Jak nie marnować żywności? Nie wyrzucaj resztek chleba, możesz je wykorzystać!

Wiele osób wyrzuca pieczywo z poprzedniego dnia. W ten sposób w Europie kończy w koszu aż trzy miliony ton pieczywa. To ogromne marnotrawstwo, ponieważ suchy chleb w wielu przypadkach można uratować i wykorzystać.

Świeża bułka tarta lub grzanki do zupy

Z pieczywa można zrobić na przykład bułkę tartą. Najpierw należy je połamać na mniejsze kawałki, następnie pokruszyć i zmielić w młynku. Kotlety na niedzielny obiad można wówczas panierować własną bułką tartą! Jej nadmiar można też zamrozić. Domowym sposobem można też przygotować grzanki do zupy. Kromki chleba wystarczy posmarować roztopionym i osolonym masłem, chleb pokroić w drobną kostkę i piec kilka minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gotowe grzanki możesz dodać na przykład do sycącej zupy cebulowej

Ziemniaczane knedliki

Z czerstwego pieczywa można przygotować nie tylko bułkę tartą czy grzanki. Można z niego wyczarować smaczny dodatek do obiadu: knedliki! Ćwierć kilograma czerstwego białego pieczywa zalać 300 ml letniego mleka, dokładnie wymieszać i poczekać, aż pieczywo wchłonie mleko. Pokroić drobno jedną cebulę, pęczek natki pietruszki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Następnie dodać cebulę z pietruszką do rozmoczonego pieczywa, doprawić solą i pieprzem do smaku, wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe knedliki i gotować we wrzątku ok. 15 minut. Stare pieczywo zyska nową formę!

Szybki i tani lunch

Jeśli dodamy kilka innych składników, możemy przygotować z czerstwego pieczywa pełnowartościowy posiłek. Nie tylko chleb w jajku na śniadanie, ale na przykład zapiekankę. W tym celu należy ułożyć kromki chleba na blasze, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą, pieprzem i przyprawami. Na wierzch można położyć plasterki pomidora, papryki, w zależności od tego, co mamy w lodówce, a także szynki, twarogu lub mozzarelli. Wszystko zależy od naszej fantazji.

Następnie całość posypać startym serem, przykryć krążkami cebuli i zapiec w piekarniku. Jeśli zamierzamy przygotować podobną zapiekankę ze słodkiego pieczywa lub czerstwego ciasta, należy je najpierw namoczyć w mleku, a do śmietany z jajkami dodać cukier, cukier waniliowy, rodzynki i cynamon. Wierzch można posypać startą czekoladą i orzechami. W ten sposób w parę chwil na stole pojawi się smaczny i tani obiad.


W Twojej kuchni nic nie musi się marnować! Zobacz 5 wskazówek jak wykorzystać resztki warzyw

Nie wyrzucaj resztek chleba, możesz je wykorzystać!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3