Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Kapuśniak, kwaśnica, sauerkraut? Przygotuj po swojemu

Lokalne święta Bożego Narodzenia 

Polski kapuśniak 

Wędzone mięso lub szynka z kością, zagęszczane mąką i podawane z ciemnym chlebem żytnim - to charakterystyczne cechy polskiego kapuśniaku. Górale z kolei przygotowują kwaśnicę, czyli mięsną zupę z kiszonej kapusty i z ziemniakami gotowanymi osobno. 

Lubisz swojską kapustę? Przygotuj te składniki: 

Kapusta kiszona, polska wędzona kiełbasa, cebula, marchewka, mąka, wędzony boczek, kminek, tymianek, pasta pomidorowa, oliwa z oliwek, liście laurowe, sól, czarny pieprz i ciemny chleb do podania. 

U naszych południowych sąsiadów menu wigilijne obejmuje zupę kapuścianą ze śmietaną i soczewicą. Popularna jest także węgierska zupa rybna halászlé, która ma się tak do słowackiej zupy z kapusty, jaki polska kwaśnica na wywarze z łbów rybich do standardowego kapuśniaka.  

Jak jadają Amerykanie? 

Książka Courtney Burns i Nicka Balla z restauracji Bar Tartine w San Francisco zawiera recepturę na tradycyjną zupę z kiszonej kapusty. Przepis pochodzi od ojca Nicka, który mieszkał na Słowacji i opisał ją jako “słodko-kwaśną z aromatem dymu wędzarniczego”. Jak więc Amerykanie postrzegają tę zupę i jakich składników użyli w przepisie? 

Amerykańska wersja kapuśniaku zawiera bulion z kurczaka, kiszoną kapustę, suszoną kiełbasę chorizo, bekon, pieczarki, chili, zieloną paprykę, cebulę, suszone morele, ziemniaki, pomidory, czosnek, wędzony pieprz, kminek, liście laurowe, sól, czarny pieprz i śmietanę. Brzmi zachęcająco? 

Ukraiński kapuśniak 

Wersja ukraińska to 'kapusnyak', szerzej znany jako mięsna zupa z wędzoną lub świeżą wieprzowiną, ale też w wersji wegetariańskiej.  Wędzone mięso i szuszone grzyby nadają mu szczególny smak. I oczywiście zupa z kiszonej kapusty jest jak wino – im jest starsza, tym smaczniejsza i ma intensywniejszy smak. Należy jednak ją spożyć maksymalnie w ciągu 7 dni lub zamrozić. 

Co będzie ci potrzebne, by przygotować ukraiński “kapusnyak”? 

Wędzona lub świeża wieprzowina, cebula, czosnek, liście laurowe, pieprz, marchew, ziemniaki, suszone grzyby, kapusta kiszona, sól, koperek i kwaśna śmietana. 

Kapuśniak na różne sposoby 

Jeżeli należysz do osób z nietolerancją pokarmową, poniżej mamy dla ciebie wskazówki, które pomogą poradzić sobie z tym problemem i cieszyć się świątecznymi daniami wraz z resztą rodziny.  

Bez glutenu i laktozy 

Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej nie napotkasz specjalnych trudności. Gluten można znaleźć tylko w niskiej jakości wędlinach. Dlatego zwróć uwagę na skład zakupionej kiełbasy. Jedyną rzeczą, którą musisz zastąpić, jest klasyczny chleb, którego nie możesz w takim wypadku dołączyć do tej zupy. Możesz jednak spróbować bezglutenowego ciasta! 

Podobnie jest z laktozą, która znajdzie się w tej zupie tylko, jeżeli zagęścisz ją kwaśną śmietaną. Jeżeli nie chcesz rezygnować z kremowego smaku, są na rynku inne dodatki w postaci owsa lub kremu sojowego. Smak kapuśniaku przez nie się nie zmieni, ponieważ mają neutralny aromat. 

Wegetarianie i weganie 

Niezależnie od tego, czy jesteś jednym z tych, którzy podtrzymują postną tradycję w wigilię, czy po prostu nie jadają mięsa z innych powodów, nie musisz gotować zupy grzybowej w ramach wegańskiej alternatywy. Możesz też przygotować kapuśniak w wersji wegetariańskiej. Zamień mięso i kiełbasę na wędzone tofu lub tempeh, oba nadadzą zupie wspaniały, dymny posmak. Dodaj do niej jabłka i zamarynuj suszone grzyby w białym winie. Rezultat przyjemnie Cię zaskoczy.  

Wskazówka: 

Jeżeli uwielbiasz kapustę, nie tylko kwaśną, ale chcesz odświeżyć wigilijny stół, zobacz, jakie potrawy serwuje się w innych krajach. Może przemycisz do swojego domu nową tradycję? 

Miłośnicy mięsa bez ograniczeń 

Ci, którzy uwielbiają mięso i nie mają żadnych alergii, nie mogą pominąć na swoich stołach naszego pięciogwiazdkowego świątecznego kapuśniaka. Znajdziesz w nim wszystko, począwszy od mięsa, przez grzyby, po pomidorki koktajlowe. Prawdopodobnie nie zdarzyło ci się jeść nigdy lepszej zupy niż ta! 

Pozostała Ci kapusta kiszona? 

Jeżeli masz jeszcze jakieś resztki kiszonej kapusty, grzechem jest wyrzucanie ich. Mogą posłużyć do kolejnego doskonałego zimowego posiłku - kapusty surowej lub kiszonej: 

Kapusta surowa lub kiszona, która z nich jest zdrowsza?


Źródła: tastingtable.com, thespruceeats.com 

Opublikowano: 4 tygodnie temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.