Wskazówki i porady Najlepsze przepisy na dżem i kompot z moreli i brzoskwiń

Miewasz ochotę na morele lub brzoskwinie w czasie, kiedy ich sezon bezpowrotnie minął? Jeśli przygotujesz własne zapasy, smakiem soczystych owoców będziesz się cieszyć przez całą zimę. Najpopularniejszym sposobem na zachowanie niepowtarzalnego smaku słodkich moreli i soczystych brzoskwiń jest przygotowanie przetworów. Kompoty można pasteryzować w garnku na kuchni, w piekarniku, kuchence mikrofalowej czy nawet w zmywarce. Popularne są także suszone morele. 
Przepisów na kompot lub dżem z moreli i brzoskwiń jest mnóstwo. My postawiliśmy na tradycyjny „babciny” przepis i odrobinę egzotyki dla urozmaicenia.

Kompot z moreli i brzoskwiń

Wybieraj dojrzałe, ale twarde owoce, nieobite i bez oznak gnicia. Umyj je, usuń ogonki, poprzekrawaj na pół, wypestkuj. Brzoskwinie pokrój na połówki lub ćwiartki. Do przetworów nadają się zarówno ze skórką jak i bez. Obiera się je podobnie jak pomidory. Wystarczy włożyć na moment do wrzącej wody, a następnie przełożyć do zimnej. W ten sposób skórka łatwo schodzi.
Do dwóch trzecich wysokości słoika, poukładaj owoce przekrojoną stroną do dołu, a następnie zalej słodkim syropem. Dobrze wytrzyj krawędź słoika i zakręć wysterylizowane suche wieczko, na koniec pasteryzuj.

Kompot morelowy z cynamonem i pomarańczą

Pasteryzacja w garnku

Słoiki z owocami ułóż w garnku tak, żeby się nie stykały. Zalej do połowy wodą i pasteryzuj 20 - 25 minut w temperaturze 95°C, w zależności od stopnia twardości owoców.

Pasteryzacja w piekarniku

To obok pasteryzacji w garnku jedna z tradycyjnych metod. Na blasze ułóż jednakowej wielkości słoiki z identyczną zawartością, zostawiając między nimi 3 cm odstępy. Słoiki nie powinny się stykać, inaczej mogą pękać. Na blachę wylej ok. 1 litra wody (do wysokości 2 - 3 cm) i włóż blachę na dolny ruszt piekarnika. Piekarnik ustaw na temperaturę 170 °C, grzanie od dołu. Gdy w słoikach zaczną się pojawiać bąbelki, zmniejsz temperaturę do 100 °C, a twarde owoce pasteryzuj jeszcze ok. 10 minut. Zostaw słoiki w piekarniku na ostatnie 5 minut i wyjmij.
Jeśli chcesz pasteryzować kompoty w piekarniku, najlepiej trzymaj się przepisu, a przede wszystkim wskazówek producenta piekarnika.

Pasteryzacja w zmywarce

Pasteryzacja w zmywarce to bardzo nietypowy, ale wychwalany pod niebiosa sposób na przetwory z owoców i warzyw. Napełnione słoiki ułóż w dolnym koszu zmywarki. W górnym można pasteryzować mniejsze słoiki lub kilka dużych, żeby nie przeciążyć koszyka i nie uszkodzić zmywarki. Słoiki z owocami ułóż, zachowując 3 cm odstępy, a następnie ustaw długi program do mycia garnków. Najlepiej zrobić to wieczorem, a rano wyjąć gotowe przetwory ze zmywarki. Ewentualnie można wyjąć słoiki zaraz po zakończeniu cyklu, obrócić je do góry dnem i przykryć kocem.

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z moreli i brzoskwiń

Tradycyjny kompot z moreli

Czyste, wypestkowane morele ułożone w słoiku zalej syropem cukrowym do wysokości 3 cm od górnej krawędzi słoika. Syrop przygotuj z 700 g cukru na 1 litr gorącej wody. Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, zakręć wieczka i pasteryzuj.

Szybki kompot z moreli

Morele ułożone w słoiku zasyp łyżką cukru, zalej wodą do wysokości 3 cm od górnej krawędzi słoika i pasteryzuj.

Kompot z moreli bez cukru (z solą)

Brzmi to niewiarygodnie, ale słodki kompot można zrobić bez grama cukru. Owoce ułożone w słoikach posyp szczyptą soli i zalej gorącą przegotowaną wodą. W ten sposób wydobędziesz ich słodki smak – kompoty będą gotowe po upływie ok. 2 miesięcy.

Zimowy kompot z moreli

Charakterystyczny smak świątecznych przysmaków uzyskasz dzięki dodatkowi kory cynamonu, dwóch gwiazdek anyżu i trzech goździków, które należy ugotować w wodzie na syrop.

Kompot z brzoskwiń

Kompot z brzoskwiń można przygotować w podobny sposób jak kompot z moreli. Do przygotowania syropu wystarczy 500 g cukru.

Kompot z brzoskwiń z limonką

Sok i skórka z limonki z upraw ekologicznych nada brzoskwiniom orzeźwiający smak. Sok z limonki dodaje się do syropu cukrowego, a kawałek skórki można włożyć do słoika między owoce.

Kompot brzoskwiniowy z rumem

Na 2 kg brzoskwiń będziesz potrzebować 220 g cukru. Pokrojone owoce wymieszaj w misce z cukrem, przełóż do słoików i zalej do dwóch trzecich wysokości rumem. Pasteryzuj 25 minut w temperaturze 85°C.

Zrób dżem z brzoskwini lub moreli

Przepis na pyszny dżem morelowy jak od babci

Przepisów na dżem morelowy jest wiele. Ten jest klasyczny. Może jest trochę bardziej pracochłonny, ale tym lepiej smakuje. Potrzebujesz 1 kg moreli, 60 dag cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Morele umyj i wypestkuj, pokrój na kawałki. Zasyp cukrem w rondelku i wymieszaj. Odstaw do następnego dnia, aby owoce puściły sok. Następnie zmiksuj owoce do uzyskania pożądanej konsystencji i gotuj, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy, wymieszaj i zbierz pianę z wierzchu. Następnie wylej łyżkę dżemu na mały talerzyk, żeby sprawdzić, czy masa gęstnieje. Gorący dżem przelej do słoików, obróć do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do ostygnięcia.


Dżem brzoskwiniowy z żelfiksem

Zdejmij skórkę z brzoskwiń. W tym celu sparz owoce gorącą wodą i przełóż do zimnej wody. Na 1 kg brzoskwiń będziesz potrzebować 1 kg cukru i 1 łyżkę kwasku cytrynowego. Brzoskwinie pokrój na kawałki, zmiksuj, wymieszaj z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zbierz pianę z wierzchu i przełóż gorący dżem do słoików. Słoiki postaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
Dobra rada: konsystencję dżemu można łatwo sprawdzić - jeśli po wylaniu łyżki dżemu na talerzyk można w nim zrobić „przedziałek” pośrodku, który się nie zlewa, to znaczy, że dżem jest gotowy.  

Dżem z marakui i brzoskwiń


Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do18.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 18.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.