Wskazówki i porady Jak zachować świeżość owoców i warzyw?

Niezależnie od tego, czy uprawiasz owoce, warzywa lub zioła w domu, czy kupujesz je w sklepie u lokalnego dostawcy, ważne jest, by wiedzieć, jak je przechowywać. Nie tylko dla zachowania świeżego wyglądu i smaku przez kilka dni, ale dla utrzymania jak najwyższej wartości odżywczej. Przyjrzyjmy się, jak przechowywać owoce, warzywa i zioła, aby przedłużyć ich żywotność. Dowiesz się z tego artykułu, które z nich lubią znajdować się obok siebie, czy lepiej jest przechowywać je w pozycji pionowej czy poziomej, oraz w jakim miejscu je trzymać, bowiem nie każda żywność musi być przechowywana w lodówce, czasami może to być dla niej wręcz szkodliwe. 

Trzy zasady przechowywania żywności 

Te trzy ogólne zasady pomogą Ci zachować świeżość warzyw i owoców: 

  1. Wybieraj tylko sezonowe owoce i warzywa 
  2. Usuwaj wszelkie uszkodzone lub zanieczyszczone części przed schowaniem 
  3. Myj dopiero tuż przed jedzeniem

Zioła. Co i jak? 

Podobnie jak ludzie, także zioła mają swoje preferencje. Kiedy zamierzamy sadzić je w spirali ziołowej, musimy zastanowić się, gdzie umieścić każde z nich. Zioła śródziemnomorskie sadzimy na najwyższych pozycjach w spirali. W miarę jak schodzimy niżej, dodajemy zioła, które potrzebują wilgotniejszego środowiska. Jak je pielęgnować po zbiorach?  

  1. Do płukania możesz wykorzystać suszarkę do sałaty. Wypełnij ją zimną wodą i delikatnie opłucz w niej zioła. Następnie odlej wodę i osusz zioła ręcznikiem kuchennym lub bawełnianym. 
  2. Odporniejsze zioła rozłóż na wilgotnym ręczniku papierowym. Zawiń je, umieść w plastikowej torebce i włóż do lodówki.  
  3. Drobniejsze zioła oczyść z uschniętych liści, odetnij dół łodyg i włóż do pojemnika z cienką warstwą wody na dnie. Uszczelnij pojemnik lub przykryj z wierzchu gazą, mocując ją gumką. Przechowuj w lodówce.  
  4. Bazylia może być przechowywana w formie zwykłego bukietu. Umieść ją pionowo w wazonie z wodą i trzymaj w temperaturze pokojowej, w miejscu jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym

Uwaga na „gazowane” owoce! 

Niektóre owoce muszą być przechowywane osobno. Należą do nich gatunki, z których uwalnia się etylen, przyspieszający proces dojrzewania. Niekoniecznie jest to coś złego, ale trzeba mieć tego świadomość i wiedzieć, jak tę wiedzę wykorzystać.

Najpowszechniej znane „przyspieszacze dojrzewania” to: 

  • Jabłka
  • Morele
  • Banany
  • Figi
  • Nektarynki
  • Brzoskwinie
  • Pomidory
  • Awokado
  • Gruszki

Trzymaj te owoce z dala od innych albo połóż je przy tych, które chcesz, by dojrzały szybciej. By to osiągnąć, umieść “przyspieszacz” razem z niedojrzałymi owocami w papierowej torebce. Wkrótce te niedojrzałe maluchy nabiorą rumieńców i będą gotowe do konsumpcji! 

W chłodzie czy w cieple? 

Niektóre warzywa i owoce lubią być w lodówce, inne nie. Możesz wydrukować poniższą listę i przykleić ją na swojej lodówce. 

Bez lodówki nie przetrwają:
Szparagi, jagody, boćwina, wiśnie, kukurydza, maliny, groszek, szpinak, truskawki 
Wytrzymają w lodówce tydzień:
Rukola, papryka, jagody, brukselka, kalafior, klementynki, fasolka szparagowa, pory, sałata, dynia, ogórki, winogrona, mandarynki, cukinia.
2 tygodnie w lodówce? Żaden problem: 
Jabłka, karczochy, buraki, brokuły, marchewki, seler, papryczki chili, żurawina, grejpfruty, cytryny, limonki, pomarańcze, granaty, rzodkiewki.

Poniżej lista owoców, które najpierw muszą dojrzeć (ale, uwaga, nie poddane bezpośrednio światłu słonecznemu) i dopiero wtedy można je umieścić w lodówce:
2-4 dni w lodówce:
Awokado, kiwi, mango.
5-7 dni wytrzymają:
Morele, banany, nektarynki, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananasy, śliwki 
Co z pozostałymi? Przeczytaj 13 wskazówek, jak przechowywać owoce.

Do spiżarni

Do spiżarni trafiają warzywa o skromnym charakterze. Wystarcza im ciemność, suchość i chłód z dobrą wentylacją. O jakich warzywach mówimy?: 

  • Czosnek, cebula, ziemniaki, bataty 

A jak przechowywać chleb? Można go zamrozić. Poznaj sekret dłuższego zachowania świeżości chleba.

Warzywa korzeniowe 

Osobną kategorią są warzywa korzeniowe, wymagające dużej wilgotności. Należy je przechowywać tak, jak rosną. Przykładowo marchewki i pietruszki w pozycji pionowej, na przykład w szklankach, z korzeniami zanurzonymi w wodzie. Jeżeli nie możemy użyć szklanek, możemy owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym i przymocować do stojaka, jak bukiet.

Nie tylko warzywa korzeniowe, także przyprawy mają swoje zasady przechowywania. Czy wiesz jak je przechowywać, by długo zachowały świeżość i aromat?

Wskazówka: 

Jeżeli masz przestronną piwnicę, przechowuj w niej warzywa korzeniowe, zakopane w piasku – tak jak robili to nasi dziadkowie. W ten sposób przedłużysz żywotność na przykład marchewek do pół roku. Ale pamiętaj też, by co jakiś czas kontrolować stan zapasów. Nawet w wilgotnej piwnicy piasek może wyschnąć. Czasami konieczne jest dosypanie go i sprawdzenie stanu warzyw. 

Źródło: seriouseats.com, wikipedia.org 

Opublikowano: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.