Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Nie podawać chorym! Jedzenie, którego należy unikać w razie choroby

Mówi się, że gdy choroba wytrąca nas z codziennego trybu funkcjonowania, to znak, że należy się zatrzymać, spowolnić i zastanowić nad życiem, które prowadzimy. Ponieważ jednak jesteśmy ludźmi zajętymi pracą, dziećmi i swoimi pasjami, nie zatrzymujemy się zbyt długo. I jeśli już musicie leżeć w łóżku lub walczyć z jakimikolwiek dolegliwościami, chcecie sobie jak najszybciej pomóc. Możecie do tego wykorzystać wiedzę na temat tego, co jeść w czasie, gdy organizm jest osłabiony.

Grypa

Jeśli dopadła was grypa, na pewno wiecie, że musicie jeść dużo owoców cytrusowych, pić mnóstwo herbaty z miodem oraz wywarów. Jeśli jednak chcecie się jak najszybciej pozbyć grypy, spróbujcie również unikać niżej wymienionych produktów. W pierwszym rzędzie należy unikać alkoholu, który obciąża nawet zdrowy organizm, a co dopiero gdy jest on osłabiony przez chorobę. Zapomnijcie również o nabiale, który zaśluzowuje organizm. W tym czasie nie należy również spożywać smażonych, słodkich oraz zbyt pikantnych potraw. W zasadzie mogłyby one zniknąć z waszego jadłospisu na zawsze, ale starajcie się ich unikać przynajmniej w czasie choroby. Osłabiony organizm nie potrzebuje jeszcze dodatkowo walczyć z drażniącymi i ciężkimi potrawami.

Biegunka

Biegunka może was dosłownie przykuć do toalety. Kiedy tak biegacie między pokojem a WC, wasze ciało jest całkowicie osłabione i boicie się wziąć cokolwiek do ust. Zresztą nie bez powodu. Oprócz takich sprawdzonych produktów jak marchewka, ryż, banany, suchary i słone paluszki, w które musicie się wówczas zaopatrzyć, istnieje cały szereg potraw, które należy zdecydowanie wykluczyć z jadłospisu. Należą do nich tłuste i smażone potrawy, pieczywo na drożdżach, takie warzywa jak kapusta, kalafior, jarmuż, papryka, cebula oraz wszystkie rodzaje warzyw strączkowych. Do tego dorzućcie jeszcze kwaśne owoce i tłuste mięso, wędliny, alkohol, kofeinę i kawę.

Zgaga

Zgaga to wyjątkowo nieprzyjemna dolegliwość, na którą cierpi coraz więcej osób. Jeśli wy również macie problem z kwasami, które są tak dokuczliwe, że musicie je natychmiast wyciszać lekami – antacydami, wiedzcie, że istnieją również inne, mniej inwazyjne rozwiązania. Spożywajcie codziennie jak najwięcej produktów z wysoką zawartością błonnika, a zwłaszcza warzyw i owoców. Dodajcie również do jadłospisu takie przyprawy jak imbir, kurkuma czy cynamon. I unikajcie przede wszystkim tłustych potraw, dużych porcji, potraw typu fast food, kofeiny i czekolady. Uważajcie również na alkohol, a zwłaszcza na piwo i wino.

Kiedy przyjmujecie antybiotyki

Jeśli musicie przyjmować antybiotyki, chrońcie swoje ciało wywarami, zupami i lekkimi posiłkami. Zapomnijcie o alkoholu; nie powinniście w tym czasie dodatkowo obciążać wątroby! W trakcie leczenia antybiotykami zaleca się ograniczyć spożycie mleka i nabiału, a także wód mineralnych. Wapń, magnez i żelazo obniżają skuteczność antybiotyków. Unikajcie również spożywania grapefruitów i przebywania na słońcu ze względu na możliwość wystąpienia alergii. W każdym razie przed rozpoczęciem przyjmowania antybiotyków lub innych leków zapoznajcie się z dołączoną do nich ulotką i przestrzegajcie umieszczonych na niej zaleceń.

Ogólne zasady

W przypadku mdłości lub choroby należy:

  • całkowicie wykluczyć alkohol
  • ograniczyć spożycie wędlin, smażonych i tłustych potraw, warzyw strączkowych oraz nabiału
  • spożywać więcej wywarów i zup mięsnych lub warzywnych, a także ryżu, jabłek, bananów, ziemniaków, białego mięsa przygotowanego w sposób naturalny lub na parze
Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3