Wskazówki i porady Jak wykorzystać winogrona? Oto siedem sprawdzonych sposobów

Czy znasz właściwości zdrowotne i wartości odżywcze winogron? Na liście owoców, to właśnie winogrona zawierają najwięcej witaminy B6. Warto zaznaczyć, że niedobór witaminy B6 wpływa na obniżenie odporności organizmu, zmniejsza wytrzymałość na stres, intensyfikuje choroby krwi oraz przyczynia się do problemów z zębami. Poza witaminą B6 winogrona zawierają również witaminy B1,B2, B3, C, A, kwas foliowy, mangan oraz potas. Dzięki temu regularne spożywanie owocu wspomaga utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia, prawidłowe funkcjonowanie serca, nerek i psychiki.

Winogrono jak większość soczystych owoców nie powinno być długo przechowywane. Należy pamiętać aby w trakcie ich zbierania nie poobijać gron.

Owoce najlepiej trzymać w lodówce a myć powinniśmy je dopiero przed zjedzeniem.

Umyte winogrona dużo szybciej się psują.


Jak przygotować winogrono do obróbki?

Zanim zaczniesz robić dżem, sok, kompot albo zabierzesz się do suszenia winogron, najpierw namocz je na chwilę w wodzie. W ten sposób pozbędziesz się brudu i ewentualnych szkodników. Następnie usuń łodyżkę, sprawdzając, czy owoce nie są uszkodzone lub nadgnite. Jeszcze raz opłucz winogrono i możesz przystąpić do właściwej obróbki.


Sok winogronowy pasteryzowany

Sok winogronowy jest szczególnie polecany w kuracjach oczyszczających. Najlepszy jest świeżo wyciśnięty, można go zamrażać lub pasteryzować. W celu przygotowania należy oczyszczone winogrona gotować przez ok. godzinę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedzić i odmierzyć. Na litr soku winogronowego będziesz potrzebować 1 kg cukru i 15 g kwasku cytrynowego. Następnie zagotuj, zbierz pianę z wierzchu i przelej do słoików. Sok winogronowy pasteryzuj ok. 20 minut w temperaturze 80 – 90 °C.


Sok winogronowy bez pasteryzacji

Na 1 kg winogron będziesz potrzebować 150 g cukru kryształ i 200 ml wody. Wodę z cukrem gotuj w garnku do momentu aż cukier się rozpuści. Umyte i oczyszczone winogrono przepuść przez sokownik lub zmiksuj i przecedź przez sito. Połącz z syropem cukrowym i odstaw do wystygnięcia. Trzymaj w lodówce.


Dżem z winogron, pasuje nie tylko do chałki

Na dżem z winogron będziesz potrzebować 1 kg winogron białych lub czerwonych, 1/2 kg cukru i sok z połówki cytryny. W przypadku bardziej kwaskowatych odmian można dodać więcej cukru. Winogrono przełóż do garnka, podlej odrobiną wody, aby owoce się nie przypaliły i duś na małym ogniu ok. 45 minut. Następnie zbierz pianę z wierzchu. Całość należy przecedzić, dwukrotnie przecisnąć przez sito i gotować z cukrem aż zgęstnieje. Na koniec przełóż do umytych słoików, zamknij i obrócić do góry dnem. Zostaw do wystygnięcia.

Dobra rada: dżem z winogron można doprawić goździkami, anyżem, kardamonem, cynamonem, wanilią lub innymi aromatycznymi przyprawami.


Dżem z winogron z winem

Na 1 kg winogron będziesz potrzebować 100 ml wina, 350 g cukru i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Winogrono zgnieć, przełóż do garnka z winem i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj cukier, kwasek cytrynowy i duś na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Przełóż  do słoików, zamknij i odstaw do wystygnięcia do góry dnem.


Kompot z winogron na zimę

Na kompot z winogron będziesz potrzebować umyte winogrono i zalewę z 1 litra wody i 30 dag cukru. Winogrono przełóż do słoików i zalej zalewą. Następnie pasteryzuj 15 – 20 minut w temperaturze 80 °C. Należy uważać, aby temperatura nie przekroczyła 90 °C, w innym razie winogrono popęka.


Domowe rodzynki

Lubisz rodzynki? To dobrze, ponieważ zapobiegają tworzeniu się płytki nazębnej i zawierają wszystkie minerały i witaminy, które znajdują się w winogronach. Domowe rodzynki mają jedną niezaprzeczalną zaletę w porównaniu z kupnymi – nie zawierają dwutlenku siarki, który zapobiega oksydacji i zmianie koloru. To właśnie dlatego rodzynki ze sklepu i inne suszone owoce trzeba dokładnie myć przed zjedzeniem.

Do suszenia lepiej nadają się odmiany bezpestkowe, ale jeśli nie przeszkadza Ci chrupanie lub masz czas na usunięcie pestek, spokojnie możesz ususzyć dowolną odmianę winogron.

Winogrono oczyścić i namoczyć na godzinę w wodzie. Owoce popękają i będą się szybciej suszyć. Suszenie dużych owoców można przyspieszyć, przekrawając je na pół. Susz w suszarce do owoców na odpowiednim programie lub w piekarniku w temperaturze 30 – 70 °C. Im wyższa temperatura, tym szybciej winogrono się ususzy, ale w wyższej temperaturze utraci cenne składniki odżywcze. Rodzynki są gotowe po ok. 10 godzinach suszenia.


Spróbuj czegoś innego

Winogrono w cukrze nie jest standardowym sposobem obróbki, ale warto go spróbować. Kandyzowane winogrona można jeść zamiast słodyczy lub wykorzystać do deserów. Przygotuj zalewę z 1 litra wody i 300 g cukru, a następnie zagotuj. Winogrono przełóż do pojemnika i zalej w całości syropem. Na drugi dzień przecedź przez sito powstały syrop do garnka. Syrop zagotuj, a jeśli jest zbyt rzadki, dodaj cukier, aby go zagęścić. Winogrono przełóż z powrotem do pojemnika, zalej syropem - powtarzaj tę czynność przez 10 dni. Następnie dobrze odcedź i wysusz winogrono. W takiej postaci można je zamrozić lub przełożyć do słoików, ewentualnie posypać cukrem pudrem i przechowywać w ciemnym miejscu.


Źródła: biostrava.zarucene.sk, senzarecepty.cz, recipeland.com

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Zestaw rosołowy z kaczki paczka
Zestaw rosołowy z kaczki
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidory mini śliwkowe 250 g (kg = 11.96)
Pomidory mini śliwkowe
4,99 299
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-22%
Ser Brie oraz Camembert 120 g oraz 125 g, różne rodzaje, 120 g, cena jedn. 28,25 zł/kg
Ser Brie oraz Camembert
4,39 339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Makrela wędzona luz
Makrela wędzona
1,59 139
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Chleb złocisty 400 g (kg = 5.38)
Chleb złocisty
2,69 215
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Pizza Guseppe Dr. Oetker różne rodzaje i gramatury, np. 410 g (kg = 14.61)
Pizza Guseppe Dr. Oetker
7,99 599
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-35%
Papryka czerwona luz
Papryka czerwona
6,99 449
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ser Edam w plastrach Tesco dostępny również Ser Gouda, Ser Ementaler, 100 g (kg = 19.90)
Ser Edam w plastrach Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do19.11.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 19.11.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Kukurydza konserwowa Tesco 285 g (kg = 6.98)
Kukurydza konserwowa Tesco
  199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
t d g m s
-26%
Szynka lub Schab wędzony luz
Szynka lub Schab wędzony
2,69 199
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.