Wskazówki i porady Marynaty, dipy i sosy, których musisz spróbować

Przede wszystkim musimy wyznaczyć jasną granicę pomiędzy sosami, marynatami i dipami, ponieważ nie są tym samym. Czym się różnią? 

Marynata 

Marynowanie to proces moczenia żywności (drób, wieprzowina, warzywa, sery i owoce) przed obróbką termiczną, najczęściej w kwaśnych roztworach oleju, octu, wina i przypraw. Dzięki temu potrawy nabierają niesamowitego smaku oraz wspaniałego aromatu. Sam proces marynowania może trwać od kilku minut do kilku godzin, a czasami nawet jeszcze dłużej. Marynata pozwala również zmiękczyć mięso, szczególnie wieprzowinę, a olej lub oliwa stanowiąca jej bazę pozwala nam zapomnieć o dodatkowym tłuszczu do smażenia oraz wysuszonym mięsie. 

Jak marynować mięso? 

Im kwaśniejsza marynata, tym szybciej tkanka ulegnie rozkładowi, co ułatwia wchłanianie wilgoci i skutkuje bardziej soczystym mięsem. Uważaj jednak na zbyt kwaśne mieszanki. Mogą zniszczyć delikatne mięso. Pamiętajcie, że mięso może zawierać szkodliwe bakterie, dlatego marynowanie zawsze powinno odbywać się w lodówce, a zużytą marynatę zdecydowanie lepiej wyrzucić niż wykorzystać do dalszego spożycia (np. w sosie). Warto zwrócić również uwagę na pojemnik, który posłuży nam do marynowania, aby był wykonany z materiału odpowiedniego do przechowywania jedzenia. 

Przygotowaliśmy dla Was przepisy na najpopularniejsze marynaty do mięs, ale warto zainteresować się poniższymi propozycjami: 
Do drobiumarynata chimichurri
Do wieprzowinymarynata musztardowa z octem winnym i ziołami 
Do warzywcytrynabazyliarozmarynczosnekoliwa z oliwek 
Do sera: skórka z pomarańczyczosnekmusztardakminekkolendra 
Do owocówmleczko kokosoweimbir, chili  

Jak widzicienie jest to trudneWystarczą trzy składniki. 

Kiedy mówisz „przyjęcie z grillem”, każdy oczami wyobraźni widzi soczyste mięso i warzywa, ale czy próbowaliście marynować owoce? Doskonałym przysmakiem jest ananas, którego możemy zamarynować w mleku kokosowym z dodatkiem imbiru i chili. Pamiętajcie jednak, aby owoce grillować osobno – nie zepsują smaku mięsa i na odwrót. 

Sos – do czego właściwie służy? 

Jeżeli przygotowujecie sałatkę w domu, nie możecie zapomnieć o tym niezwykle ważnym dodatku. Jego rolą jest podkreślenie smaku składników. Pamiętajcie, że sos dodajemy do sałatki tuż przed jej podaniem. Jeżeli potrzebujecie go w bardziej płynnej konsystencji, nie wahajcie się dodać do niego np. octu balsamicznego. Sosy do sałatek owocowych doskonale komponują się z syropami ziołowymi. Świetną bazą będą jogurty, śmietana lub majonez.

Sos ziołowy idealnie uzupełni smak sałatki ze stekiem i chlebem ziołowym. 

ABC dipów 

Jeżeli na przyjęciu planujecie podać różne typy sera, falafele, frytki lub chlebowe paluchy, koniecznie przygotujcie dla gości również różne dipy, które wzbogacą smak przekąsek.

Najpopularniejsze dipy to: 
Chutney: słodki dip z indyjskimi przyprawami, 
Hummus: słynna pasta z ciecierzycy i tahini, 
Tzatziki: grecki sos z jogurtu, czosnku, koperku i świeżych ogórków, 
Baba ghanoush: pasta rodem z Bliskiego Wschodu, której bazą jest bakłażan i sezam, 
Guacamole: meksykański dip z awokado i papryki chili, 
Salsa: pikantny, hiszpański sos z pomidorów i kukurydzy, 
Dip musztardowy: idealny do ryb i grillowanego mięsa, 
Dip awokado: pasujący do frytek z ziemniaków oraz batatów.  

Mieliście kiedykolwiek okazję grillować brzoskwinie? Mają aromatyczny słodki smak, a podane z dipem jogurtowym z cynamonem i miodem będą prawdziwym hitem grillowego przyjęcia. 

Źródłowikipedia.org

Published: 3 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.