Wskazówki i porady Myślisz, że znasz się na papryce?

1. Spekulacje o tym, czy pomidor jest owocem czy warzywem, trwają w najlepsze do dziś. My wiemy, że pomidor to owoc, choć powszechnie zalicza się go do warzyw. Z arbuzem jest na odwrót. A jak ma się rzecz z papryką? Papryka to:

A) Owoc

B) Warzywo

C) Wyjątek, który nie należy do żadnej kategorii


Prawidłowa odpowiedź: A. Z botanicznego punktu widzenia papryka jest owocem, ponieważ ma nasiona i jemy jej owoce powstałe z kwiatów.

2. Popularyzację papryki w Europie zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł ją z Ameryki wraz z innymi odkryciami botanicznymi. Najwięcej papryki uprawia się obecnie w:

A)Ameryce Środkowej

B)Azji

C)Południowej Europie



Prawidłowa odpowiedź: B. Największym producentem papryki są Chiny. Ich uprawy stanowią prawie połowę światowej produkcji.


3. Papryka jest wyjątkowo bogatym źródłem pewnej witaminy, której organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować. Jest ona szczególnie ważna podczas infekcji, a jej niedobory prowadzą do śmiertelnej choroby, jaką jest szkorbut. Mowa o witaminie:

A) A

B) K

C) C



Prawidłowa odpowiedź: C. Papryka zawiera bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna czy nawet kiszona kapusta. Organizm wydala jej nadmiar, dlatego paprykę można jeść bez obaw o przedawkowanie.


4. Niektóre papryki są bardzo podstępne. Wyglądają na słodkie, ale po ugryzieniu okazują się pikantne. Pieką nie tylko na języku, lecz również na palcach. A gdyby jeszcze dotknąć palcami oczu! Czy wiesz, jak nazywa się substancja, która odpowiada za piekący smak papryki?

A) Pepperinium

B) Kapsaicyna

C) Chilliridium


Prawidłowa odpowiedź: B) Kapsaicyna to alkaloid zawarty w papryce. Podrażnia ona zakończenia nerwowe, które w kontakcie z substancją reagują pieczeniem, czyli bólem. Przypuszcza się, że chroni to paprykę przed niepożądanymi szkodnikami i chorobami.


5.W naturze wszystko ma swoje uzasadnienie. Niektóre zwierzęta są w stanie zjeść nawet najbardziej pikantną odmianę papryki i nic im nie będzie. Dzieje się tak dlatego, że nie trawią nasion papryki i rozsiewają je wraz z wydalanymi odchodami. Nawet najbardziej pikantna papryka nie wywołuje pieczenia u:

A) Gryzoni

B) Ptaków

C) Szopów praczów


Prawidłowa odpowiedź: B. Receptory nerwowe ptaków są odporne na kapsaicynę. Ssaki z kolei reagują na nią bólem.


6. Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie. Poza tym, że łagodzi objawy łuszczycy i neuropatii, hamuje apetyt i obniża poziom cholesterolu:

A) Ma miejscowe działanie przeciwbólowe (czyli analgetyczne)

B) Wspomaga leczenie ran pooperacyjnych i zmniejsza powstawanie blizn

C) Działa termoregulacyjnie, co oznacza, że zwiększa spalanie kalorii, przyczyniając się do spadku wagi


Prawidłowa odpowiedź: Wszystkie odpowiedzi są poprawne.


7. Ostrość papryki mierzy się według jednolitej skali. Jak się ona nazywa?

A) Skala Scoville’a

B) Skala tabasco

C) Skala kapsaicynowa


Prawidłowa odpowiedź: A) Skala nosi nazwę amerykańskiego chemika, Wilbura L. Scoville’a, który jako pierwszy opracował metodę porównywania ostrości papryki. Jednostką ostrości jest SHU – Scoville Heat Unit (z ang. jednostka ostrości Scoville’a).


8. Czysta kapsaicyna zawiera 16 milionów jednostek ostrości Scoville’a. Jak odbywał się pomiar ostrości papryki według Scovill’a?

A) Kilku testerów musiało spróbować roztworu papryki z wodą i cukrem. Był on rozcieńczany dopóty, dopóki nie przestali odczuwać ostrości.

B) Tester próbował, porównywał i punktował poszczególne odmiany papryki, a pikantny smak papryki neutralizował chlebem i mlekiem. Następnie do testowania przystępowali kolejni dwaj testerzy. Ostrość papryki ustalano na podstawie ich zgodnej oceny.  

C) Scoville za podstawę wybrał słodką paprykę odmiany kapia, która nie zawiera kapsaicyny. Wyekstrahował podstawową próbkę i w zależności od tego, ile razy ją przekroczono, określono zawartość kapsaicyny w poszczególnych odmianach papryki, a zatem ich ostrość.


Prawidłowa odpowiedź: C. Scoville wybrał jako podstawę słodką paprykę bez kapsaicyny, która miała wartość 0. Testerzy próbowali roztworu, który był rozcieńczany dopóty, dopóki nie zniknął ostry smak. Na przykład odmiana jalapeňo ma SHU 2500, co oznacza, że podstawowy roztwór musiał być rozcieńczany wodą 2500 razy.


9. Za „bombę atomową” wśród papryk uważa się małą papryczkę chili, która ma ostrość 2 200 000 SHU. Nosi ona nazwę:

A) Trinidad Moruga Scorpion

B) Bhut Jolokia

C) Carolina Reaper


Prawidłowa odpowiedź: C. Odmiana Carolina Reaper została wpisana do księgi rekordów Guinessa jako najbardziej ostra papryka na świecie w 2013 roku. Pokonała najostrzejszą dotąd odmianę Trinidad Moruga Scorpion. Bhut Jolokia wiodła prym w rankingu ostrości do 2007 roku.


10. Wszyscy znają ostry smak papryki. Odruchowo próbujemy go zneutralizować wodą. Tymczasem ostrość papryki najskuteczniej neutralizuje:

A) Kawa

B) Mleko

C) Zielona herbata


Prawidłowa odpowiedź: B. Kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego ostry smak papryki neutralizuje szklanka mleka. Można też spróbować przegryźć ostrą paprykę chlebem lub chlebem z masłem.


11. Pewna odmiana papryki jest tak nieprzewidywalna, że można z nią zagrać w paprykową „rosyjską ruletkę”. Jedne owoce nie mają piekącego smaku, inne z kolei są wyjątkowo ostre. Jak się nazywa i skąd pochodzi?

A) Papryka shishito z Japonii

B) Papryka mishi-riti-ko z Malezji

C) Papryka shikanzen z Południowej Korei


Prawidłowa odpowiedź: A. W pikantną „rosyjską ruletkę” można zagrać z papryką odmiany shishito pochodzącą z Japonii. Mniej więcej co dziesiąty owoc jest pikantny, a ostrość jest porównywalna do papryki jalapeňo.


12. Księga rekordów Guinnessa zawiera ponad trzysta wpisów dotyczących papryki. Jednym z nich jest najcięższa papryka. Wyhodował ją John Nieuwenhoff w Kanadzie w 2017 roku i ważyła:

A) 1347 gramów

B) 499 gramów

C) 695 gramów


Prawidłowa odpowiedź: C. Najcięższa papryka na świecie ważyła 695 gramów. Taka faszerowana papryka mogłaby nakarmić całą rodzinę!


Papryka faszerowana: Wypróbuj 3 najlepsze przepisy na paprykę

Uprawa papryki krok po kroku

Faszerowana czerwona papryka z sosem

Pieczona papryka faszerowana komosą ryżową i warzywami




Źródła: guinnessworldrecords.com, diynatural.com, servingjoy.com, tenrandomfacts.com, mentalfloss.com, wikipedia


Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do17.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 17.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.