Wskazówki i porady Najlepsze pierniki: 7 przepisów na świąteczne pierniczki

Pierniki to nieodłączna część Bożego Narodzenia, tak jak choinka. Dopełniają niepowtarzalnej atmosfery, a przy okazji pozwalają zaangażować całą rodzinę w świąteczne przygotowania. Skorzystaj z któregoś z naszych przepisów, przygotuj ciasto i poproś członków rodziny o pomoc przy wykrawaniu lub ozdabianiu. Włącz kolędy, przygotuj napoje i cieszcie się wspólnie spędzonym czasem.

Najlepsze pierniki

Sekret smacznych pierników tkwi  przede wszystkim w prawidłowo dobranych przyprawach. Jeśli nie posiadasz gotowej przyprawy do piernika, możesz przygotować ją samemu z mieszanki:

  • badianu,
  • kolendry,
  • ziela angielskiego,
  • anyżu,
  • goździków,
  • gałki muszkatołowej,
  • cynamonu.

Ciasto na pierniki najlepiej przygotować wieczorem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na noc do lodówki, gdzie śmiało może poleżeć nawet tydzień czasu. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około pół milimetra i wykrawaj dowolne kształty. Piecz około 8-10 minut w temperaturze 180°C na złocisty kolor.

Lukier

Przed upieczeniem pierniki można ozdobić kawałkiem orzechów lub lukrem. Lukier przygotowuje się z białka ubitego na pianę z dodatkiem cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. W tym celu ubij gęstą pianę, przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka, z którego należy odciąć czubek. Następnie możesz przystąpić do dekorowania. Resztę lukru można przełożyć do szklanki i wykorzystać choćby do ozdabiania noworocznych ciast.

Proste pierniki bez ważenia

Zamiast wagi użyj szklanki, łyżki, miski i garnka. W garnku rozpuść 2-3 łyżki margaryny i 2 łyżki miodu. Dodaj 1 szklankę cukru pudru, 2,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto włóż na noc do lodówki. Piecz około 8 minut w temperaturze 200°C.

Pierniki orkiszowe

Twój organizm nie toleruje zwykłej mąki? Nie musisz rezygnować z pierniczków! Zawsze możesz upiec orkiszowe! Musisz się jednak liczyć z nieco bardziej wymagającymi przygotowaniami, ponieważ mąka orkiszowa jest cięższa niż zwykła mąka pszenna, dlatego wyrabianie ciasta i wałkowanie będzie wymagało większej siły. I to jest właśnie moment, w którym może zabłysnąć Twój mężczyzna.

Wsyp do miski 400 g mąki orkiszowej, dodaj 125 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i 150 g miodu. Wyrób ciasto i odłóż do lodówki na co najmniej jeden dzień. Następnie rozwałkuj na cienko, ponieważ ciasto jeszcze urośnie, i wykrawaj pierniczki. Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.

Pierniki bezglutenowe

Niezależnie od tego, czy masz celiakię czy mąka Ci nie służy i dlatego starasz się jej unikać, możesz przygotować pierniki bezglutenowe.

Wymieszaj 150 g mąki ryżowej i 250 g mąki kukurydzianej, 150 g cukru pudru, 70 g tłuszczu roślinnego, 2 jajka, 110 g miodu, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika. Wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki. Pierniki piecz około 10 minut w temperaturze 180°C.

Miękkie pierniczki

Ten przepis powinny docenić panie domu, które nie zdążyły wcześniej z pieczeniem i pierniczki nie mają dość czasu, żeby zmięknąć. Wychodzą miękkie zaraz po upieczeniu i podobno zachowują świeżość przez dwa miesiące. Podobno, bo nikomu dotąd nie udało się ich tak długo utrzymać – zbyt szybko znikały z talerza.

Składniki:

  • 800 g mąki
  • 200 g miodu
  • 150 g margaryny
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób ciasto i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkuj, wykrawaj pierniczki i piecz na złocisty kolor w temperaturze 180°C.

Pierniki bez jajek

Fantastyczne pierniczki można upiec również bez jajek. 250 g mąki, 150 g cukru pudru, 100 g miodu wymieszaj z 1 łyżką rumu, 1 łyżką wody, szczyptą soli i 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Piecz na złocisty kolor w temperaturze 150°C.

Czym zastąpić jajka?

Wegańskie pierniczki

Pierniczki dla wegan bez dodatku miodu. Nie zawierają też jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Na wegańskie pierniki potrzeba 400 g mąki, 1/2 banana, 150 g cukru, 3 łyżki syropu roślinnego, 70 g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Podobnie jak w innych przepisach, ciasto należy włożyć do lodówki przynajmniej na noc, a następnie rozwałkować, powykrawać pierniczki i piec tak jak inne.

Pierniki RAW

Pierniki bez pieczenia smakują trochę inaczej niż te babcine. Warto ich jednak spróbować, choćby z tego powodu, że są zdrowe. Zmiksuj 15 daktyli ze szklanką dowolnych orzechów, 1 łyżeczką cynamonu, 1 łyżeczką kardamonu, 1 łyżeczką mielonego imbiru, 2 goździkami i 1 łyżeczką oleju kokosowego. Wszystko dobrze wymieszaj. Masę przełóż do lodówki, a następnie rozwałkuj przez folię. Wykrawaj niewielkie ciasteczka, a następnie włóż na kolejną godzinę do lodówki.

Dobra rada: Zamiast pojedynczych przypraw (z wyjątkiem cynamonu) można dodać przyprawę do piernika.




Toprecepty.cz, varecha.sk, celiakia.sk, dobruchut.azet.sk,

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Desery

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.