Wskazówki i porady Lody lodom nierówne: lody na patyku powstały przypadkiem

O lodach bez wątpienia można powiedzieć, że są ulubionym letnim deserem. Rocznie produkuje się miliardy litrów tego przysmaku. Najwięcej lodów zjadają Amerykanie, a zaraz za nimi plasują się Australijczycy. W Europie do największych smakoszy lodów wcale nie należą mieszkańcy Południa. Prym w ich spożyciu wiodą Finowie i Szwedzi.  

Polacy wydają na lody ponad miliard złotych, a największą popularnością cieszą się lody mleczne.

Lody lodom nierówne

Pierwszymi lodami był doprawiony miodem śnieg, którym delektowali się starożytni Egipcjanie i Grecy. Jeśli chodzi o lody we współczesnej formie, tutaj o laur pierwszeństwa walczą Mongołowie, Chińczycy i Arabowie. Nieważne jednak, kto pierwszy wymyślił lody, istotne jest to, że do Europy dotarły w XVIII wieku. Tradycyjne lody produkuje się z mleka, śmietany, żółtek, cukru i owoców lub dodatków, takich jak wanilia, kakao czy karmel. W sklepach dostępne są także mrożone kremy lodowe zawierające tłuszcze roślinne.

Lody dzielimy na:

  • mleczne – zawierają przynajmniej 2,5% tłuszczu mlecznego, brak tłuszczów roślinnych,
  • śmietankowe – zawierają 8% tłuszczu mlecznego, brak tłuszczów roślinnych,
  • wodne – jest to woda z dodatkami smakowymi lub sokiem owocowym,
  • owocowe – zawierają przynajmniej 10% owoców, nie zawierają tłuszczu (mus owocowy),
  • sorbety – w 15%-25%  składają się z owoców i nie zawierają tłuszczu.

Czy wiedzieliście, że...

pierwszy wafelek na lody został opatentowany w 1903 roku?

Domowe lody jagodowe

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 300 g jagód
  • 100 g cukru kryształ
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyte jagody (lub dowolne inne owoce) zmiksuj.
  2. Dodaj cukier i ostrożnie połącz z ubitą śmietaną.
  3. Przelej do odpowiedniego naczynia, a w czasie mrożenia kilkakrotnie zamieszaj.

Lody już masz, teraz zrób z nich lodowe ciasto! 

Sorbet pełen owoców

Młodszy brat tradycyjnych lodów cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoją lekkość i orzeźwiający owocowy smak. Sorbet powstaje poprzez wymieszanie lodu z owocami i cukrem lub miodem. Znali go już starożytni cesarze rzymscy, którym serwowano orzeźwiający deser przygotowywany ze śniegu i soku cytrynowego.

Granita przypomina sorbet, z tą różnicą, że jest ciekła. W krajach arabskich można się spotkać również z szerbetem. Zawiera mleko, a od lodów odróżnia go przede wszystkim ziarnista struktura.

Dobra rada: przygotowując sorbet dla dorosłych, wodę można zastąpić alkoholem.

Przepis na domowy sorbet

Zmiksuj 500 g dowolnych owoców ze 100 g cukru (jeśli owoce są słodkie, wystarczy mniej cukru), 100 ml wody i sokiem z połowy cytryny. Włóż do zamrażalnika, po godzinie jeszcze raz wymieszaj mikserem. W ten sposób sorbet będzie miał cudownie delikatną konsystencję bez kryształków lodu.

Lody na patyku a polowanie na niedźwiedzi

Patyk pojawił się w lodach w 1921 roku. Jednak na masową skalę lody na patyku zaczęto produkować dopiero 15 lat później. Za „wynalazcę” lodów na patyku uznaje się Amerykanina Franka Eppersona. W 1905 roku jedenastoletni Frank drewnianym patyczkiem wymieszał w kubku sodę z wodą. Kubek został na podwórku, bo Frank o nim zapomniał, a do rana masa zamarzła. Voilá! Tak powstały lody na patyku. Wtedy jeszcze ich tak nie nazywano. Słowackie słowo określające lody na patyku w polewie czekoladowej, czyli „nanuk” zostało zaczerpnięte z filmu „Nanuk, człowiek Północy” (1922), którego bohater imieniem Nanuk był eskimoskim myśliwym. Dziś produkuje się miliardy lodów na patyku.

Czy wiedzieliście, że...

... „nanuk” w języku Inuitów oznacza „białego niedźwiedzia”? W mitologii Inuitów jest to bóg, który decyduje o tym, czy myśliwy upoluje białego niedźwiedzia czy nie.

Przepis na lody na patyku dla dorosłych: lody truskawkowe z szampanem

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 300 g truskawek
  • 50 ml wina musującego
  • przyprawy lub zioła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj syrop z wody i cukru. Rozpuść cukier w gotującej się wodzie i zostaw do wystygnięcia.
  2. Dodaj ulubione zioła lub przyprawy.  
  3. Truskawki zmiksuj na gładką masę razem z szampanem i wymieszaj z syropem cukrowym.
  4. Wylej masę do foremek na lody, a gdy stężeje, włóż patyczki.

Nie masz czasu na zrobienie  lodów na patyku ? Zamów je u nas! 

Mrożony jogurt – najmłodszy z rodziny

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie jogurtu i dodatków. Smakuje lepiej niż zwykłe lody.

Przepis na mrożony jogurt jest bardzo prosty. Pół litra jogurtu greckiego ubij z sokiem z połowy cytryny i dwiema łyżkami miodu. Włóż do zamrażalnika i mieszaj co godzinę. W ten sposób napowietrzysz masę jogurtową, która dzięki temu nie zamieni się w twardą kostkę lodu.  Po upływie ok. 4 godzin masz gotowy mrożony jogurt domowej roboty.

Rady dla dbających o linię: jeśli dbasz o sylwetkę, sięgnij po jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.

Published: 12 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Bułka rustico ziemniaczana 70 g (kg = 9.86)
Bułka rustico ziemniaczana
0,89 069
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-26%
Ciasta Tesco różne smaki, 500 g (kg = 10.98)
Ciasta Tesco
7,49 549
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-18%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
15,99 1299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-34%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,59 169
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-14%
Parówki hot-dog 600 g, dostępny również luz, cena jedn. 9,90 zł/kg (kg = 9.98)
Parówki hot-dog
6,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Serek Bieluch różne rodzaje, 150 g (kg = 13.27)
Serek Bieluch
2,49 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Mix Łaciaty 200 g (kg = 19.95)
Mix Łaciaty
4,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, np.: 120 g, cena jedn. 27,42 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 329
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-16%
Ser NaTurek puszysty różne rodzaje, 140 g (kg = 21.36)
Ser NaTurek puszysty
3,59 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do20.06.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 20.06.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-10%
Ser żółty plastry różne rodzaje, 135 g (kg = 26.59)
Ser żółty plastry
3,99 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.