Wskazówki i porady Najszybszy sposób na obranie dojrzałego mango

Mango dostarcza cennych witamin, a swoim orzeźwiającym smakiem może wzbogacić każdą zdrową dietę. Pasuje do wielu potraw na słono i słodko, a dzięki jedwabistej konsystencji nadaje pełny smak smoothie. Uwielbiają je także dzieci. Zniechęca Cię to, że nie umiesz wybrać dojrzałego owocu, a jego obieranie wydaje Ci się katorgą? Czas z tym skończyć!  Dzisiaj dowiesz się, jak wykorzystać mango do ostatniego kawałeczka.

Mango to święta roślina

Mango to ogromne drzewo, najczęściej spotykane w krajach azjatyckich. Choć w uprawie drzewa nie dorastają do olbrzymich rozmiarów, w lasach deszczowych mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów. Legendy mówią, że w cieniu takiego drzewa medytował sam Budda. Kwiaty i liście mango odgrywają ważną rolę w obrzędach hinduistycznych, a miska owoców była uznawana w Indiach za symbol przyjaźni.

Mango zawiera mnóstwo witamin dla zdrowia

Mango zawiera ponad 20 różnych witamin, które czynią go prawdziwą bombą odżywczą. Czy wiedziałeś, że:

  • Jedna porcja mango pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wspomaga procesy kognitywne i neurologiczne, a dodatkowo odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
  • Mango jest bogatym źródłem witaminy A, która zapewnia zdrową skórę, prawidłowy rozwój układu kostnego i dobry wzrok.
  • Mango dostarcza organizmowi błonnika, który zapewnia uczucie sytości i reguluje ilość dostarczanego pożywienia, poprawia trawienie i spowalnia wchłanianie cukrów do krwi.
  • Witamina B6 zawarta w mango wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję hemoglobiny, która jest barwnikiem krwi.
  • Kwas foliowy wspomaga produkcję czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • Mango nie zawiera tłuszczu.

Dojrzałe mango rozpoznasz po zapachu i dotyku

Nie sugeruj się kolorem. Nawet dojrzałe mango może mieć zielone zabarwienie. Wybierając owoc, kieruj się zmysłem dotyku i powonienia. „Zważ” mango w dłoni i delikatnie ściśnij. Dojrzałe mango nie powinno być twarde, lecz bardziej miękkie, podatne. Następnie powąchaj owoc. Oznaką dojrzałości jest słodki zapach tuż przy łodyżce.

Co zrobić z mango, które nie jest dojrzałe? 

Jak obierać mango?

Mango ma w środku sporą podłużną pestkę, która utrudnia porcjowanie. Pokażemy Ci, jak szybko i łatwo poradzić sobie z tym owocem:

  1. Łodyżkę owocu obróć do góry. Tuż pod nią poprowadź wyobrażoną linię, która przecina mango wzdłuż.
  2. Rozkrój owoc z każdej strony około 1,5 cm od wyobrażonej linii.
  3. Miąższ pokrój w kostkę bez nacinania skórki.
  4. Następnie oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżki.

Dobra rada: w sprzedaży są specjalne krajacze do mango, które pozwalają na usunięcie pestki, co znacznie ułatwia obróbkę.

Sałatka z mango i wołowiną


Sernik z mango


Tuńczyk z mango


Na Hello Tesco znajdziesz mnóstwo zdrowych i smacznych przepisów z mango. Który najbardziej Ci się spodoba? 


Źródła: mango.org, nutrition-and-you.com

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.