Wskazówki i porady Najlepsze przepisy z dyni: wykorzystaj ją do ostatniej pestki!

Halloweenowe lampiony z dyni stawiane w oknach i na podwórkach wnoszą odrobinę światła w coraz dłuższe jesienne wieczory. W przygotowanie lampionów zaangażuj męża i dzieci, a sama zajmij się dynią. Szkoda byłoby wyrzucić miąższ i pestki. Miąższ dyni zawiera dużo wody i błonnika, który jest dobry dla jelit i wspomaga trawienie. Dynia ma mnóstwo β-karotenu, antyoksydantu, który bierze udział w produkcji witaminy A. Wraz z witaminą E chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Nie brakuje w niej także witamin z grupy B, potasu, miedzi i magnezu.

Potrawy z dyni są szczególnie korzystne dla:

  • jelit
  • dróg moczowych
  • układu trawiennego
  • oczu
  • włosów i paznokci
  • skóry
  • wątroby

Przepisy na potrawy z dyni

Dynia to wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzać potrawy na słono i na słodko. Poza dobrze znaną zupą-krem i pieczoną dynią hokkaido, z miąższu halloweenowej dyni można wyczarować również kilka innych smakołyków.

Dyniowy „rosół wołowy”

Choć trudno w to uwierzyć, z włókien i pestek dyni można ugotować zupę, której smak trudno odróżnić od prawdziwego rosołu. I nie trzeba do niej dodawać ani kawałka mięsa, lecz sam środek, który zwykle ląduje w koszu. Dodatkowo będzie potrzebna jarzynka: marchew, seler, kalarepa, pietruszka, cebula, czosnek, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i sól. Całość należy gotować aż warzywa zmiękną. Następnie przecedzić, warzywa korzeniowe wyjąć i wkroić do zupy.

Ekspresowa zupa krem z dyni

Na maśle podsmaż cebulę, wrzuć kawałki dyni, zalej wodą, dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem i szczyptą kminku. Gotuj, aż zmięknie, a następnie zmiksuj na gładko w mikserze lub blenderem i podawaj z grzankami lub tostami, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub oliwy. Można też dodać łyżkę śmietany i ozdobić zupę suszonym tymiankiem.

Krem z dyni

Purée z dyni

Dla odmiany, zamiast z ziemniaków, przygotuj purée z dyni. Robi się je niemal identycznie. Miąższ dyni upiecz, posól i zmiksuj z kawałkiem masła i odrobiną mleka. Świetnie pasuje do dziczyzny i królika, doskonale komponuje się także z wołowiną i wieprzowiną.

Dynia zapiekana z warzywami

Pesto z dyni

Upieczony miąższ zmiksuj z nerkowcami i orzechami piniowymi, czosnkiem i odrobiną oliwy. Dodaj suszoną cebulę. Podawaj z makaronem, posyp parmezanem.

Makaron z dynią

Miąższ dyni pokrój na małe kawałki i podsmaż na gorącym oleju. Dopraw solą, przyprawą prowansalską i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Na koniec posyp serem.

Placki z dyni

Przygotowuje się je tak samo jak ziemniaczane, tyle że zamiast ziemniaków dodaje się startą lub zmiksowaną dynię. Dla przypomnienia wystarczy dodać jajko, mąkę, sól, majeranek, pieprz mielony, odstawić na chwilę, a następnie smażyć placki.

Ciasto z dyni

Słodkie dyniowe kulki

Dzieci będą przeszczęśliwe, gdy zobaczą dyniowe kulki w pojemniku na drugie śniadanie. Upieczoną dynię połącz z płatkami owsianymi i nasionami, aby powstała gęsta masa. Dodaj cynamon, miód, syrop klonowy lub daktylowy i uformuj kulki. Następnie obtocz je w mieszance zmielonych orzechów i wstaw do lodówki.

Ciasteczka dyniowe

Smoothie z dyni hokkaido

Nie bój się i przynajmniej raz daj mu szansę. Miąższ dyni przełóż do miksera, dodaj łyżeczkę miodu i odrobinę cynamonu. Dolej trochę wody lub mleka i zmiksuj na gładko. Można też dodać banan. Jeśli dodasz szczyptę imbiru, smoothie będzie doskonale rozgrzewało.

Sok dyniowy

Jeszcze go nie znasz? Najwyższa pora na napój z pieczonej dyni, soku z cytryny, jabłek i wody, który podnosi odporność organizmu. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko i rozcieńcz wodą do uzyskania konsystencji soku. Doskonale smakuje rano na czczo.

Pestki z dyni

Przygotowanie pestek z dyni jest proste. Wyjmij je z dyni, usuń wszystkie włókna i przygotuj do pieczenia.

Pikantne pestki z dyni

Aby smakowały jeszcze lepiej, wymieszaj je z odrobiną oliwy i ulubioną przyprawą lub mieszanką przypraw. Następnie piecz w temperaturze 180°C.

Słodkie pestki z dyni

Pestki upiecz. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj dwie łyżki cukru, wsyp pestki dyni i mieszaj, aż pokryją się karmelem.

Skarmelizowane pestki można posypać mieszanką cynamonu, mielonego pieprzu, imbiru i soli. Połączenie słodkiego, słonego i pikantnego smaku zaskoczy i ucieszy wszystkich łasuchów.

Dynia marynowana



Źródła: helloveggie.co, thechunkychef.com, myrecipes.com

Foto: Shutterstock

Published: 3 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem