Wskazówki i porady Najpopularniejsze marynaty do mięs dla smakoszy

Grillowanie mięsa bez marynaty to niemal śmiertelny grzech dla wyznawców BBQ. O ile nie mówimy o miłośnikach prawdziwych steków, którzy najbardziej lubią… same steki. Marynaty nie tylko nadają charakterystyczny smak, lecz również potrafią zmienić strukturę potrawy. W rezultacie mięso będzie kruche i chrupiące jak nigdy dotąd.

Jak przygotować dobrą marynatę?

Przygotowanie domowej marynaty jest proste. Wszystkie składniki wystarczy dobrze wymieszać do ich połączenia. Podstawą każdej dobrej marynaty są trzy składniki. Dowiedz się, jakie.

Co zrobić z resztką marynaty?

Nie wyrzucaj resztki marynaty! Przelej ją do słoika, wstaw do zamrażalnika, a kiedy zamarznie, zamknij słoik. Możesz ją także przelać do worka z zamknięciem strunowym.

Przepisy na marynaty do mięs

Być może masz zapas ulubionej marynaty z Tesco, ale uwierz, że warto spróbować jednej z tych, które w kraju, skąd pochodzą, stały się na tyle popularne, że z czasem – za sprawą miłośników dobrej kuchni i podróżników – przekroczyły granice i podbiły stoły na całym świecie.

Marynata słodko-kwaśna

Chińska marynata najlepiej pasuje do kurczaka.
Składniki:
¼ obranego ananasa
sok z ½ cytryny
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego
½ łyżki startego imbiru
½ łyżeczka suszonego czosnku

Tajska marynata curry

W chłodne dni rozgrzeje Cię wieprzowina lub drób w marynacie curry.
Składniki:
125 ml mleka kokosowego
1½ łyżki pasty curry
1½ łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta chili

Marynata teriyaki

Azjatyckie trio dopełnia marynata z Japonii, która doskonale pasuje do łososia.
Marynatę teriyaki można kupić, ale łatwo przygotujesz ją także w domu.
Składniki:
125 ml sosu sojowego
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka startego imbiru

Marynata ziołowa

Marynatę ze słonecznej Sycylii warto łączyć z rybami.
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki papryki
pieprz czarny mielony

Marynata grecka

Zostańmy jeszcze chwilę nad morzem, w promieniach słońca. Marynata z Grecji nadaje wspaniały smak kurczakowi i wieprzowinie.
Nasza rada: Dodaj odrobinę marynaty do mielonego mięsa podczas grillowania!
Składniki:
100 ml oliwy Tesco Finest
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny

Marynata meksykańska

Coś Ci się zdaje, że będzie gorąco? Otóż tak! Marynata meksykańska najlepiej smakuje z wieprzowiną.
Składniki:
5 łyżek oliwy
sok z 1 limetki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
5 łyżek posiekanej kolendry
1 łyżeczka suszonej papryki chili (dla spragnionych mocnych wrażeń może być nawet więcej)
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu

Marynata chimichurri

Marynata o egzotycznej nazwie pochodzi z Argentyny. To nie przypadek, bo w końcu z Argentyny pochodzą też najlepsze steki wołowe. I właśnie z myślą o nich powstała marynata chimichurri.
Składniki:
2 łyżki oliwy extra virgin Tesco Finest
4 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry
1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka kminku

Marynata miodowo-musztardowa

Francuzi uwielbiają dobrą kuchnię. Zamiast smarować mięso musztardą Dijon, zrób marynatę miodowo-musztardową do kurczaka lub wieprzowiny.
2 łyżki oliwy extra virgin Tesco Finest
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu

To jeszcze nie koniec! Wypróbuj kolejne 12 przepisów na najlepsze marynaty do mięs i warzyw!

Najpopularniejsze marynaty do mięs dla smakoszy


Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3