Wskazówki i porady Luty to czas karnawału. Przygotujmy pyszne pączki!

Karnawał

Słowo “karnawał” ma pochodzenie chrześcijańskie - wywodzi się od łacińskiego “carne levare”, co oznacza “usuń mięso”. To ostatni okres zabawy i świętowania przed Wielkim Postem, zatem jednocześnie to czas “pożegnania z mięsem” czyli z objadaniem się. Karnawał odbywa się w lutym lub na początku marca. W Polsce nazywa się ten okres zapustami, a jego ostatnią część - ostatkami. Słynny karnawał w Rio de Janeiro należy do uroczystości, podczas których jada się słodkie i smażone dania, jak właśnie pączki.

Co kraj, to pączek

W starożytnym Rzymie i Grecji pieczono słodkie lub słone kawałki ciasta. Arabowie wkładali usmażone ciasto do słodkiego syropu, Niemcy zaś lubili pikantne pączki. W Ameryce znalazły się dzięki Holendrom. Stały się tam popularne na śniadanie, a roczne ich spożycie (w niemalże milionie różnych odsłon) przekroczyło już magiczne dziesięć miliardów sztuk.

W Internecie łatwo znajdziesz więcej romantycznych historii lub mitów na temat pączków. Przykładowo wiedeńczycy są przekonani, że pączki zostały wymyślone przez znana kucharkę Cecilię w 1690 roku. Roztargniony piekarz przypadkowo wrzucił przygotowane ciasto do oleju, zamiast do piekarnika i tak narodziły się smażone pączki.

W krajach środkowej Europy takie smakołyki, jak pączki, strudle, mak i serniki, były częścią łakoci wsi i miast, zarówno wśród bogatych, jak i biednych ludzi. Zazwyczaj pieczono je z okazji narodzin dziecka, podczas prac sezonowych, ale najczęściej w okresie karnawału.

Luty to czas karnawału. Przygotujmy pyszne pączki!

Pączki na milion sposobów

W każdej rodzinie, gdzieś w zakurzonych, babcinych książkach kucharskich, kryje się własny, oryginalny przepis na pączki. Ale podstawa i nadzienie na ogół są takie same. Najczęściej pączki posypuje się cukrem pudrem i wypełnia dżemem. Nowoczesne pączki są także wypełniane bitą śmietaną, czekoladą lub różnymi dodatkami.

Jeżeli obawiasz się, że smażone pączki są zbyt niezdrowe jak na aktualne trendy żywieniowe lub twoje problemy zdrowotne nie pozwalają ci jeść smażonych dań, możesz je upiec. Pieczone karnawałowe pączki lub pączki z żurawiną są łatwiejsze do strawienia.

Tradycyjny sernik również występuje w roli deseru karnawałowego. Można go przygotować w formie, na przykład, sernika z truskawkami. To bardzo popularne ciasto, a dzieci je uwielbiają. A gdy nadejdzie Wielkanoc, zaskocz je, przygotowując muffinki z zajęczymi ogonkami.

Równie smaczny i nowoczesny jest sernik z makowcem wielkanocnym.

Castagnole - słynne włoskie pączki

Jeżeli spędzasz karnawał w Wenecji w tym roku, na pewno trafisz na słynne pączki castagnole. Ale jeżeli nie wyjeżdżasz za granicę, możesz też przygotować własne castagnole. Oto tradycyjny, wenecki przepis.

Przepis na weneckie pączki castagnole

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny w dużej misce. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego jajka. Dodaj masło, likier anyżowy, ekstrakt waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Zagnieć ciasto na płaskiej powierzchni i wyrabiaj rękami. Uformuj gładką, lekko klejącą się kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10 minut.
  3. Wlej olej na głęboką patelnię i rozgrzej do 180 stopni.
  4. Wyjmij ciasto z folii i podziel na 5 części. Zroluj każdą w wałek o grubości około 1 cm. Każdy pokrój na mniejsze cząstki, z których uformujesz niewielkie kulki.
  5. Smaż pączki w oleju, każdy przez około 4 minuty.
  6. Po usmażeniu wyjmij pączki i ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym, który odciągnie nadmiar tłuszczu.
  7. Zaczekaj aż wypieki lekko ostygną, obsyp cukrem pudrem i podawaj, póki ciepłe.

Nasze wskazówki:

Użyj oleju orzechowego, jeżeli chcesz usmażyć zdrowsze pączki. Olej arachidowy zawiera szereg wysokiej jakości tłuszczów, które pozwalają podgrzewać go do wysokich temperatur. Ma pyszny, orzechowy smak i aromat, nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia.

Oleju arachidowego można użyć także do przygotowania strudli. Jeżeli chcesz przygotować strudel orzechowy, użyj go do podsmażenia orzechów. Ich smak będzie znacznie intensywniejszy i nada strudlowi przyjemny zapach.




Źródła: allthatsinteresting.com,greatitalianchefs.com, austria.info

Opublikowano: 6 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3