Kulinarny recycling Nie wyrzucaj resztek chleba, możesz je wykorzystać!

Wiele osób wyrzuca pieczywo z poprzedniego dnia. W ten sposób w Europie kończy w koszu aż trzy miliony ton pieczywa. To ogromne marnotrawstwo, ponieważ suchy chleb w wielu przypadkach można uratować i wykorzystać.

Świeża bułka tarta lub grzanki do zupy

Z pieczywa można zrobić na przykład bułkę tartą. Najpierw należy je połamać na mniejsze kawałki, następnie pokruszyć i zmielić w młynku. Kotlety na niedzielny obiad można wówczas panierować własną bułką tartą! Jej nadmiar można też zamrozić. Domowym sposobem można też przygotować grzanki do zupy. Kromki chleba wystarczy posmarować roztopionym i osolonym masłem, chleb pokroić w drobną kostkę i piec kilka minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gotowe grzanki możesz dodać na przykład do sycącej zupy cebulowej

Ziemniaczane knedliki

Z czerstwego pieczywa można przygotować nie tylko bułkę tartą czy grzanki. Można z niego wyczarować smaczny dodatek do obiadu: knedliki! Ćwierć kilograma czerstwego białego pieczywa zalać 300 ml letniego mleka, dokładnie wymieszać i poczekać, aż pieczywo wchłonie mleko. Pokroić drobno jedną cebulę, pęczek natki pietruszki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Następnie dodać cebulę z pietruszką do rozmoczonego pieczywa, doprawić solą i pieprzem do smaku, wbić jedno jajko i dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe knedliki i gotować we wrzątku ok. 15 minut. Stare pieczywo zyska nową formę!

Szybki i tani lunch

Jeśli dodamy kilka innych składników, możemy przygotować z czerstwego pieczywa pełnowartościowy posiłek. Nie tylko chleb w jajku na śniadanie, ale na przykład zapiekankę. W tym celu należy ułożyć kromki chleba na blasze, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą, pieprzem i przyprawami. Na wierzch można położyć plasterki pomidora, papryki, w zależności od tego, co mamy w lodówce, a także szynki, twarogu lub mozzarelli. Wszystko zależy od naszej fantazji.

Następnie całość posypać startym serem, przykryć krążkami cebuli i zapiec w piekarniku. Jeśli zamierzamy przygotować podobną zapiekankę ze słodkiego pieczywa lub czerstwego ciasta, należy je najpierw namoczyć w mleku, a do śmietany z jajkami dodać cukier, cukier waniliowy, rodzynki i cynamon. Wierzch można posypać startą czekoladą i orzechami. W ten sposób w parę chwil na stole pojawi się smaczny i tani obiad.


W Twojej kuchni nic nie musi się marnować! Zobacz 5 wskazówek jak wykorzystać resztki warzyw

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.