Jak nie marnować żywności? Nie marnuj ani listka! 5 rad, jak wykorzystać resztki warzyw

Nikomu nie trzeba chyba wyjaśniać, że warzywa zawierają cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Wiele z nich jest ukrytych w skórce, której często nie dajemy żadnych szans i wyrzucamy ją do kosza lub kompostu. Szkoda jednak marnować skórki i ścinki, jeśli można je wykorzystać i zmniejszyć ilość domowych odpadów. Jak wykorzystać resztki warzyw?

Ugotuj bulion warzywny

Marchew, seler i pietruszkę przed obraniem dokładnie umyj. Obierki przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Rób to za każdym razem, a kiedy uzbiera się odpowiednia ilość, ugotuj bulion warzywny. Ugotowane skórki zmiksuj, a bulion wykorzystaj jako bazę do przygotowania różnych potraw i zup.

Wyhoduj natkę

Ze ściętej końcówki pietruszki lub selera możesz wyhodować natkę. Wystarczy umieścić warzywo w odrobinie wody, postawić w słonecznym miejscu i regularnie podlewać. Po paru dniach pojawią się pierwsze zielone listki. Podobnie można wykorzystać stary czosnek, który zaczął już kiełkować. Posadź go w doniczce, postaw na słońcu i regularnie podlewaj. Młode pędy nadadzą aromatu na przykład sałatkom.

Chrup obierki

Dokładnie umyte obierki od ziemniaków wymieszaj z odrobiną oleju, posól i dopraw do smaku. Piecz 15 minut w temperaturze 200 °C. Świetne do chrupania przy filmie. Podobnie można wykorzystać obierki z innych warzyw.

Wykorzystaj łodygę i listki

Próbowałeś kiedyś listków i łodygi brokułu lub kalafiora? Liście przypominają w smaku kapustę i dobrze komponują się w sałatkach. Można je też ugotować razem z łodygą, zmiksować i przygotować zupę krem. Po usunięciu zdrewniałej części łodygę pokroić, ugotować i podawać jako dodatek, na przykład zamiast ziemniaków.

Pesto z natki

Natkę pietruszki lub selera, o ile nie zżółkła i nie jest gorzka, można wykorzystać w ciekawy sposób. Nie wyrzucaj jej, tylko drobno posiekaj, dodaj odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i oliwę. Całość zmiksuj i przechowuj w słoiku w lodówce. Pesto możesz dodawać do zup, makaronów, smarować nim chleb i tosty.



Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Bagietka pszenna 260 g (kg = 7.51)
Bagietka pszenna 260 g
  169
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Our price
Chleb polski hit 500 g (kg = 3.58)
Chleb polski hit 500 g
  179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3