Wskazówki i porady Masz ochotę na coś na ochłodę? Przepisy na domowe orzeźwienie

Kostki lodu z owocami

Bardzo efektownie wyglądają owoce zamrożone w lodzie wrzucone choćby do szklanki czystej wody. Przygotowanie owocowych kostek lodu zajmuje zaledwie parę minut. Można do tego celu wykorzystać dowolne owoce. Małe owoce jagodowe, takie jak maliny, jeżyny lub jagody Można zamrażać w całości, czereśnie lepiej przekroić na pół, a miąższ większych owoców pokroić w kostkę. Włóż owoce do pojemników na lód, zalej wodą i wstaw na noc do zamrażalnika.

Ekstra rada: Zalej owoce mrożoną herbatą lub herbatką owocową.

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Mrożona herbata ze świeżych owoców orzeźwia, a miąższ można zamrozić. Składniki na mrożoną herbatę brzoskwiniową:

Obrane brzoskwinie pokroić w kostkę, zalać 250 ml wody, wsypać cukier i gotować 20 minut. Następnie do gorącego kompotu brzoskwiniowego wrzucić herbatę, parzyć 5 minut i wyjąć torebki. Brzoskwinie zmiksować. Przetrzeć przez sitko do dzbanka, uzupełnić zimną wodą i przechowywać w lodówce. Przed podaniem można ozdobić kostkami lodu i owocami.  

Lubisz lody? Dowiedz się, jak powstały lody na patyku!

Lody arbuzowe

Sorbet owocowy z trzech składników

Sorbety przygotowuje się z lodu, cukru lub miodu i świeżych owoców. Dlatego są lżejsze i bardziej orzeźwiające niż lody. Łatwo zapamiętać proporcje poszczególnych składników: 3 – 2 – 1.

3 garści owoców – 2 łyżki soku owocowego – 1 łyżka miodu lub cukru.

Do sorbetów można wykorzystać maliny, truskawki, jagody, jeżyny, porzeczki, agrest i inne drobne owoce, ewentualnie brzoskwinie, morele i nektarynki. Większe owoce obrać i pokroić w kostkę. Zmiksować z sokiem owocowym i cukrem, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Następnie usunąć kryształki lodu silikonową łopatką, wymieszać i wstawić do zamrażalnika na kolejne 3 godziny.

Ekstra rada: Część owoców odłóż i dodaj do zmiksowanego przecieru owocowego przed zamrożeniem.

Lody z awokado

Zielone lody staną się Twoim hitem lata! A jeśli ktoś będzie próbował Ci wmówić, że proponujesz mu lody warzywne, wyprowadź go z błędu. Awokado to owoc.

Do przygotowania lodów z awokado będą potrzebne dwa średniej wielkości awokado, 125 ml śmietany kremówki, trochę miodu. Awokado zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę i połączyć oba składniki używając miksera z miotełkami. Miłośnicy lodów czekoladowych mogą dodać 1 łyżkę dobrego holenderskiego kakao Tesco Finest. Całość przełożyć do pojemnika z wieczkiem i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem zostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Lody będą lepiej smakować, gdy się trochę roztopią.

Czy wiesz, ile razy musisz wystawić język, zanim zjesz gałkę lodów?

Masz ochotę na coś na ochłodę? Przepisy na domowe orzeźwienie

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Marchew (kg = 3.99)
Marchew
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Our price
Chleb polski hit 500 g (kg = 3.58)
Chleb polski hit 500 g
  179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3