Wskazówki i porady Najlepsze przepisy na paprykę faszerowaną w różnych odsłonach

Jednym z najpopularniejszych przepisów na paprykę jest jej nadziewanie, a więc przyrządzenie papryki faszerowanej. Można ją nadziewać mięsem i warzywami, a następnie dusić, piec lub grillować. Jeśli korzystasz z jednego sprawdzonego przepisu, możesz wzbogacić swój repertuar o inne smaczne wariacje papryki. Dowiesz się również, jak odmienić nieco swoją ulubioną wersję tego dania.

Klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody - faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Jak rozciąć paprykę?

Czerwona, żółta, pomarańczowa lub zielona - wszystkie są świetne do faszerowania. Można wykorzystać paprykę w jednym kolorze lub przygotować wielokolorowe danie. Każda smakuje trochę inaczej, ale zawsze słodko.

Zanim przystąpisz do faszerowania, rozkrój paprykę i usuń gniazdo nasienne. Istnieją dwa sposoby przygotowania papryki do nadziewania. Pierwsza to odcięcie górnej części papryki z łodyżką i usunięcie nasion. Przyda się do tego krótki wąski nóż do warzyw. Warto usunąć też białe błonki.

Dobra rada: nasionka i błonki można usunąć łyżeczką.

Druga opcja to rozcięcie papryki wzdłuż. Przekrojoną w ten sposób paprykę łatwiej oczyścić, faszerować, a dodatkowo będzie się krócej dusić lub piec.

Nie wyrzucaj okrawków

Aby nie zmarnować ani kawałka papryki, okrawki pokrój i dodaj do farszu. Możesz je też wykorzystać do przykrycia nadziewanej papryki i upiec ją „z czapeczką”. Dzięki temu potrawa będzie wyglądać ciekawiej na talerzu.

5 pomysłów na wykorzystanie resztek warzyw

Przygotuj odpowiednio paprykę

Ten krok pozwoli Ci skrócić czas duszenia papryki, a jednocześnie zapobiegnie niedogotowaniu lub niedopieczeniu farszu. Przed nadziewaniem ułóż papryki na blasze, podlej odrobiną wody, bulionu lub przecieru pomidorowego, przykryj folią aluminiową i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Można to zrobić także bezpośrednio nad płomieniem grilla.

Właściwe naczynie do pieczenia papryki

Jeśli pieczesz paprykę w piekarniku na blasze, może się zdarzyć, że się przewróci i cały smakowity sok wypłynie, ale jest wiele sposobów, jak temu zapobiec. Masz w domu foremkę na babkę? Wykorzystaj ją! Nadziewaną paprykę ułóż ciasno w foremce na babkę, a sok zostanie na swoim miejscu. Podobnie można wykorzystać blachę na muffiny. Jeśli masz tylko zwykłą blachę lub naczynie do zapiekania, możesz delikatnie ściąć spody papryki, aby były stabilniejsze i nie przewróciły się podczas pieczenia.

Do farszu dodaj resztki z lodówki

Zostało Ci w lodówce trochę ryżu, kurczaka lub sos boloński? Nie wyrzucaj jedzenia! Przerób je na farsz do papryki. Możesz dodać pokrojone pomidory, ser lub jajka. Wszystko, co akurat masz pod ręką.

Papryka nadziewana kurczakiem i śmietaną

Przygotuj na patelni zasmażkę, dodaj śmietanę do zup i parmezan. Następnie dodaj mięso z kurczaka. Mogą to być choćby resztki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia. Przełóż farsz do papryki, a następnie piecz około 30 - 35 minut.

Papryka faszerowana spaghetti bolognese

Papryka, pomidory, mięso mielone i spaghetti to doskonałe połączenie. Paprykę można nadziać resztką włoskiej klasyki, która została z obiadu. Na zakończenie warto posypać potrawę parmezanem i piec w piekarniku ok. 30 minut, aż papryka zmięknie.

Papryka nadziewana omletem

Wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj starty ser, trochę szczypiorku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz przełóż do papryki, a następnie zapiecz w piekarniku.

Papryka nadziewana ryżem i warzywami

Jeśli masz w domu ryż z obiadu lub kolacji, nie ma nic prostszego niż podsmażenie na patelni czosnku, pomidorów i dodanie ryżu, ewentualnie grzybów lub dowolnych warzyw. Następnie wystarczy przełożyć farsz do papryki, ozdobić i piec 30 minut w temperaturze 180 ˚C.

Papryka nadziewana z ryżem

W letnie dni sprawdzi się lekka wersja klasycznej potrawy. Zacznij od ugotowania ryżu. Część ryżu odłóż i wymieszaj z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do papryki. W rondelku zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, odczekaj ok. 3 minut, aż puszczą sok. Do rondelka przełóż paprykę i podlej wodą, tak żeby papryka była zakryta. Duś ok. 25 minut. Podawaj z ryżem.

Papryka nadziewana z ziemniakami

Na patelni podsmaż cebulę, dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem, słodką papryką i bazylią. Następnie wlej przecier pomidorowy i duś. Przygotowany sos odstaw do wystygnięcia. Oczyść paprykę i nadziewaj ją ostudzonym farszem. Następnie przełóż paprykę do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki, posól i zalej śmietaną. Piecz 30 minut.

Papryka faszerowana makaronem

Makaron też pasuje do papryki. Można do niego dodać ulubione mięso. Następnie wystarczy przygotować sos, w którym będziemy zapiekać paprykę. W tym celu podsmaż czosnek i cebulę na patelni, dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Podlej bulionem lub wodą, dodaj sól, cukier, ewentualnie trochę sosu chili, jeśli potrawa ma być pikantna. Do naczynia do zapiekania wsyp nieugotowany makaron, przełóż paprykę i zalej sosem. Piecz 30 - 40 minut, a w razie konieczności w trakcie pieczenia podlej potrawę wodą lub bulionem, żeby makaron miał odpowiednią konsystencję.

Nadziewana papryka bez dodatków

Paprykę można nadziewać również komosą ryżową. Wówczas nie trzeba już przygotowywać żadnych dodatków, ponieważ potrawa jest wystarczająco sycąca. Najpierw ugotuj komosę. Następnie na patelni podsmaż czosnek i odstaw patelnię z ognia. Dodaj komosę, baby szpinak i parmezan. Przełóż farsz do papryki, dodając po łyżeczce przecieru pomidorowego. Piecz tak długo, aż papryka będzie miękka.

Papryka w occie

Pieczona papryka w oliwie z czosnkiem

Pieczona papryka z kaszą i serem


Źródła: wideopeneats.comdelish.comtoprecepty.cz

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
60 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do21.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.