Wskazówki i porady Nóż kuchenny: Czy wiesz, jak wybrać nóż do poszczególnych zastosowań?

Zadaniem noża jest krojenie, siekanie i przecinanie. Można to robić jednym lub dwoma nożami, ale jeżeli użyjesz noży specjalistycznych, praca pójdzie jak z płatka.  Dobry nóż ułatwi Ci pracę w kuchni, więc wykonasz ją szybciej.

Tak jak z różnych surowców gotuje się rozmaite dania, tak samo powinno się używać różnych noży do różnych produktów spożywczych. Można mieć w kuchni nóż uniwersalny, tzw. szefa kuchni, którym – jeśli będzie ostry – pokroisz wszystko, ale krojenie chleba nożem ząbkowanym lub usuwanie z mięsa skóry, kości i ścięgien nożem do trybowania to zupełnie inna jakość.

Jakie jest przeznaczenie poszczególnych noży?

Rodzaj ostrza noża wskazuje na jego prawidłowe przeznaczenie. Czy ostrze jest gładkie, ząbkowane czy faliste?

Noża z gładkim ostrzem używaj do oczyszczania, obierania i krojenia. Ostrze gładkie wykonuje gładkie cięcie bez uszkodzenia włókien.

Ostrze ząbkowane poradzi sobie ze wszystkim, co ma twardą skórkę czy powłokę i miękki środek. Ostrze ząbkowane poradzi sobie równie dobrze z pomidorami, jak i ze stekiem.

Nóż z ostrzem falistym, podobnie jak z ząbkowanym, pokroi chrupiący chleb, świeże pieczywo i inne produkty spożywcze z twardą skórką i miękkim środkiem.

Jam knife – Nóż cukierniczy

Każdy, kto choć raz próbował rozsmarować na cieście masę lub roztopioną czekoladę, wie, że to nie takie proste, jak się wydaje. Nóż cukierniczy o długim, wąskim ostrzu poradzi sobie z tym w kilku ruchach. I jest też na tyle ostry, że potrafi pokroić ciasto, tort czy placek.

Santoku knife – Nóż Santoku

Nóż mistrzów kuchni azjatyckiej ma małe przetłoczenia nad krawędzią tnącą na ostrzu o długości 14-17 cm, dzięki czemu krojony produkt nie klei się do niego. W kuchni doskonale zastępuje nóż szefa kuchni. Ponadto można użyć jego szerokiego ostrza jako łopatki i przenieść na nim pokrojone zioła lub warzywa wprost do garnka lub miski.

Salmon knife – Nóż do ryb

Długie, giętkie ostrze z wgłębieniami jest przeznaczone do krojenia ryb na cienkie filety. Jeśli jesteś miłośnikiem i regularnym konsumentem ryb, inwestycja w jego zakup szybko Ci się zwróci.


Pięć powodów, by regularnie jadać ryby

Cleaver knife – Tasak do mięsa

Ciężkie, mocne, ostre ostrze poradzi sobie zarówno ze stawami, jak i z kośćmi, które trzeba posiekać czy rozebrać. Czasami tasak ma w górnym rogu ostrza dziurkę, służącą do powieszenia.

Bread knife – Nóż do chleba

Nóż do chleba można łatwo rozpoznać po falowanym ostrzu. Ząbki poradzą sobie ze świeżą skórką chleba czy czerstwym pieczywem, ale też z pieczonym mięsem lub boczkiem.

Cook knife – Nóż szefa kuchni

Wszechstronnym nożem kuchennym pokroisz wszystko, dlatego jest niezbędny w wyposażeniu każdej dobrej kuchni. Ma szerokie ostrze, wyprofilowane tak, żeby podczas krojenia zawsze dotykało deski, więc nie trzeba podnosić całego noża. Dlatego świetnie się nadaje do krojenia warzyw i ziół. Noże szefa kuchni mają ostrze o długości 14-36 cm.

Knife to fillet – Nóż do filetowania

W ten uniwersalny nóż wyposażona jest każda kuchnia. To taki właśnie „zwykły nożyk”, którego używamy właściwie codziennie. Nożem do filetowania lub do porcjowania pokroisz mięso, ryby czy warzywa na idealnie cieniutkie plastry.

Cutlet knife – Nóż do steków

Nóż do steków jest wyjątkowo ostry i ma charakterystyczny wysoki czubek i małe ząbki sięgające co najmniej do połowy ostrza. Dlatego doskonale zastępuje nóż stołowy podczas krojenia steków, sznycli, pieczonego mięsa, i to nie tylko na talerzu.

Nóż do pomidorów

Czy spotkałeś się z nożem z ząbkowanym ostrzem i „widelcem” na czubku? Właśnie nim pokroisz pomidory na niemal przezroczyste plasterki, które potem  możesz nabić na czubek w kształcie widelczyka i serwować.

Nóż do warzyw

Ma krótkie, proste ostrze, którym łatwo się posługiwać podczas oczyszczania i krojenia warzyw i owoców.

Nóż do szpikowania i obierania

Nóż do szpikowania wygląda jak miniatura noża szefa kuchni. Dobrze szpikuje się nim mięso i kroi warzywa.

Nożyk do obierania

Nóż z krótkim wygiętym ostrzem przydaje się do obierania owoców i warzyw. Zakrzywionym ostrzem łatwo wykroisz oczka z kartofli i gniazda nasienne z jabłek.

Tępym nożem gorzej się pracuje i łatwiej można się zranić.

Przy kupnie noża nie patrz na cenę

Dobry nóż to nieoceniony pomocnik w kuchni.  Dobrze się nim pracuje i długo nie trzeba go ostrzyć. Wystarczy, że zainwestujesz w trzy rodzaje noży:

  • Szefa kuchni
  • Nóż do filetowania
  • Nóż do chleba

Jak wybrać dobry nóż?

Przy kupnie noża ostatnim kryterium powinna być cena. Sprawdź:

  • Twardość noża
  • Materiał, z którego został wykonany
  • Czy dobrze leży Ci w dłoni

Twardość noża określa się na podstawie skali Rockwella

Twardość noży mierzy się w skali Rockwella od 0 do 100 HRC. Im większa wartość HRC, tym nóż jest twardszy, ale może być też bardziej kruchy i podatny na korozję. Zapobiega się temu poprzez dodanie węgla, dzięki czemu noży dłużej nie trzeba ostrzyć. Im więcej węgla, tym dłużej pozostaną ostre. Jeśli szukasz wysokiej jakości, wybieraj noże o HRC 55-60, ew.  44-50.

Czy lepszy jest nóż nierdzewny, czy ceramiczny?

Noże nierdzewne są odporne na korozję i mają przystępne ceny. Ich wadą jest to, że trzeba je częściej ostrzyć, bo krótko pozostają ostre.

Noże ze stali węglowej są twarde i dość długo pozostają ostre.   Jakość ma wpływ na cenę, dlatego noże ze stali węglowej są droższe. Wymagają też więcej starań – po każdym użyciu należy je dobrze umyć i wytrzeć do sucha, a od czasu do czasu też posmarować olejem, żeby nie rdzewiały i nie śniedziały.

Noże ceramiczne są ostatnio przebojem wśród noży. Są wykonane ze sprasowanego i spiekanego proszku cyrkonowego, który jest twardszy niż stal. Noże ceramiczne podczas krojenia zachowują więcej witamin i pozostają ostre wyjątkowo długo, nawet bez ostrzenia.

Nóż ze zbyt giętkim ostrzem jest niskiej jakości.

Rękojeść noża poddaj próbie wyważenia

Bez względu na to, czy rękojeść Twojego noża jest z tworzywa sztucznego, stali, ceramiki, stali nierdzewnej czy drewna, musi przede wszystkim dobrze leżeć w Twojej dłoni. Praca nożem, który źle leży, będzie równie niewygodna, jak nożem tępym lub źle wybranym.  Ważnym czynnikiem jest też masa, konkretnie wyważenie noża. Można je łatwo sprawdzić tak, że kładzie się nóż na palcu częścią pomiędzy ostrzem a rękojeścią. Dobrze wyważony nóż nie przeważa na boki.

Między ostrzem a rękojeścią noża jest jelec, chroniący palce. Dobrze sprawdź wszystkie przejścia pomiędzy poszczególnymi częściami noża, czy nie ma w nich szpar. Mogą w nich osiadać pozostałości krojonych produktów spożywczych, co nie jest zbyt higieniczne.

Dbanie o nóż przedłuża jego trwałość

Chociaż nóż jest tylko jednym z elementów zastawy stołowej, na pewno chcesz, żeby jak najdłużej pozostał ostry. A już zwłaszcza wtedy, gdy zainwestowałeś w niego niemałą kwotę. Dlatego poświęć nożom trochę więcej uwagi.

  • Nóż używaj tylko do krojenia żywności.
  • Noże przechowuj tak, żeby nie stykały się wzajemnie ostrzem. Najlepiej im będzie w drewnianym stojaku lub na uchwycie magnetycznym. Szczególnie wrażliwe na nieodpowiednie przechowywanie są noże ceramiczne, których miejsce zdecydowanie jest w stojaku. Noże stalowe zniosą też organizer na sztućce.
  • Po użyciu nóż od razu umyj, wytrzyj i schowaj. Noże nie powinny leżeć w zmywarce do naczyń, nie należy ich też zostawiać w wodzie.
  • Od czasu do czasu naoliw rękojeść noża olejem spożywczym, żeby nie wysuszała się i nie pękała.

Ostrzenie noży pozostaw fachowcom

Tylko ostrym nożem można pokroić równe plasterki, szybko przygotować mięso, posiekać warzywa i zioła. Domowa ostrzałka do noży nie zaszkodzi tylko wtedy, jeśli jest odpowiednio używana.  Przy nieprawidłowym ostrzeniu może dojść do wyszczerbienia ostrza. Najlepiej zlecić naostrzenie noży szlifierzowi. Nóż naostrzony profesjonalnie pozostanie ostry o wiele dłużej.


Źródło: wikipedia, kvalitninoze.cz, znackovenoze.sk, supernoze.sk, chefshop.sk, testkvality.eu,

Published: 3 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.