Zdrowy tryb zycia Relaks Mamy przepis na najlepsze pierniczki

Każdego roku staramy się przygotować pierniczki według najlepszego dostępnego przepisu. Za każdym razem mamy nadzieję, że będą miękkie, nie przypalą się, będą smaczne, zdrowe i rumiane. Istnieje kilka zasad, dzięki którym, jeżeli będziesz ich przestrzegać, upieczesz doskonałe pierniczki. 

Ciasto piernikowe ma tę wspaniałą właściwość, że nie traci z czasem swej jakości ani smaku. Wręcz przeciwnie – staje się jeszcze smaczniejsze. To zasługa miodu, który działa jak środek konserwujący. Ciasto na piernik jest przy tym elastyczne i podatne na formowanie, dlatego wykonuje się z niego ciasteczka w przeróżnych kształtach.  

Najlepsze ciastka z piernika? Zaczynajmy! 

Uwielbiamy pierniczki ze względu na ich nieodparty aromat i smak. Ważnym czynnikiem jest też ich trwałość i kruchość. Pierniki mogą być świeże i smaczne nawet przez 3 miesiące (jeżeli ich wcześniej nie zjesz). Oczywiście te ozdobione polewą jajeczną wytrzymają krócej.  

1. Ciasto piernikowe 

  • Kluczem jest dobranie odpowiednich proporcji i składników wysokiej jakości 
  • Wszystkie wykorzystane składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
  • Ciasto piernikowe powinno być gęste, ale na tyle, żeby móc w nie wetknąć palec 
  • Ciasto należy odstawić na co najmniej 12 godzin (najlepiej na noc) 

2. Dobre praktyki 

  • Miód, cukier i masło należy najpierw zagotować. Pewnie powiesz, że to błąd, bo miód straci swoje właściwości przez rozgotowania, ale straciłby je i tak podczas pieczenia. Miód gotowały nasze babcie już lata temu – zapytaj je o radę. 
  • Ciasto piernikowe należy rozwałkować do grubości około 0,5 cm i wykroić z niego kształty w tym samym rozmiarze, dzięki czemu wszystkie równomiernie się upieką. 
  • Wycinane pierniczki należy układać na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały i umieszczać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
  • Gotowe jeszcze gorące pierniki należy posmarować żółtkiem ubitym z mlekiem. 

3. Jakość pierniczków 

Jeżeli chcesz, by ciasteczka były miękkie przed Świętami, powinna być ci znana sztuczka ze skórką chleba lub pokrojonym jabłkiem. Najważniejsze to wcześniejsze zaplanowanie wypieku pierników. Początek Adwentu może być “budzikiem”. Kiedy dzieci otworzą pierwsze okienko kalendarza adwentowego, czas kupić składniki na ciasto piernikowe i zabrać się za przygotowania. Tak, by ciasteczka miały wystarczająco dużo czasu, by zmięknąć do świąt. 

4. Dekoruj jak profesjonalista 

  • Dekorowanie setek ciasteczka zajmuje dużo czasu, a jednocześnie zmniejsza ich trwałość. Udekoruj tylko część z nich – te, które położysz na wigilijnym stole lub te, które zawiesisz na choince 
  • Nie oblewaj jajkiem pierniczków, które chcesz ozdobić. Lukier do nich nie przylgnie.  
  • Pamiętaj o złotych proporcjach: 1 białko na 200 g cukru pudru, na 1 łyżeczkę soku z cytryny. Glazura musi być gęsta i nie ociekać. Jeżeli będzie zbyt cienka, dodaj więcej cukru.  
  • Jeżeli chcesz ozdobić pierniczki kolorowo, nie tylko na biało, użyj naturalnych barwników, jak szpinak, buraki lub sok z marchwi. Przygotuj domowe barwniki do dekoracji wypieków z piernika. 
  • Dekoruj pierniki co najmniej 3-4 godziny po upieczeniu. 

Mamy przepis na najlepsze pierniczki

5. Aromatyczne ciastka z piernika 

Dodanie imbiru, gwiazdek anyżu, goździków lub cynamonu wzmocni aromat świątecznych wypieków. Przygotuj pierniczki ze świeżym imbirem, tak jak robiły to nasze babcie. Ich smak i zapach staną się jeszcze intensywniejsze. 

6. Oryginalne pomysły 

  • Jeżeli zależy Ci na wyjątkowości, możesz zrobić własne foremki do piernika. Bardziej doświadczeni i artystycznie uzdolnieni mogą je zrobić na przykład ze świecznika, a gadżeciarze mogą wymarzone kształty wydrukować na drukarce 3D. 
  • Jeżeli nie wiesz, jak wykorzystać buzującą w tobie kreatywność, zacznij przygotowywać piernik z miodowym wieńcem adwentowym. Nie trzeba do niego specjalnych foremek, a i tak wszyscy ci go pozazdroszczą. 

7. Odpoczynek jest bardzo ważny 

Produkcja ambitnych świątecznych specjałów jest bardzo trudna. By odzyskać energię po pieczeniu, zafunduj sobie masaż miodowy. Rozluźnia mięśnie i odtruwa organizm.  

 

Źródła: foodfest.sk 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3