Wskazówki i porady Mleko kokosowe – jak je zrobić?

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest bardzo pożywne i bogate w błonnik, witaminy C, E, witaminę B oraz minerały, w tym żelazo, selen, wapń, magnez i fosfor. W naszym kraju jest ono dostępne głównie w puszkach, w formie konserwowanej, w której witaminy są lekko zubożone. Bez względu jednak na formę, jego zaletą jest to, że w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie zawiera laktozy, więc osoby cierpiące na alergię i nietolerancję laktozy mogą również cieszyć się jego „mlecznym” smakiem. Mleko kokosowe jest jednym z najpopularniejszych napojów roślinnych, szczególnie wśród wegan. Stanowi podstawę koktajli mlecznych, ale także stanowi alternatywę dla mleka krowiego podczas pieczenia lub gotowania.

Głównym składnikiem kokosów jest kwas laurynowy, który zawiera również tłuszcz mleczny, podobnie jak mleko matki. W organizmie przekształca się w korzystny związek zwany monolauryną, który ma działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Dlatego spożywanie mleka kokosowego chroni organizm przed infekcjami i wirusami.

Jak przechowywać mleko kokosowe?

Jeśli kupiłeś świeże mleko kokosowe, powinieneś je wypić jak najszybciej. Mleko kokosowe w puszkach, podobnie jak inne napoje roślinne, należy przechowywać zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Zawsze dokładnie kontroluj opakowanie pod względem uszkodzeń, które mogłyby wskazywać na rozszczelnienie i zagrażać zepsuciem mleka. Po otwarciu najlepiej przelej do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w chłodnym miejscu. Zużyj je najpóźniej w ciągu 2-3 dni. Nie martw się o zmianę konsystencji - wysoka zawartość oleju w mleku kokosowym sprawi, że mleko zestali się.

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe powstaje w 10 minut i potrzeba do niego tylko 2 składników.

Czego potrzebujesz?

Do aromatyzowania (opcjonalnie):

Przygotowanie:

  1. Do miksera wsyp suszonego kokosa, 720 ml wody i szczyptę soli. Osłoń górę blendera (np. ręcznikiem), aby uniknąć rozprysków podczas miksowania.
  2. Po około 2 minutach sprawdź konsystencję. Jeżeli mleko wydaje się zbyt gęste, dodaj więcej płynu.
  3. Jeśli wolisz mleko słodkie i smakowe, dodaj pozostałe składniki zgodnie z zaleceniami powyżej.
  4. Umieść gazę spożywczą na misce i przymocuj gumką, ale w taki sposób, by nie była zbyt naprężona. Przelej przez nią mieszankę z miksera.
  5. Pozostałe na gazie puree odłóż na bok.
  6. Wlej mleko do szklanego pojemnika. Przechowuj w lodówce przez około 5-7 dni. Wstrząśnij przed podaniem.

WSKAZÓWKI:

Nie wyrzucaj pozostałego miąższu kokosowego. Możesz go wysuszyć i użyć do ciast, granoli lub innych potraw śniadaniowych z płatkami zbożowymi.

Jeżeli lubisz domowe mleko, polecamy również przygotowanie mleka migdałowego. Procedura jest równie prosta, a i wynik bardzo smaczny.

Mleko kokosowe – jak je zrobić?

Woda kokosowa

Woda kokosowa jest przezroczystym płynem z zielonego kokosa, o niskiej zawartości tłuszczu i bogatym w łatwo przyswajalne węglowodany. Ciekawostką jest fakt, że stosuje się ją przy leczeniu ostrej biegunki w krajach rozwijających się. Uważa się, że woda kokosowa ma podobną zawartość elektrolitów jak napoje izotoniczne, dlatego jest tak dobroczynna przy odwodnieniu organizmu po intensywnych ćwiczeniach.

Uniwersalna palma kokosowa

Palma kokosowa i jej owoce mają szerokie zastosowanie, nie tylko przemysłowe, ale także kulturowe.

  • Żywność - żółte kwiaty są wykorzystywane do produkcji słodkiego soku, który można następnie przetworzyć na cukier i wino palmowe. Kokos służy do otrzymywania oleju kokosowego i mąki kokosowej. Z fermentowanego mleka kokosowego wytwarza się mocny alkohol zwany arakiem. Z młodych liści przygotowywana jest natomiast sałata.
  • Przemysł tekstylny - z warstwy włókien z owocni plecione są maty i worki.
  • Budownictwo - liście są wykorzystywane przez rdzenne populacje obszarów tropikalnych jako pokrycia dachowe.
  • Ogrodnictwo - z włókien kokosowych wykonuje się doniczki.

Czy wiesz, że...?

Palmy produkują orzechy kokosowe około 13 razy w roku, więc przy pełnym zbiorze kwitnące drzewo może wyprodukować 60-180 kokosów.




Źródła: womenshealthmag.com, bbcgoodfood.com, healthline.com, minimalistbaker.com

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
55 min.
Desery

Nasze najlepsze oferty

1 / 3