Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Mrożone czy suszone? Jak przechowywać owoce jagodowe

Przechowywanie 

Jagody można przechowywać w lodówce w ceramicznej misce lub w papierowej torbie, ale tylko przez krótki czas. Nigdy nie myj ich przed włożeniem do lodówki, zrób to tuż przed jedzeniem. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść ich wszystkich przez kilka następnych dni, zalecamy prawidłowe przechowywanie jagód na kilka sposobów - zamrażanie, uszczelnianie lub suszenie. 

Mrożenie 

Jednym ze sposobów jest zamrażanie. To najlepszy sposób przechowywania jagód. Zamrażanie utrzymuje drobnych owocach do 90% witamin. Sprawdź na wszelki wypadek temperaturę w zamrażarce, powinna wynosić od - 18 ° C do - 30 ° C. W mrożeniu mniejszych owoców nie ma wyjątków, możesz zamrozić wszystko, począwszy od truskawek, jagód, malin po porzeczki. Po rozmrożeniu można jeść owoce na surowo, przygotować świeży koktajl, udekorować lody lub dodać do ciast. Spróbuj na przykład użyć ich do ciasta z jagodami i mascarpone. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz dodać mrożone owoce do ciasta, musisz je rozmrozić i nieco osuszyć. Jest to szczególnie ważne, jeśli zamierzasz udekorować owocami wierzch ciasta. Mrożone owoce są pełne wody, więc jeżeli ich nie osuszysz, ciasto namoknie. 

Przetwory 

Innym doskonałym sposobem przechowywania jagód jest ich konserwacja. Odpowiednio wysoka temperatura pomaga wydłużyć żywotność owoców. Gotowanie dżemów i marmolad niszczy większość bakterii. Jeżeli zamierzasz konserwować, pamiętaj o sterylizacji słoików. Możesz to zrobić w piekarniku – wystarczy umieścić w nim umyte słoiki na blasze i pozostawić na około 15 minut w temperaturze 100 stopni. Pokrywki możesz gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut i dokładnie osuszyć czystą szmatką. 

Dżemy i kompoty należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze. Po ich otwarciu musisz trzymać je w lodówce i zużyć tak szybko jak to możliwe. A jak długo dżem może być przechowywany w spiżarni? Minimum jeden rok. Nie zapomnij regularnie czyścić spiżarnię i sprawdzać, czy nie powstała pleśń, spowodowana zwykle słabym uszczelnieniem pokrywy. Jeśli znajdziesz gdzieś pleśń, natychmiast wyrzuć skażony słoik z zawartością. 

Zimą możemy używać konserwowanych jagód jako dodatek do gorących słodkich śniadań, naleśników lub grzanekCzyudało Ci się kiedyś przygotować słodkie tosty z owocami? 

Suszenie 

Jest to jeden z najstarszych sposobów zachowywania witamin i błonnika. Korzystali z tej metody już nasi przodkowie. Suszyli owoce naturalnie, rozkładając na sitach. Chociaż były chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, ciągle były narażone na działanie owadów i kurzu. Obecnie w suszeniu owoców pomagają nam specjalistyczne suszarki. 

Po wysuszeniu owoc redukuje zawartość płynów do około 10-15% pierwotnego stanu. Woda musi zostać usunięta z owoców tak szybko, jak to możliwe, ponieważ mikroorganizmy, które zawiera, powodują gnicie. Po wysuszeniu wilgoć jest usuwana z owoców poprzez cyrkulację ciepłego powietrza. Przy delikatnym suszeniu do 50 stopni utrzymuje się maksymalna ilość składników odżywczych.  

Po wysuszeniu owoce powinny być przechowywane w zacienionym miejscu, najlepiej w szklanym pojemniku. 

Czy wiesz, że…? 

Truskawki są bardzo podatne na gnicie i pleśń, dlatego muszą być stopniowo suszone w miarę dojrzewania. Pokrój je w plasterki lub posiekaj i susz w temperaturze 30 - 50°C. 

Uwaga! Porzeczki, maliny i jeżyny nie nadają się do suszenia – zgromadzone w nich nasiona sprawią, że będą miały bardzo cierpki smak. 

czy znasz inne jagody? Sprawdź się w teście! 

 

 

Source: wikipedia.sk, korunnycukor.sk, farmarik.sk 

Opublikowano: 5 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Przystawki

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do22.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ciastka BelVita 300 g, dostępne również Delicje 294 g, cena jedn. 16,97 zł/kg (kg = 16.63)
Ciastka BelVita
5,99 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do22.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-19%
Szynka z Indyka 500 g (kg = 9.98)
Szynka z Indyka
6,19 499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do22.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Polskie Jabłka szampion luz
Polskie Jabłka szampion
2,99 249
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-33%
Awokado szt.
Awokado
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do22.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g kupując 1 op. 3,99 zł/op., 29,56 zł/kg kupując 2 op. 6,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 25,85 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 3.49 zł/op.
Ser żółty plastry
  698
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do22.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 22.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Bagietka pszenna 225 g (kg = 5.73)
Bagietka pszenna
1,69 129
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.