż po mięso.

Woka użyj do przygotowania ekspresowego kung-pao z kurczaka

Rozmiary patelni

Najpopularniejszy rozmiar patelni to średnica 25 - 30 cm. Taka patelnia pomieści więcej niż dwie porcje. Można na niej wygodnie usmażyć cztery kawałki mięsa lub niedużą rybę.

Małe patelnie o średnicy 20 - 24 cm docenią osoby, które gotują w pojedynkę. Zaletą mniejszej patelni jest łatwość użytkowania. Taka patelnia nie jest zbyt ciężka.

Największe patelnie, o średnicy 32 - 40 cm, są dość ciężkie, ale można na nich usmażyć wigilijną rybę w całości. Taką patelnię kupują głównie profesjonalni kucharze.

Kształty patelni

W kuchniach najczęściej można spotkać okrągłe patelnie, które są uniwersalne. Można na nich smażyć i gotować.

Istnieją też patelnie o specjalnym kształcie, który decyduje o ich przeznaczeniu. Na przykład do ryb poleca się podłużne patelnie. Na dnie patelni czasami pojawiają się żebrowania, które zostawiają ładny wzór na potrawie. Na takiej patelni nie da się jednak przygotować sosu.

Na patelni z podzielonym dnem można przygotować kilka rzeczy naraz. Na przykład mięso i warzywa.

Spotkałeś się już z dwustronną patelnią? Ma tradycyjny okrągły kształt, ale składa się z dodatkowej patelni. Obie można ze sobą połączyć. Może Ci się przydać, jeśli planujesz usmażyć nieco wyższe omlety.

Leszcz z rozmarynowymi ziemniaczkami

Żaroodporne uchwyty poszerzają wachlarz zastosowań

W garnkach i patelniach zamierzasz nie tylko smażyć i gotować, lecz również zapiekać potrawy? W takim przypadku zwróć uwagę na uchwyty i rączki. Muszą mieć izolację, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium. Istnieją też zestawy garnków z odpinaną rączką, którą można mocować do dowolnego garnka czy patelni z zestawu. Wówczas bez obaw można w nich zapiekać w piekarniku, na przykład ugotowany makaron.

To samo dotyczy pokrywek, które nie powinny mieć plastikowych uchwytów, bo mogłyby się roztopić w piekarniku.

Omlet cesarski

Nieprzywieralna powłoka oszczędza czas i nerwy

Jedną z najlepszych inwestycji niewątpliwie są garnki i patelnie z nieprzywieralną powłoką. Oszczędzają czas i energię przy zmywaniu. Do garnków i patelni z powłoką nieprzywieralną używaj wyłącznie plastikowych lub drewnianych łyżek i akcesoriów z zaokrąglonymi krawędziami, aby nie zarysować powierzchni. W ten sposób przedłużysz żywotność garnków i patelni.

Garnki, patelnie, żeliwo, teflon: naprawdę wiele zależy od tego, w czym gotujesz

Zwróć uwagę na oznaczenia

Jeśli wybierasz się na zakupy kuchenne, zwróć uwagę na symbole, które mówią, czy garnek lub patelnia nadaje się do określonego typu kuchni. Najczęściej znajdują się na spodzie.

Jak dbać o patelnie i garnki

Patelnię zawsze rozgrzewaj bez tłuszczu, ale nie przegrzewaj. Inaczej przepali się i powstaną nieestetyczne plamy. Najpierw połóż ją na kuchni bez tłuszczu i podgrzej, dopiero później wlej olej lub dodaj masło. Podobnie postępuj także z patelniami z powłoką nieprzywieralną.

Naczyń ze stali nierdzewnej nie należy traktować ostrymi gąbkami, druciakami i środkami ściernymi. Mogą one porysować powierzchnię, a garnek szybciej się zużyje.

Wsypywanie soli do pustego garnka niszczy gładką powierzchnię dna. Można to poznać po maleńkich dziurkach w dnie. Sól dodaje się dopiero po zagotowaniu wody.

Zanim sięgniesz po druciak, spróbuj delikatnie usunąć przypalone potrawy z garnka lub patelni



Źródła: kuchyne.bydleniprokazdeho.cz, gastrotip.cz, covybrat.cz, alza.cz, popasta.cz


Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.