Zdrowy tryb zycia Zdrowe żywienie Jak używać wina w kuchni?

Degustacja wina jest popularnym zwyczajem, ale gotowanie z jakościowym winem już nie jest tak rozpowszechnione. Większość z nas wciąż wybiera tanie, popularne wina, nie zdając sobie sprawy z tego, że ich jakość wpływa na smak dania, które się nimi wzbogaca. 

Co się dzieje, kiedy gotujemy wino? 

Kiedy wlejesz wino do gotującej się potrawy, alkohol zacznie wyparowywać, a jedzenie przesiąknie skoncentrowanym aromatem. Uświadomienie sobie tego procesu jest bardzo ważne w gotowaniu, podobnie jak zrozumienie, dlaczego wino musi być dopasowane do rodzaju przygotowywanego dania. Białe wino dobrze komponuje się z delikatnymi potrawami, takimi jak ryby lub owoce morza i warzywa. Czerwone łączy się z czerwonym mięsem lub wieprzowiną 

Profil smakowy wina wpływa na ostateczny smak naszego posiłku. Cukry, znajdujące się w winie stają się silniej skoncentrowane, kiedy wino zostaje ugotowane. Podobnie taniny i kwasy, występujące w czerwonym winie, również staną się bardziej wyczuwalne. 

Zanim zaczniesz gotować wino 

Jak wybrać wino do gotowania? Zasada nr 1: nie gotuj wina, które zazwyczaj wybierasz do picia. Jakość wina jest równie istotna, jak jakość pozostałych składników, których używasz. Nie oznacza to, że do gotowania musisz używać najdroższego wina – wystarczy jakościowe wino od uznanych winiarzy. Nie bierz pod uwagę wyłącznie koloru, ale też gatunek wina. Wina zawierają cukry, taniny i kwasy, ale różne ich odmiany w różnych proporcjach.  Jeżeli gotujesz z winem, nie dodawaj soku z cytryny ani octu – to grozi zakwaszeniem. Jeżeli gotujesz takie składniki jak cebula, por lub marchew, o wysokiej zawartości cukru, wybieraj wytrawne wina.  

Czerwone czy białe? 

Dobieranie wina jest dosyć łatwe. Białe wino pasuje do lekkich potraw, jak ryby i drób, czerwone wino wybierz, gotując dania “ciemne” - dziczyznę, wołowinę, wieprzowinę i im podobne. Ale jest jeden wyjątek - wieprzowina w sosie ziołowym świetnie łączy się zarówno z czerwonym, jak i z białym winem. 

Białe wino jest odpowiednie również w parze z arbuzem, cytryną, pomarańczą, oliwkami, grzybami i szparagami. 

Czerwone wino natomiast lubi brzoskwinie, gruszki, śliwki, wiśnie, czekoladę i owoce jagodowe.  

Jak gotować z winem? 

Wino w kuchni ma uniwersalne zastosowanie. Można z nim eksperymentować, nie tylko dolewając do gotowanej potrawy. 

Wino jako marynata 

Kwas, który zawiera wino, nada marynacie fantastyczny smak. Użyj wina jako substytutu octu lub soku z cytryny. 

Posmaruj nim potrawę podczas pieczenia i grillowania 

Przygotuj wino w misce i pędzelkiem rozprowadź po pieczonej lub gotowanej potrawie. Powstanie na niej aromatyczna warstwa smakowa.  

Deglasowanie!

Deglasowanie to podgrzewanie wina lub innej cieczy na patelni, na której pozostał osad ze smażenia. Możemy w ten sposób zrobić specjalny sos.  

Jak go przygotować? Wrzuć na patelnię, z której właśnie wyjęto usmażone mięso,  drobno posiekaną szalotkę, czosnek i kostkę masła. Zacznij gotować i wlej wino. Następnie przypraw kilkoma gałązkami tymianku i rozmarynu, i redukuj, aż ilość płynu na patelni zmniejszy się o połowę, a sos zgęstnieje. Na koniec możesz dodać musztardę Dijon, sól, pieprz i kawałek masła. Pokrój mięso i polej je uzyskanym sosem winnym. 

Dodaj do gotowania 

Dania takie jak bourguignon stanowią dobrą podstawę do zalewania winem, dzięki któremu zyskują głębię smaku podczas długiego gotowania.  

Pijane owoce

Gotowane gruszki są doskonałym przykładem na to, jak sprawić, by wino zniknęło w owocach. Jakie czerwone wino nadaje się do gotowania z owocami? Jeżeli gotujesz z przyprawami i miodem,  warto będzie wzmocnić słodki smak. Odpowiedni jest Cabernet Sauvignon lub Merlot. 

Pieczenie z winem

Zastąp część płynu w przepisie winem. Na talerzu pozostanie z niego jedynie aromat, a większość alkoholu odparuje. Dobrym wyborem będzie wino deserowe Big Banyan lub Merlot. 

Gotowanie z winem jest ciekawym i wykwintnym urozmaiceniem w kuchni. Pamiętaj, że wina nie dodaje się do potrawy pod koniec gotowania, ponieważ musi mieć wystarczająco dużo czasu na odparowanie alkoholu. Jeżeli zapomnisz o nim w trakcie gotowania, zaserwuj danie z kieliszkiem odpowiednio dopasowanego, niegotowanego wina. Możesz też dodać niezwykłe winogrona. 

 

 

Zdroj: myfoodstory.com 

Published: 2 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.