Wskazówki i porady Mity o gotowaniu na parze, które pozwolą wam wkroczyć na nowy poziom gotowania

Gotowanie na parze to świetny wybór dla osób, które chcą się zdrowiej odżywiać, jak również przygotowywać jedzenie dla małych dzieci. Powodów do gotowania na parze jest przynajmniej kilka. Taki sposób przygotowania potraw pozwala chronić surowce, które podczas gotowania na parze zachowują nie tylko świeży kolor, ale przede wszystkim witaminy i minerały, które tracą podczas tradycyjnego gotowania. Wygodą jest również minimalna liczba naczyń, które zabrudzicie podczas gotowania na parze.

Muszę mieć drogi garnek

Nie musicie, ale możecie. Tak, do gotowania na parze najlepiej kupić specjalny garnek umożliwiający rozdzielnie potraw do kilku przegród. Jedzenie, które musi się gotować dłużej, układamy na dole, a u góry umieszczamy surowce, które gotują się najkrócej. Jeśli jednak nie macie specjalnego garnka, wystarczy wam zwyczajny rondelek i parownik popularnie nazywany „słoneczkiem”. Musicie tylko dolać do garnka wodę, która wyparowuje podczas gotowania.

Bardzo długo się to gotuje

Mniejsze kawałki miękkiego mięsa, tj. kurczaka lub ryby, można przygotować na parze w zaledwie 15 minut. Przystawki potrzebują 30 minut. Takie dania jak ryż, quinoa, kasza gryczana czy warzywa strączkowe dobrze jest wcześniej namoczyć, dzięki czemu przyspieszymy czas ich przygotowania. No i wszystko się gotuje w jednym garnku!

Podobno to nie ma żadnego smaku!

To jest chyba najbardziej powszechny mit. Potrawy gotowane na parze możecie przyprawić ziołami, masłem lub przyprawami dodanymi do wody. Możecie również dolać wino.
Nasza rada: Zamiast wody używajcie bulionu, dzięki czemu potrawy zyskają delikatny smak.

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.