Wskazówki i porady Jak wybrać dojrzałego arbuza? Zwróć uwagę na 5 cech

Zdarzyło Ci się przynieść do domu arbuza bez smaku? Ile razy po rozkrojeniu arbuza w domu byłeś zawiedziony? Dzięki prostym trikom nauczysz się wybierać dojrzałe, soczyste i słodkie arbuzy. Zwróć uwagę na 5 najważniejszych cech:

  • wygląd skórki i brak uszkodzeń,
  • żółte przebarwienie,
  • łodyżka,
  • odgłos przy stukaniu,
  • zapach.

Rozmiar Arbuza nie ma znaczenia

Arbuzy w 90% składają się z wody. Jeżeli zanurzyć je w naczyniu z wodą, będą się unosić na powierzchni. Jeśli nie możesz się zdecydować, który arbuz tej samej odmiany wybrać, „zważ” w dłoni oba egzemplarze i zdecyduj.

Zapomnij o zasadzie „im większy, tym lepszy”. Rozmiar zależy choćby od odmiany. Niektóre mają tylko 2 – 3 kilogramy, ale są i takie, które ze względu na wagę musiałbyś zawieźć do domu samochodem, bo z trudem mógłbyś je unieść.

Skórka bez uszkodzeń

Arbuzy różnią się kształtem, wagą i kolorem skórki. Niezależnie od tego, czy jest jasna, ciemna, prążkowana czy nakrapiana, powinna być błyszcząca.

Żółta plama mówi o stopniu dojrzałości arbuza

Blada plama nie oznacza, że arbuz jest niedojrzały. Jest to miejsce, którym owoc stykał się z ziemią i do którego nie docierało słońce. Właśnie ono zdradza, co kryje wnętrze arbuza. Im ciemniejsza żółta plama, tym lepiej. Oznacza to, że arbuz wystarczająco długo dojrzewał w słońcu i nie został zerwany zbyt wcześnie.

Uschnięta łodyżka to soczysty arbuz

Arbuz, który naturalnie dojrzewał w polu, powinien mieć uschniętą łodyżkę. Również dla hodowcy jest to znak, że owoc jest dojrzały i można go zerwać. Stosunkowo często zdarza się, że hodowcy chcąc przyspieszyć dojrzewanie, obracają owoc, dlatego lepiej nie kupuj owoców ze skręconą lub zieloną łodyżką.

Jaki dźwięk wydaje arbuz?

Stukanie w skórkę arbuza to najpopularniejszy sposób na rozpoznanie dojrzałego owocu. Jeśli pukając, nie słyszysz żadnego dźwięku, arbuz prawdopodobnie jest niedojrzały. Jeśli usłyszysz głęboki, głuchy dźwięk wydobywający się z wnętrza, spokojnie możesz włożyć go do koszyka.

Dojrzałego arbuza rozpoznasz po zapachu

Mocny aromat arbuza świadczy o słodkim smaku. Im intensywniejszy zapach, tym lepszy smak.

Próbowałeś już pizzę arbuzową?

Published: 13 miesięcy temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Desery
15 min.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.