Wskazówki i porady Jak upiec chleb w domu?

Co by było, gdyby przenieść piekarnię do domu? Przede wszystkim, dłużej nacieszymy się wspaniałym aromatem pieczywa, ale też dobierzemy właściwe składniki, których jakości możemy być pewni w 100%. Od czego zacząć? Przede wszystkim przygotujcie odpowiednie naczynie. Domowy chleb można wypiekać zarówno w owalnych garnkach żeliwnych, jak i w podłużnych formach do pieczenia. Wszystko zależy od tego, jaki dokładnie bochenek chcecie upiec. Gotowi? W takim razie pora wybrać odpowiedni przepis!

Przepis na chleb wiejski

Pierwsza propozycja to smakowity chleb wiejski, który będzie doskonale smakował w połączeniu ze świeżymi wędlinami i nie tylko.

Zaczyn:
* 500 g mąki pszennej

* Suszone drożdże instant

* 500 ml letniej wody

Ciasto właściwe:

* przygotowany wcześniej zaczyn

* 280 ml letniej wody

* 400 g mąki pszennej

* 100 g mąki pszennej razowej

* 1,5 łyżki soli

* 0,75 łyżeczki suszonych drożdży instant

* 1 łyżka zarodków pszennych

* 20 g otrębów pszennych

Przygotowanie:

Na dzień przed wypiekiem chleba mieszamy dokładnie składniki na zaczyn. Miksturę pozostawiamy przykryte w cieple na ok. 12 godzin. Pamiętajcie, aby skorzystać z nieco większej miski, ponieważ zaczyn zwiększy swoją objętość.
Następnego dnia, gdy zaczyn jest już gotowy, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy jednolite ciasto, które powinno być gęste i elastyczne, ale kleić się do dłoni. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny, pamiętając, aby co ok. 30 minut rozciągnąć ciasto i włożyć z powrotem do miski.
Po trzech godzinach przekładamy ciasto na blat obsypany mąką i dzielimy je na dwie części i formujemy kule. Przekładamy ciasto na godzinę do specjalnego kosza do wyrastania chleba lub do miski, którą następnie owijamy reklamówką. Na czas wyrastania pierwszej kuli, drugą chowamy do lodówki. Po wyrośnięciu nagrzewamy naczynie, w którym będziemy wypiekać chleb. Może być to  garnek żeliwny (około 24 cm średnicy). Przykrywamy naczynie pokrywką i pozostawiamy w temperaturze 250 °C. Gdy obie części garnka będą nagrzane, wyciągamy go ostrożnie z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto. Pieczemy 40 minut, a następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Zarumieniony bochenek wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wskazówka:

Chleb wiejski możecie wzbogacić ciekawymi dodatkami, np. boczkiem. Wystarczy dodać do ciasta pokrojony w drobną kostkę składnik.

Chleb żytni

Nie od dzisiaj wiadomo, że chleb żytni jest doskonałym kompanem odchudzania. Poza tym jest pyszny i stanowi świetną alternatywę dla pszennych wypieków.

Składniki:

* 450 g mąki żytniej

* 300 ml letniej wody

* suszone drożdże instant

* 1 łyżka oliwy

* 1 łyżka miodu
* 1,5 łyżeczki soli
* ziarna do posypki (np. sezam, siemię lniane, słonecznik)

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego wymieszania mąki, drożdży oraz soli. Następnie wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wyrabiamy dokładnie ciasto, dolewając letnią wodę. Następnie przekładamy masę do miski, przykrywamy ją ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po około 30 minutach wyjmujemy ciasto z misy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem, wąskiej formy do pieczenia. Posypujemy z wierzchu ulubionymi ziarnami. Naczynie przykrywamy ściereczkę i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie przekładamy formę z ciastem do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Smacznego!

Dlaczego chleb domowy?

Wypiek chleba w domu wcale nie należy do zadań trudnych, a daje Wam gwarancję, że pieczywo powstało z najlepszych i najświeższych składników. Dodatkowo, możecie modyfikować przepisy, dodając ulubione składniki lub tworzyć całkiem nowe, szalone wersje autorskiego chleba.

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Cytryna (kg = 4.99)
Cytryna
  499
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.