Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Jak wykorzystać resztki mięsa? Przygotuj kurczaka sauté

Kurczak na talerzu

Właściwe połączenie w diecie mięsa i dodatków stanowi podstawę działania ludzkiego organizmu i jego zdrowia. Średnie roczne spożycie mięsa na mieszkańca w Unii Europejskiej wynosi około 69 kilogramów. Najpopularniejszy jest kurczak. Każdego roku jego produkcja rośnie znacznie szybciej niż innych rodzajów mięs.

Kurczak jest bardzo popularny w gastronomii głównie ze względu na niską kaloryczność i lepszą strawność. Zawiera minerały ważne dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, a także szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do wieprzowiny kurczak obniża poziom cholesterolu i zaleca się spożywać go dwa razy w tygodniu.

Jakie wartości odżywcze zawiera kurczak?

  • wysoka zawartość białka zwierzęcego, wiele aminokwasów, kolagen i elastyna
  • dietetyczne i lekkostrawne mięso
  • minimalna zawartość tłuszczu i cholesterolu
  • duże ilości witamin z grupy B.
  • niska kaloryczność

Kurczak jest ważnym pożywieniem dla osób o osłabionej odporności. Zapobiega zawałom serca i normalizuje metabolizm.

Dzieci i mięso z kurczaka

Małe dzieci, po ukończeniu pierwszego roku życia, mogą spożywać mięso z kurczaka. Najprzystępniejszą formą jest bulion lub po prostu gotowane mięso. Uważaj jednak, by nie używać mięsa, które było mocno solone lub przyprawiane.

Najbardziej odpowiednią formą przygotowania kurczaka dla dzieci jest przegotowanie go w wodzie lub na parze. Mięso należy pokroić na małe kawałki przed podaniem lub delikatnie porozrywać widelcem, by maluszek mógł sobie z nim poradzić.

Podejście męskie i żeńskie

Badania wykazują, że mężczyźni jedzą do 57% więcej mięsa niż kobiety. Powodem są między innymi stereotypy dotyczące płci. Kobiety wolą jeść sałatki i słodkie potrawy. Wielu mężczyzn uważa również, że bez mięsa będą ciągle głodni, dlatego jadają je częściej.

Kobiety, w przeciwieństwie do mężczyzn, którzy potrzebują dużych, świeżych kawałków mięsa na talerzu, częściej używają ugotowanych części kurczaka, które mogą użyć do sałatek, zamienić w rolady lub zrobić z nich smaczne pasty.

Jak wykorzystać resztki mięsa? Przygotuj kurczaka sauté

Co z resztkami kurczaka?

Jeśli masz resztki mięsa z kurczaka z obiadu, masz kilka opcji, jak sobie z nimi poradzić. Znamy dwa najlepsze sposoby - użyj go w zupie lub przygotuj sauté.

Bulion drobiowy

Rosół od wielu lat uważany jest za doskonały lek. Pomaga leczyć katar i świetnie ożywia po nieprzespanej nocy. Ogrzewa całe ciało, jest odpowiedni na przeziębienia i grypę, nawilża, dostarcza organizmowi ważny kolagen, witaminy A, D i E oraz usuwa toksyny.

Kurczak sauté

Francuskie słowo „sauté” oznacza krótko smażony posiłek. Mięso jest poddawane obróbce cieplnej przez połączenie procesu smażenia i duszenia, a jego rezultatem jest wyjątkowo mocny smak. Przed smażeniem mięso należy dokładnie osuszyć, aby nie wypłynęło z niego za dużo wody. Jeżeli jednak używasz już ugotowanego mięsa z zupy, ten problem może Ci nie przeszkadzać. Kurczak sauté to szybki posiłek, który można urozmaicić dowolnymi składnikami.

Na przykład możesz dodać śmietanę, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Wlewaj ją jednak powoli i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, aby uwydatnić jej aromat.

Drobne resztki z kurczaka wykorzystaj do przygotowania jedzenia dla dziecka - smacznego kurczaka z marchewką i groszkiem. Mięso, które jest już ugotowane, można po prostu zemleć.

Co powiesz na kurczaka w węgierskim paprykarzu z pieczoną dynią hokkaido? Resztki kurczaka sprawdzą się także w tym przypadku.

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj przygotować tajską zupę kokosową na gotowym bulionie drobiowym! Mleko kokosowe i świeża kolendra nadają jej niezwykły smak. A jeśli zdecydujesz się na włoskie klimaty, wypróbuj cannelloni z kurczakiem i kremowym nadzieniem serowo-szpinakowym.

Przepis na kurczaka sauté z bakłażanem i kaparami

Posmakuj czegoś niezwykłego, spróbuj kurczaka sauté z cynamonem i świeżymi ziołami.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Pokrój bakłażany w krążki, dopraw solą i odłóż na bok.
  2. Obierz i posiekaj czosnek razem z papryczką chili, dodaj cynamon, rozmaryn, tymianek oraz kapary i zacznij smażyć na oleju.
  3. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę. Smaż przez około 15 minut, aż zacznie się karmelizować.
  4. Przetrzyj bakłażany ręcznikiem kuchennym, pozbawiając je nadmiaru soli i wody.
  5. Dodaj krążki do smażonych składników i wymieszaj z kawałkami mięsa z kurczaka.
  6. Wlej sok z dwóch cytryn, dodaj orzeszki piniowe, przekrojone na połówki pomidorki cherry, zalej około 500 ml wody i gotuj maksymalnie przez 30 minut.
  7. Podawaj kurczaka sauté ze świeżą bazylią i ulubionym dodatkiem, zalecamy kuskus.

Wskazówka - jak zagęścić sos?:

Aby zagęścić sos, dodaj skrobię ziemniaczaną z łyżką wody do 1/4 litra sosu. Wymieszaj trzepaczką, doprowadź do wrzenia i gotuj maksymalnie przez dwie minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać łyżkę masła, aby kurczak stał się apetycznie błyszczący.



Źródła: farmersgirlkitchen.co.uk, theguardian.com

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3