Zdrowy tryb zycia Zdrowie Ocet jabłkowy - uniwersalny środek leczniczy

Jabłko wciąż jest uważane za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie.  To posiłek niezwykle bogaty w antyoksydanty, flawonoidy i błonnik. Jakie są najważniejsze właściwości jabłka?  

1. Wspomaga sprawność umysłową i zapobiegają chorobom neurologicznym  

W 2006 roku czasopismo Experimental Biology and Medicine opublikowało wyniki badań, które wykazały, że kwercetyna (przeciwutleniacz, obficie występujący w jabłkach) jest jednym z dwóch związków, które pomagają zahamować obumieranie komórek nerwowych. 

2. Zapobiega demencji 

Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie jabłek w ramach codziennej diety może chronić komórki nerwowe przed degeneracją, a to niezwykle ważne w zmniejszaniu ryzyka zaburzeń takich jak choroba Alzheimera.

3. Zmniejsza ryzyko udaru 

Badacze wykazali, że spożywanie jabłek pozwala zredukować ryzyko udaru zakrzepowego. 

4. Redukuje poziom złego cholesterolu  

Kobiety, które codziennie jedzą jabłka, mają o 23% mniej złego cholesterolu (LDL) i 4% więcej dobrego cholesterolu (HDL) już po sześciu miesiącach. 

5. Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę  

Ludzie, którzy jadają tygodniowo po trzy porcje jabłek, winogron, rodzynek, jagód lub gruszekmają 7% zmniejszonryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy nie jadali regularnie owoców.  

6. Pomaga w walce z rakiem piersi  

Badania nad rakiem wykazują, że zwiększone spożycie owoców i warzyw, w tym jabłek, przynosi korzyści zdrowotne pacjentom. Jabłka pomagają w leczeniu tego typu chorób.  

7. Przeciwdziała otyłości 

Jabłko ma korzystny wpływ na pożyteczne bakterie jelitowe. Najnowsze odkrycia w badaniach sugerują, by włączyć je do strategii walki z otyłością i związanymi z nią zaburzeniami. 

Jabłka zawierają wiele witamin i ważnych składników odżywczych. Począwszy od witaminy C, która jest potężnym, naturalnym antyoksydantem, wspomagającym odporność organizmu na infekcje, przez kompleks witamin z grupy B, odpowiedzialnych za tworzenie czerwonych krwinek, po błonnik, zapobiegający rozwojowi chorób układu pokarmowego i wzrostowi złego cholesterolu 

Domowe zastosowania jabłek 

Jednym z najlepszych rodzajów octu jest jabłkowy. Powinniśmy szukać surowej, niefiltrowanej i organicznej wersji, która jest trudno dostępna w sklepach, ponieważ producenci stosują różne techniki wyrobu, które obniżają jakość produktu. Domowy ocet jabłkowy to praktyczny i skuteczny sposób wykorzystania resztek jabłek. To jednocześnie doskonały środek na wiele dolegliwości, począwszy od brodawek, oparzeń, po refluks. Ale nadaje się oczywiście też do zastosowań spożywczych - na przykład jako składnik sosów sałatkowych. Kilka kropli w wodzie dla zwierząt może korzystnie wpłynąć na ich zdrowie. Nawet domowa roślinność na nim skorzysta – ocet jabłkowy skutecznie czyści doniczki. 

Przepis na domowy ocet jabłkowy 

Najprzyjaźniejszy dla środowiska i przy tym ekonomiczny jest ocet jabłkowy ze zgromadzonych resztek owoców, wystarczy zebrać obierki i pestki. Jeżeli będziemy dbać o zdrową dietę i codziennie jeść jabłka, a resztki odkładać, szybko zbierzemy ich odpowiednią ilość.  

Czego potrzebujesz? 

Sposób przygotowania: 

1. Pozwól resztkom jabłka utlenić się na powietrzu. Kiedy zbrązowieją, włóż je do dużego pojemnika, obsyp cukrem lub miodem i zalej wodą na tyle, by były w niej zanurzone. Przyda się do tego duży pojemnik, w którym będzie się dało zamieszać zawartość. Wtedy na pewno ocet będzie miał wystarczającą przestrzeń do fermentacji. 

2. Możesz wykorzystać każdą ilość resztek jabłek, a nawet w czasie fermentacji regularnie uzupełniać pojemnik. 

3. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces fermentacji, dodaj 2 łyżki surowego octu jabłkowego. 

4. Przykryj pełny pojemnik szmatką z naturalnego materiału i zamocuj ją gumką, by zabezpieczyć zawartość przed przedostawaniem się do środka muszek owocówek. Postaw pojemnik w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach zobaczysz na powierzchni gładką błonkę - to macierz octowa. Jej pojawienie się sygnalizuje konieczność zaprzestania dodawania kolejnych porcji resztek.

5. Pozostaw pojemnik na około cztery tygodnie, przez pierwsze 7 dni codziennie mieszając zawartość. Po 3 lub 4 tygodniu możesz zacząć sprawdzać, czy ocet jest już gotowy - jeśli będzie miał intensywny zapach i odpowiedni smak, można zacząć go używać. Jeśli nie - pozostaw go do dalszej fermentacji. Kiedy natomiast stwierdzisz, że już jest gotowy, odcedź ocet przez kilka warstw ściereczek lub filtrów do kawy, by wyizolować macierz. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania kolejnych domowych octów.  Odcedzony ocet przechowuj w lodówce lub pasteryzuj, jeżeli chcesz go trzymać w temperaturze pokojowej.  

6. Przygotowany ocet jest w pełni do Twojej dyspozycji - możesz go używać do gotowania, sprzątania, a przede wszystkim dla zdrowia. To domowe remedium będzie Cię kosztowało zaledwie ułamek ceny produktu z półki sklepowej! 

Czy wiesz, że...? 

Oprócz octu jabłkowego, również inne octy nadają się do utrzymywania czystości w domu. Ocet cytrusowy wyśmienicie radzi sobie z brudem i pleśnią.  

Jeżeli masz w domu resztki jabłek, które są świeże, ale nieestetyczne, nie wyrzucaj ich. Możesz je zetrzeć na posiłek dla niemowląt lub sos chutney. 

Stare jabłka najlepiej owinąć folią aluminiową i upiec! 

 


Źródła: medicalnewstoday.com, wikipedia.org 

  

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.