Wskazówki i porady Lubisz mak? Spróbuj oleju makowego.

Maki należą do najstarszych roślin na Ziemi. Ich nasiona znaleziono w Europie Środkowej już około 6000 lat temu.

Olej makowy jest tłoczony na zimno z nasion maku, ma doskonały smak, aromat i ogólną jakość. Cechuje go jasnożółty kolor i aromat orzechów.

Zastosowanie oleju makowego znane jest głównie w farmacji, malarstwie i obróbce drewna, ale sprawdza się także jako skuteczny środek do pielęgnacji skóry. Dzięki temu, że nawet 40% jego objętości to kwas trójklinowy, olej makowy pozostawia przyjemne i jedwabiste uczucie na skórze. Szybko regeneruje zniszczoną, starzejącą się i suchą skórę. Wchłania się bardzo długo, ale nie pozostawia nieprzyjemnej, oleistej powłoki. Tworzy za to jednolitą warstwę ochronną.

Cechy oleju makowego

Mak jest znany ze swoich kojących efektów. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białek, witaminy E, wapnia i magnezu. Jego łacińska nazwa oznacza „niosący sen”. Nadaje się również dla dzieci.

Olej makowy działa kojąco na psychikę. Poprawia jakość snu, łagodzi układ nerwowy, skurcze mięśni, bóle głowy w okolicach karku i pomaga w nerwicach. Nadaje się również do masażu dla dzieci. Po kąpieli dzieci można wymasować czystym olejem makowym lub wzbogaconym o kilka kropli olejku lawendowego.

Jeśli twoim problemem są osłabione włosy lub paznokcie, albo też masz problemy z osteoporozą, zaleca się regularne spożywanie oleju makowego. Zawiera dużą ilość wapnia i takie połączenie witamin, które zapewnia wchłanianie wapnia i nie obciąża układu naczyniowego.

Olej makowy skutecznie łagodzi też objawy zgagi, poprawia pamięć i obniża ciśnienie krwi. Doskonale zapobiega chorobom naczyniowym i zawałom serca. Ostatnie badania wspominają o nim w kontekście profilaktyki raka piersi.

Lubisz mak? Spróbuj oleju makowego.

Mak w kuchni

Olej makowy ma wyśmienity smak, dlatego jest zalecany do przygotowywania zarówno zimnych, jak i gorących oraz słodkich i pikantnych potraw. Jego aromat jest niepowtarzalny. Często stosuje się go w kuchni francuskiej i włoskiej.

Ale nie tylko we Francji i Włoszech mak jest niezastąpiony. Na świecie popularność zdobył nie tylko w formie oleju, ale także jako mleko makowe, ziarna lub makowiec.

Mleko makowe

Najwyższej jakości mleko makowe zrobisz samodzielnie w domu. Potrzebujesz jednej paczki niezmielonego maku, najlepiej BIO, i około dwóch do trzech szklanek wrzącej wody. Umieść mak w większym szklanym słoju i zalej wrzącą wodą. Pozostaw mieszankę na około godzinę. Następnie przelej do blendera i zmiksuj do uzyskania zwartej masy. Odstaw na około 5 minut.

Po przerwie przecedź mieszankę przez kawałek materiału lub gazę spożywczą. Rozcieńczony biały płyn to mleko makowe. Samo mleko nie ma wyraźnego smaku, więc możesz dodać do niego łyżkę miodu lub migdałów, by nadać mu charakter. Podawaj schłodzone.

Mak na zdrowie!

Makowe mleko zawiera dużo błonnika. Dzięki niemu posiłki są gęstsze i bardziej sycące. Jednocześnie działa ono jak „czyścik” w jelitach, wspierając ich pracę. Jeżeli cierpisz na problemy z zaparciami, zmieszane z makiem resztki po przygotowaniu mleka będą świetnym lekarstwem. Zjedz łyżeczkę maku namoczonego w makowym mleku przed każdym posiłkiem.

Kluski z makiem

W niektórych rejonach Polski kluski z makiem to smak dzieciństwa. Prawdziwe kluski makowe przygotowywane są w domu, ze świeżego ciasta ziemniaczanego. Są proste w przygotowaniu i tanie, potrzebujesz do nich tylko kilku składników: ziemniaków, mąki, masła, jajka, cukru i maku.

Jeśli wolisz ultrazdrową kuchnię, możesz uczynić ten słodki posiłek jeszcze zdrowszym.

Czego potrzebujesz i jak przygotować kluski z makiem?

  1. Zmiel 1 szklankę nasion słonecznika na mąkę, dodaj 1/2 szklanki mąki kokosowej, 10 kawałków świeżych śliwek, 1 łyżeczkę cynamonu.
  2. Wymieszaj całość, aż przybierze konsystencję owsianki.
  3. Uformuj z niej pierożki, wrzuć do zmielonego maku i dokładnie w nim je obtocz.
  4. Skrop syropem klonowym i dwiema łyżkami roztopionego oleju kokosowego lub makowego. Smacznego!



Źródła: skinchakra.eu, objavmlieko.sk

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Marchew (kg = 2.99)
Marchew
  299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3