Wskazówki i porady Kasztany? Zabawa dla dzieci, przysmak dla rodziców

Symbolem jesieni są nie tylko kolorowe, opadłe liście drzew. W tym czasie dzieci po lekcjach wybiegają zbierać kasztany, by tworzyć z nich przeróżne figurki. Niezależnie jednak od tego, czy występują w formie zabawnych ludzików, czy smacznego wypieku – kasztany są nierozłącznie związane z jesienią. 

Zdrowa delicja 

Kasztanowiec jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Pochodzi z Azji, a Turcy sprowadzili go do środkowej Europy w XVI wieku. W czasach nieurodzajów jego owoce były wykorzystywane jako główny zamiennik zbóż i ziemniaków. Z mąki kasztanowej wypiekano chleb, który ze względu na jej naturalnie bezglutenowy charakter jest nadal popularny wśród chorujących na celiakię.  

Kasztany mają niską zawartość tłuszczu, co oznacza niską kaloryczność. Zawierają natomiast dużo skrobi, co na skali składników odżywczych przybliża je do ziemniaków lub kukurydzy, ale przy tym są również źródłem wielu witamin i minerałów - choćby witaminy C. Ich wartość odżywcza zmniejsza się przez obróbkę termiczną, ale z drugiej strony nie powinny być spożywane na surowo. Kasztany są bogate w żelazo, mangan, magnez, fosfor i potas. Mają korzystny wpływ na pracę serca i układu sercowo-naczyniowego. Poprawiają krążenie krwi i wspomagają oczyszczanie wątroby ze szkodliwych substancji.  

Jadalne czy niejadalne? 

Jesienne owoce to nie tylko jabłka i orzechy. Są to również kasztany. Zbieramy lub kupujemy je od wieków, ale ktoś musiał natknąć się na nie po raz pierwszy i zastanowić się, co z nimi można robić. 

Jest różnica między kasztanowcem i kasztanem, przynajmniej według botaników. Nawet na poziomie językowym “kasztan” niekoniecznie znaczy to, o czym mówisz. Drzewo, na którym rosną owoce kasztany to kasztanowiec, ale istnieje również drzewo zwane “kasztan”, lecz w Polsce jest ono unikatem. Różni się od kasztanowca tym, że ma pojedyncze, ząbkowane na brzegach liście. Właśnie to drzewo daje jadalne owoce, czyli kasztany zwane również maronami. W odróżnieniu od zwykłych kasztanów w kolczastej skorupce, kasztany jadalne są orzechami w okrywie, przypominającej duży owoc buka. Z orzechów możemy przygotować kulinarne specjały. A co z tymi niejadalnymi? Owoce kasztanowca są wykorzystywane do produkcji nalewek leczniczych i maści, a także służą jako naturalna żywność dla dzikich zwierząt.  

Dla cierpiących na celiakię 

Z pewnością dobrą wiadomością dla celiatyków jest to, że kasztany nie zawierają glutenu. Można spożywać ten zdrowy przysmak bez obaw i ograniczeń, na przykład w postaci mąki. Znajdziemy ją w sklepach, ale da się również przygotować samodzielnie. Wystarczy ugotować kasztany, zemleć i wysuszyć. Taką mąkę kasztanową można przechowywać do około 6 tygodni w lodówce. 

Zbieranie i przechowywanie kasztanów 

Jesienią możemy zbierać kasztany w lasach lub poszukać ich w sklepie. Nie należy zbierać uszkodzonych owoców, z zauważalnymi dziurkami, przebarwionych z wyczuwalnym ruchem wewnątrz przy potrząsaniu. Możemy zweryfikować ich stan dotykiem - jeżeli skorupka jest miękka, a jej powierzchnia się odkształca, oznacza to, że owoce nie wyschły i są jadalne. Odczuwalna też przez to będzie ich waga – jadalne kasztany będą cięższe niż podobnej wielkości orzechy. Powinny być też gładkie i połyskujące. Zawsze natomiast uważajmy na pleśń - na pewno nie będziemy używać ani konsumować takich owoców.  

Kasztany w mniejszej ilości idealnie nadają się do zamrażania - zarówno surowe jak i gotowe do obróbki termicznej. Należy naciąć ich powierzchnię i pozwolić pękać w gotującej się wodzie. Po ugotowaniu i wystygnięciu wkładamy je do zamrażarki.  

Kompot i dżem z kasztanów 

Kasztany możesz również przetworzyć na kompot lub dżem. Do kompotu użyj oczyszczonych kasztanów, które gotuje się w solance z niewielkim dodatkiem cukru, a następnie wypełnia się nimi butelki lub słoiki. Zalej je i pasteryzuj przez 15 minut. Możesz też przygotować dżem z gotowanych kasztanów rozgniecionych na puree. Gotuj je w wodzie razem z wanilią i cukrem (by nadać im słodki smak, wystarczy odrobina cukru). Przygotowany dżem możesz pasteryzować przez chwilę. 

Przecier z kasztanów 

Przygotowanie pysznego przecieru z kasztanów jest łatwe. Ugotuj je, obierz, zmieszaj z cukrem i rumem, a następnie zmiksuj na gładką masę. Możesz spożywać kasztany w tej formie jako przekąskę lub prosty deser w pucharku, oblany topioną czekoladą. Możesz też użyć przecieru jako nadzienia do ciasta, lub wypróbować czekoladowy mus, przekładany kasztanamikasztanowy krem lub pierniczki z kasztanami 


Słodki i słony 

Kasztany nadają się też do słonych posiłków. Kremowa zupa ziemniaczano-kasztanowa z prażonymi czipsami bekonowymi rozgrzeje cię chłodnych porach roku. A co powiesz na risotto? Dyniowe risotto to znany jesienny przysmak, ale spróbuj dodać do niego kasztany. Nie pożałujesz.  


Pieczone kasztany  

Chcesz przygotować pieczone kasztany w domu? Pomożemy ci. Na początek zapamiętaj, że lepiej gotować kasztany w małych ilościach, ponieważ oczyszczenie ich jest kłopotliwe lub praktycznie niemożliwe po wystygnięciu. Jeżeli chcesz je utrzymać ciepłe nieco dłużej, możesz owinąć je w ręcznik. Kasztany najlepiej obierać gorącym nożem. Nie powinno być to takie trudne jeżeli zaczniesz w miejscu, gdzie jest pęknięcie.  


Source: jedlegastany.sk, skvelydomov.eu, fitshaker.sk, lesmedium.sk, obcyjezykpolski.pl, mojafirma.infor.pl 

Opublikowano: 3 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.