Wskazówki i porady Najlepsze marynaty do potraw z grilla.

Podstawą smaku są kwasy lub enzymy

Dzięki nim marynata jest delikatniejsza, a mięso bardziej kruche.
Dlatego dodaj do marynaty coś kwaśnego:

  • ocet

  • wino lub piwo

  • maślankę

  • sok z cytryny

  • sok żurawinowy

 Lub coś zawierającego enzymy:

  • jogurt (np. grecki)

  • mleko

  • sok ananasowy

  • papaję

  • miód

Jeśli zamierzasz marynować i grillować sery, pomiń kwaśny składnik. Kwaskowaty smak marynaty nie będzie pasował do smaku sera.


Smak marynaty podkreśli tłuszcz

Zaletą wykorzystania tłuszczu jest minimalizacja ryzyka przypalenia potrawy na grillu.

„Podstawą większości marynat jest olej” – twierdzi kucharz Roman Paulus. – „Oliwa lub olej słonecznikowy – co kto lubi. Dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu do potrawy, niezależnie od tego, czy przygotowujemy ją na grillu, na patelni czy w piekarniku. Poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapobiega wysuszeniu potrawy”.

Przykładowe tłuszcze wykorzystywane w marynatach:

  • oliwa extra virgin

  • olej z trufli

  • olej chili

  • olej bazyliowy

  • olej sezamowy

  • olej migdałowy

  • majonez

  • maślanka

Finalny smak nadają marynacie przyprawy i zioła

W tym przypadku fantazja nie zna granic. Można dodać:

  • świeże i suszone zioła

  • wszelkiego rodzaju przyprawy

  • czosnek

  • cebulę lub szalotkę

  • skórkę z cytryny

  • starty imbir

  • melasę

  • syrop klonowy

Wszystkie składniki możemy dostarczyć Ci prosto do domu.


Jak długo marynować?

Gwarancją doskonałego smaku grillowanych potraw jest odpowiedni czas marynowania. Najkrócej marynuje się krewetki, najdłużej wołowinę i jagnięcinę.


Krewetki należy zostawić w marynacie na 15 minut.

Pozostałe owoce morza można marynować przez 20 - 30 minut.

Warzywa marynuje się ok. 30 minut.

Drób i wieprzowina potrzebują od 3 do 12 godzin.

Wołowinę i jagnięcinę należy zostawić w marynacie od 3 do 24 godzin.

Dojrzałe sery można marynować nawet kilka dni.


Kilka praktycznych rad dotyczących marynowania

  • Oleje i kwaśne dodatki trudno ze sobą połączyć. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję można użyć miksera.

  • Jeśli do marynaty dodamy słodkie składniki, takie jak melasa, miód lub syrop klonowy, grillowane mięso lub warzywa będą pokryte delikatną warstwą karmelu.

  • Nie przesadzaj z ilością soli. Słone marynaty sprawiają, że grillowane potrawy robią się suche. Soli używaj tuż przed grillowaniem, wówczas podkreśli naturalny smak mięsa i warzyw.

  • Uwaga na naczynia z aluminium, w których przygotowujesz marynatę. Aluminium reaguje z kwaśnymi składnikami i może spowodować zmianę ich koloru i smaku. Lepiej używać naczyń ze stali nierdzewnej, szkła lub plastiku; sprawdzą się także woreczki foliowe z zamknięciem.

  • Marynowanie powinno się odbywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Podczas tego procesu powinno się przynajmniej raz obrócić mięso lub warzywa, aby obie strony równomiernie nasiąkły marynatą.

  • Resztę marynaty można wykorzystać jako sos. Przed podaniem marynaty należy gotować ją co najmniej przez 3 minuty.

Planujesz grilla? Urządź grilla ze wszystkim, czego potrzebujesz! 


Źródła: 1, 2

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
25 min.
Desery

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.