Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Niezwykłe winogrono: wino i rodzynki dodają pikanterii w związku

Winogrona to coś więcej niż wino lub słodkie owoce do przegryzania. Zawierają resweratrol, będący silnym antyoksydantem, który przeciwdziała zakrzepicy i wspomaga leczenie raka piersi. Winogrono dostarcza energii, działa uspokajająco i łagodzi apetyt. W ciągu trzech dni na diecie winogronowej zrzucisz 2 kg bez uczucia głodu i walki z apetytem na słodycze. Skórki winogron wzmacniają naczynia krwionośne i żyły, olej z pestek winogron rozjaśnia skórę, a jeśli wieczorem zjesz z ukochaną osobą garść rodzynek i wypijesz kieliszek wina, możliwe, że pójdziecie spać później niż zwykle.


Historia uprawy winogrona

Winorośl znali już Egipcjanie i podobnie jak my, produkowali z niego wino. Był to napój bogów, a zatem pili go również faraonowie. A właściwie tylko oni. Grecy również uważali wino za dar bogów i rozcieńczali je wodą. Rozszerzenie upraw winorośli na całą Europę i Afrykę zawdzięczamy walecznym Rzymianom, którzy zakładali winnice wszędzie tam, gdzie było to możliwe. Skąd pochodzi winogrono, tego dokładnie nie wiadomo. Przypuszcza się, że z okolic Kaukazu i Gruzji.


Rady dotyczące uprawy winogron

Winorośl właściwa, na której dojrzewają winogrona, to roślina pnąca, dorastająca nawet do piętnastu metrów, która może dać plony dochodzące do 40 kiści, zawierających przeciętnie 70 gron. Kiść winogron może mieć od 10 do 30 cm długości i wagę nawet powyżej 1 kg, a owoce, w zależności od odmiany, mogą być krągłe, strączkowe, owalne i mieć od 1 do 2,5 cm. Skórka jest aromatyczna, zabarwiona, a w czasie dojrzewania woskowa. W miąższu z reguły znajdują się dwa nasiona, ale występują również odmiany bezpestkowe, które są wykorzystywane do suszenia i produkcji rodzynek. Smak winogron zależy nie tylko od odmiany, lecz również regionu i pogody w danym roku.

Winorośl lubi ciepły klimat, ale przy odpowiedniej glebie może być uprawiana nawet na chłodniejszych obszarach. Preferuje lżejsze próchnicze gleby o kwaśnym lub neutralnym pH. Winogrono potrzebuje odpowiedniej ilości słońca, aby mogło dojrzeć, dlatego winorośl sadzi się na południowych i południowo-zachodnich zboczach. Wymaga ochrony przed północnym wiatrem i gwałtownymi mrozami. Winorośl sadzi się wiosną lub jesienią na odpowiedniej głębokości. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów 1 – 1,2 metra pomiędzy roślinami w rzędzie i 2 – 2,5 metra między rzędami. Przed posadzeniem należy namoczyć roślinę na 8 godzin w wodzie, a następnie przełożyć do zagłębienia w ziemi, na dno którego wrzuca się obornik. Winorośl należy sadzić tak głęboko, aby wystawała tylko 5 cm powyżej miejsca szczepienia. Ziemię należy dobrze ugnieść. Na jesień część rośliny, wystającą ponad ziemię, należy osłonić warstwą ziemi lub trocin. Wiosną pęd należy skrócić do 2 – 3 oczek.

Winorośl potrzebuje podparcia. Rocznej roślinie wystarczy kołek, starsza, bardziej rozgałęziona, będzie wymagała całej konstrukcji. W okresie wegetacyjnym należy usuwać chwasty, wykonywać opryski fungicydami przeciw chorobom grzybiczym i nawozić. Jeśli przy sadzeniu winorośli był dodany obornik, przez pierwsze dwa lata nie trzeba nawozić. Przed nadejściem zimy zdrewniałą część należy przysypać ok. 30 cm warstwą ziemi, żeby winorośl nie zmarzła.

Winorośl nie wymaga nawadniania.

Aby roślina dobrze rosła i dawała obfite plony, trzeba ją regularnie przycinać. Inaczej przycina się młodą winorośl, a inaczej starszą. Jeśli nie masz wprawy, poradź się doświadczonych winiarzy. Eksperymentowanie na własnej roślinie może Cię kosztować ładnych parę kilogramów winogron, które możesz stracić wskutek nieprawidłowego przycinania.


Niektóre odmiany winogron można hodować nawet na balkonie w odpowiednio głębokim pojemniku.


Choroby i szkodniki winorośli: najgorsze są ptaki

Wysoka temperatura powietrza i duża wilgotność w okresie wegetacyjnym sprzyja rozwojowi choroby grzybiczej, jaką jest mączniak. Na obszarach wilgotnych owoce może zaatakować gronkowiec szary. Na cieplejszych stanowiskach starym odmianom winorośli zagraża filoksera. Z kolei w okresach suchych niemile widzianymi gośćmi są roztocza, które atakują liście. Jednymi z największych szkodników dojrzałych winogron są szpaki i drozdy. Można zabezpieczyć przed nimi owoce specjalną siatką.


Odmiany winogron

Laicy rozpoznają winogrono białe, czerwone, różowe, ciemne, ciemnoniebieskie, słodkie, kwaśne oraz aromatyczne. Warto jednak wiedzieć, że istnieje ponad 60 szczepów i 8 tysięcy odmian winogron.

W zależności od zastosowania, odmiany dzieli się na moszczowe, stołowe i podkładkowe.

Odmiany moszczowe z reguły mają mniejsze, aromatyczne owoce z dużą zawartością cukru i stosunkowo dobrą odporność na choroby grzybicze oraz szkodniki. Dzielą się na białe i ciemnoniebieskie.

Białe odmiany moszczowe to np. Devín, Riesling i Welschriesling, Veltliner Rot, Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Pinot Gris i Pinot Blanc, Muscat, Müller-Thurgau i Sauvignon Blanc.

Z ciemnoniebieskich odmian moszczowych najpopularniejsze są Alibernet, Dunaj, Blaufränkisch, Merlot, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Saint Laurent.

W odmianach stołowych wzrok przyciągają duże kiście i owoce o jędrnym miąższu. Największą popularnością cieszą się aromatyczne odmiany muscat.

Odmiany podkładkowe są odporne, mają duże zdolności adaptacyjne, dlatego są stosowane jako podkładki do sadzonek innych odmian. Jakość owoców w tym przypadku nie ma dużego znaczenia.


Czy wiedzieliście, że...

...Kolor wina zależy od odmiany winorośli i sposobu obróbki? Z czerwonego winogrona może powstać białe wino, ale na odwrót nie jest to możliwe.


Winogrono dostarcza energii i zapewnia uczucie sytości

W brzuchu już burczy, a do obiadu jeszcze daleko? Masz ochotę na coś słodkiego? Czeka Cię trudny egzamin lub prezentacja? Zanim sięgniesz po fast food lub batonik, zjedz winogrono. Szybko zaspokaja głód i apetyt na słodycze, usuwa zmęczenie i stres. To wszystko dzięki dużej zawartości cukru, który szybko się rozkłada, a organizm korzysta z niego przez dłuższy czas.

Winogrono w około 80% składa się z wody, zaś nawet 25% może stanowić cukier.

100 g winogron zawiera przeciętnie:

69 kalorii

8 g węglowodanów

0,3 - 1,2 g kwasów

1 - 3 g garbników

1 g błonnika

Winogrono jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, prowitaminy A, żelaza, potasu, krzemu, kwasu jabłkowego i winnego. Dzięki temu:

  • poprawia trawienie
  • przeciwdziała zaparciom
  • wspomaga pracę jelit
  • koi żołądek
  • oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie
  • pomaga w astmie i kaszlu
  • pobudza układ odpornościowy
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL
  • sprawdza się w profilaktyce cukrzycy
  • hamuje wzrost nowotworów

Aby zadbać o profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń oczu czy nowotworu piersi, warto sięgać po czerwone i ciemnoniebieskie winogrona.

Aby zapewnić ukojenie układowi pokarmowemu, oczyścić organizm i schudnąć lub zwalczyć anemię, wybieraj jasne odmiany winogron.


Nie wyrzucaj skórek i pestek! To właśnie w skórce znajduje się resweratrol, który jest silnym antyoksydantem wzmacniającym naczynia krwionośne i żyły oraz przeciwdziałającym zakrzepicy. W pestkach zawarte są garbniki i wysokiej jakości tłuszcze, z których wytwarza się olej. Jest on doskonałym sposobem na utrzymanie zdrowej skóry, leczy blizny i oparzenia.


5 sposobów na wykorzystanie winogron

  1. Kupując kiść winogron, dobrze ją obejrzyj. Nie kupuj winogron z nadgnitymi lub spleśniałymi owocami. Po potrząśnięciu z kiści powinno odpaść możliwie najmniej winogron. Powąchaj kiść. Nie powinien być wyczuwalny zapach zgnilizny, stęchlizny ani inne nieprzyjemne zapachy.
  2. Winogrono należy myć tuż przed zjedzeniem. Zanurz je na kilka minut w wodzie, aby usunąć zanieczyszczenia z wnętrza kiści, a następnie dobrze opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Winogrono przechowuj w lodówce. Nieuszkodzone owoce można przechowywać 5 - 7 dni.
  4. Jeśli chcesz się delektować smakiem winogron, ale nie chcesz ryzykować problemów żołądkowych, jedz winogrono o temperaturze pokojowej.
  5. Dwie godziny przed i dwie godziny po zjedzeniu winogrona unikaj:
  • mleka
  • alkoholu
  • napojów gazowanych

Takie połączenia są prawdziwym wyzwaniem dla układu pokarmowego. Przeczyszczająco działa także zjedzenie dużej ilości winogron naraz.  


Odchudzanie z winogronem jest przyjemne

Podczas diety można jeść winogrono, ale trzeba pamiętać, że zawiera dużo cukru. Właśnie dzięki niemu doskonale sprawdza się w kuracjach oczyszczających. Poczuj się lżej i zafunduj sobie trzy dni z winogronem, podczas których co dwie godziny możesz zjeść ćwierć kilograma winogron. Nie przekraczaj jednak 2 kg na dzień. Praktycznie co chwilę będziesz jeść, zatem nie będziesz odczuwać głodu i na pewno nie zabraknie Ci energii. Poza tym nie będzie Ci doskwierać apetyt na słodycze.


Mam cukrzycę. Czy mogę jeść winogrono?

Ze względu na niedobór insuliny, diabetycy nie są w stanie wykorzystać cukrów i innych sacharydów z pożywienia. Winogrono to jeden z produktów, które można jeść nawet przy cukrzycy. Optymalne jest zjadanie kiści winogron przed południem. Jeśli jednak masz cukrzycę, najpierw zasięgnij porady lekarza, który wyjaśni Ci, kiedy i ile winogrona możesz zjeść.


Czy winogrono mogą jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią?

Podobnie jak w przypadku innych owoców i warzyw, przyszłe i karmiące mamy często zastanawiają się, czy mogą jeść winogrono. Winogrono zawiera magnez, który łagodzi skurcze. Ma dużo błonnika, a zatem przeciwdziała zaparciom. Podnosi odporność organizmu. Neutralizuje bakterie w jamie ustnej, chroniąc zęby przed próchnicą. Polifenole zawarte w winogronie chronią serce. Resweratrol wzmacnia naczynia krwionośne. Minerały mają korzystny wpływ na układ nerwowy. A zatem odpowiedź brzmi: tak, w czasie ciąży i karmienia piersią można jeść winogrono. Aby wyeliminować ewentualne skutki uboczne, należy jednak unikać pestek i skórek.


Dobra rada na poranne mdłości: wypij rano na czczo sok z białych winogron rozcieńczony odrobiną wody. Dostarczy Ci minerałów i energii.


Nie przesadzaj jednak z ilością. Nadmiar resweratrolu może działać toksycznie, zaś zjedzenie dużej ilości winogrona grozi biegunką. Podczas ciąży unikaj winogron, jeśli chorujesz na cukrzycę, cierpisz na otyłość lub miewasz dolegliwości trawienne.


W czasie ciąży i karmienia piersią zaleca się jedzenie winogron bez skórki i pestek.


Pestki winogron są zdrowe, ale uwaga na pęcherzyk żółciowy

Pestki winogron, podobnie jak pestki arbuza, są niedoceniane i niejednokrotnie kończą w koszu na śmieci. Częściej też wybieramy odmiany bezpestkowe. A przecież z pestek winogron wytwarza się wartościowy olej, zawierający wiele składników korzystnych dla zdrowia!

Pestki winogron działają prozdrowotnie, wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Powinni je chrupać alergicy, ponieważ substancje zawarte w pestkach winogron hamują produkcję histaminy i łagodzą reakcje alergiczne. W pestkach winogron jest dużo kolagenu, który jest dobry dla skóry, zapewnia jej jędrność i promienny wygląd.

Jeśli miewasz problemy z pęcherzykiem żółciowym, lepiej wybierz olej z pestek winogron lub sproszkowane pestki. Drobne nasionka mogą bowiem wywołać bolesny atak pęcherzyka żółciowego.


Warto sięgać po rodzynki

Do produkcji rodzynek wykorzystuje się bezpestkowe odmiany winogron. Rodzynki są równie zdrowe jak winogrono i doskonale mogą zastąpić cukierki, ciastka i inne słodycze, ponieważ zawierają skoncentrowany cukier, a zatem są słodsze. W odróżnieniu od zwykłych słodyczy, zawierają kwas oleanowy, który chroni jamę ustną przed namnażaniem bakterii, a zatem zapobiega powstawaniu próchnicy i zapaleniom dziąseł.

Kilka rodzynek zjedzonych pół godziny przed snem pomaga zasnąć i dodaje energii w ciągu dnia.

Pozytywne działanie rodzynek równoważy wysoka zawartość cukru, dlatego zachowaj umiar, aby nie przepłacić pięknego uśmiechu dodatkowymi kilogramami.


Rodzynki sułtańskie są większe i słodsze.


Olej z pestek winogron do stosowania w kuchni i łazience

Olej z pestek winogron nie jest częstym gościem w naszej kuchni. W smaku przypomina orzechy z winogronową nutką.  Doskonale nadaje się do gotowania, sprawdza się również w potrawach na zimno. Może z powodzeniem zastąpić popularną oliwę.

Olej z pestek winogron ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Zawiera składniki, które zwężają gruczoły łojowe, ale ich nie zatykają. Jest lekki, nie pozostawia na skórze tłustego filmu i nadaje się do masażu. Wypróbuj olej z pestek winogron, jeśli masz:

  • tłustą skórę i rozszerzone pory
  • skórę dojrzałą
  • zmęczony wygląd
  • wyprysk
  • łuszczycę
  • oparzenia
  • blizny

Olej z pestek winogron może być stosowany również na włosy. Przed myciem wmasuj odrobinę oleju w skórę i rozczesz włosy na całej długości. Zostaw na pół godziny. Następnie umyj włosy tak jak zwykle. Parę kropel oleju z pestek winogron możesz wetrzeć w suche końcówki – dzięki temu włosy nie będą się rozdwajały.


Przepisy na potrawy z winogron

Winogrono to wdzięczny owoc, który nadaje się nie tylko do bezpośredniego zjedzenia. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być dodawany do sałatek, potraw gotowanych i pieczonych. Z winogron przygotowuje się również soki, kompoty i dżemy, ale też wzbogacają smak ciast.


Published: 10 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.