Wskazówki i porady Mięso z grilla – jak przyrządzić mięso na grillu

Jak zrobić idealne mięso na grilla? Poznaj sprawdzone sposoby!

Soczyste, aromatyczne, z chrupiącą skórką – mięso na grilla można przygotować na różne sposoby, jednak warto kierować się kilkoma zasadami, by zawsze wychodziło doskonałe. Kurczak z grilla, schab z grilla, udka z grilla, burgery na grilla czy karkówka z grilla wymagają specjalnego przygotowania, czyli zamarynowania w oliwie, ziołach, miodzie lub musztardzie. Równie ważna jest technika pieczenia – tak, aby potrawy z grilla nie były zbyt suche.

Żaden tradycyjny grill nie może się obejść bez mięsnych smakołyków. Gdy zapraszamy do siebie gości, chcemy, by cieszyli się oni znakomitym smakiem potraw. Podstawą udanego grilla są oczywiście dobrej jakości produkty, przyprawy i odpowiedni czas grillowania.

Co jednak, gdy nie mamy wystarczająco dużo czasu na wizytę w sklepie, a chcemy, by wszystkie przygotowane przez nas dania były świeże i smaczne? Warto zdecydować się na zakupy z dostawą do domu – takie rozwiązanie oferuje np. Tesco. Pozwoli nam to zaoszczędzić nie tylko cenny czas, lecz także pieniądze.

Gdy już będziemy mieć wszystkie niezbędne produkty, czeka nas najważniejsze zadanie, czyli obróbka mięsa. Jak przygotować idealne mięso na grilla?

Poznaj najważniejsze zasady grillowania mięsa

Do grillowania nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa, jednak aby uzyskać pożądany smak, trzeba wiedzieć, jak je przyrządzić. Istnieje kilka uniwersalnych zasad, które warto wprowadzić w życie, by mięso miało zawsze wyjątkowy smak. Po pierwsze należy zamarynować mięso. Marynaty są niezwykle ważnym składnikiem grillowanych mięs. Dzięki nim potrawy z grilla będą miały chrupiącą skórkę i zachowają soczystość. Marynatę można przyrządzić w domu z oliwy z oliwek, musztardy, miodu, sosu sojowego i różnorodnych przypraw. Dostępne są również w sklepach płynne marynaty o wyrazistym smaku i aromacie.

Kolejną bardzo ważną zasadą jest grillowanie w odpowiedniej temperaturze. Jeżeli mięso pozostanie na grillu zbyt długo, może zrobić się twarde i przypalone. Mięso z grilla będzie soczyste, gdy zamkniemy jego pory po wrzuceniu na ruszt – dlatego właśnie niektóre rodzaje mięsa, na przykład steki, wrzucamy na bardzo rozgrzany grill. W ten sposób uniemożliwimy wypływanie soków z mięsa. Poza tym, mięso na grilla powinno być świeże, ponieważ jego rozmrażanie może powodować wydzielanie zbyt dużej ilości soków.

Jak grillować mięso, by nie było suche?

Karkówka na grilla to klasyk, którego nie może zabraknąć podczas biesiady w rodzinnym gronie. Należy jednak pamiętać, by mięso grillować pod przykryciem, każdą stronę około 5 minut. Podobnie jak karkówka z grilla, schab może wyjść zbyt suchy. Plastry schabu należy wrzucić na ruszt jako ostatnie i nie grillować ich zbyt długo. Ogień powinien być mocno rozgrzany, by od razu zamknął pory w mięsie.

Kurczak z grilla również jest jedną z najczęściej przygotowywanych potraw. Możemy wykorzystać zarówno całego, jak i porcjowanego kurczaka. Na ruszcie najczęściej lądują skrzydełka, filety i udka, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kurczaka w całości. W tym przypadku warto zaopatrzyć się w stojak do pieczenia kurczaka i przygotować się na długie grillowanie (które trwa około godziny). Aby pierś z kurczaka z grilla nie była zbyt sucha, można obłożyć filet plastrami boczku.

Mięso mielone na grilla najczęściej widzimy pod postacią burgerów. Warto zwrócić uwagę na to, aby każdy burger miał podobny kształt i grubość – wówczas wszystkie będą gotowe w tym samym czasie. Mięso mielone na grilla warto jeszcze przed uformowaniem kotletów doprawić solą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.

A jak powinno wyglądać grillowanie kiełbasy? Najlepiej robić to bezpośrednio nad żarem, przed wrzuceniem na ruszt wykonać kilka nacięć lub ponakłuwać szpikulcem. Kaszanka z kolei nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z ogniem, dlatego lepiej grillować ją na aluminiowej tacce, by uchronić osłonkę przed pęknięciem.

Steki wołowe wymagają więcej uwagi. Na grilla najlepsze będzie przerośnięte mięso, ponieważ to właśnie tłuszcz odpowiada za soczystość. Przed pieczeniem steki powinny być trzymane w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Mięso wołowe świetnie komponuje się z kwaśnym smakami, np. z winem lub sokiem z cytryny. Należy pamiętać, że stek solimy bezpośrednio przed grillowaniem, nie wcześniej.

WSKAZÓWKA: Wybierz spośród szerokiego wyboru mięsa do grillowania na stronie Tesco E-zakupy. Przygotuj ucztę dla swoich bliskich bez czekania w kolejce!

Sekret idealnego marynowania mięs

Aby schab, kurczak czy karkówka z grilla nie były wysuszone, koniecznie trzeba je wcześniej zamarynować. Soczysty środek i chrupiąca skórka to właśnie efekt dobrej marynaty! Powinna ona składać się oliwy, przypraw oraz kwaśnego dodatku – octu winnego, octu balsamicznego, soku z cytryny lub wina. Można również dodać odrobinę miodu, by mięso z grilla nabrało słodko-kwaśnego smaku. Najlepsze efekty uzyskamy po 10-12 godzinach marynowania, dlatego warto już dzień wcześniej przygotować marynatę do potraw z grilla.

Można przyspieszyć cały proces, nakłuwając kawałki mięsa specjalnym szpikulcem. Należy pamiętać, by nie marynować mięsa w metalowych naczyniach – lepiej sprawdzą się do tego ceramiczne miski lub plastikowe woreczki strunowe. Mięso na grilla należy wyjąć z lodówki, odczekać, aż będzie miało temperaturę pokojową, i dopiero zacząć grillować.

Poznaj najlepsze przepisy na mięso z grilla

Pierś z grilla jest chyba najczęściej podawaną potrawą podczas rodzinnych biesiad. Jak zrobić dobrą pierś z kurczaka na grilla? Przede wszystkim – przygotować marynatę. Powinna ona nadać delikatnemu mięsu nieco więcej wyrazistego smaku. Przed marynowaniem można pokroić pierś na kawałki, jeśli chcemy przygotować szaszłyki z grilla. Przepisy na marynatę są bardzo różne, my proponujemy następujące składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki keczupu
  • sól i czarny pieprz mielony

Pierś z kurczaka na grilla warto marynować całą noc w woreczku strunowym. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki marynaty i połączyć z filetami.

Karkówka na grilla najlepiej komponuje się z octem winnym, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Pysznego aromatu dodadzą natomiast wyraziste przyprawy. Składniki na marynatę do karkówki z grilla:

  • plastry karkówki (1 kg)
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Należy połączyć wszystkie składniki na marynatę i wymierzać z mięsem, a następnie odstawić na całą noc do lodówki.

Schab z grilla to kolejna pyszna propozycja. Najlepiej smakuje w marynacie słodko-ostrej. Należy przygotować następujące składniki:

  • 1/2 kg schabu wieprzowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Wszystkie składniki na marynatę łączymy i mieszamy z plastrami schabu. Najlepiej marynować mięso w lodówce przez całą noc w szklanym naczyniu pod przykryciem.

Skrzydełka i udka z grilla doskonale smakują z ostro-pikantną marynatą. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników:

  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy skrzydełka i udka na grilla. Mięso należy marynować całą noc, a następnie wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem.

Czy wiesz, że w Tesco każdy twój zakup online jest dokładnie sprawdzany przed wysłaniem? To gwarancja najwyższej jakości zakupów.

Już nie musisz poświęcać całego dnia na zakupy – kup wszystkie składniki na grilla online!

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.