Wskazówki i porady Jak suszyć owoce?

Możesz suszyć niemal wszystkie owoce, w tym winogrona, porzeczki, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, figi, daktyle, śliwki i banany. Suszone owoce pełne są składników odżywczych, witamin i minerałów. Są także bogatym źródłem naturalnego cukru i sposobem na poczucie smaku lata, nawet zimą. Obawiasz się, że suszenie owoców jest zbyt skomplikowane i czasochłonne? Nie musisz, to naprawdę nic trudnego! 

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Warto wiedzieć, że nawet współcześnie jest wciąż popularne w domowych warunkach, mimo dostępności gotowych produktów w sklepach. Suszenie, jak sama nazwa wskazuje, usuwa wodę z żywności, spowalniając rozwój mikroorganizmów. Usuniecie wilgoci zmniejsza także wagę i objętość, co jest przydatne podczas przechowywania. Najłatwiejszym sposobem jest suszenie na słońcu  w ten sposób suszy się m.in. ryż, zboże, rodzynki i pomidory.


Wadą tego rozwiązania jest to, że mamy w nim ograniczony wpływ na proces i szybkość suszenia. Dlatego warto zainwestować w odpowiednią suszarkę – ta zapewnia produkcję naprawdę dobrej suszonej żywności. Na rynku dostępne są różne rodzaje suszarek, począwszy od słonecznych, przez elektryczne, po wykorzystujące biomasę.  

Temperaturę suszenia należy kontrolować i utrzymywać, by zapobiec przegrzaniu i zniszczeniu żywności. Większość owoców suszy się w temperaturze około 6070 stopni do czasu, aż osiągną minimalną zawartość wilgoci, tj. 15% w przypadku suszenia konwencjonalnego i 25% przy odwadnianiu osmotycznym (za pomocą cukru). 

Większość dostępnych w sklepach produktów przed suszeniem nasączana jest syropem cukrowym. Zostają zanurzone w stężonym roztworze cukru nawet na 18 godzin, dlatego należy je przepłukać w czystej wodzie, by pozbyć się nadmiaru syropu. Warzywa i niektóre owoce są blanszowane przed suszeniem, by nie straciły koloru. Po krótkim blanszowaniu schładza się je wodą. W warunkach komercyjnych suszone owoce poddaje się też procesowi siarkowania – to kolejna wada kupnych produktów.  

Nie masz już chyba wątpliwości, że owoce suszone w domu, bez dodatku konserwantów, są zdrowsze, prawda?  

Jak suszyć owoce? 

Przede wszystkim wybierz owoce odpowiednie do suszenia. Nie wszystkie do tego się nadają, szukaj takich, które nie zmienią swoich właściwości nawet po ususzeniu. Z winogron uzyskać można różne rodzaje produktów – np. sułtanki robi się ze słodkich białych lub zielonych winogron. 

  • Wybierz dojrzałe i dobrze wyglądające owoce. Uszkodzone lub niedojrzałe mają mniej wartości odżywczych. W przypadku niedojrzałych proces suszenia może nie przynieść oczekiwanych efektów i właściwego smaku, ponieważ cukier, który zawierają owoce, nie będzie wystarczająco “dojrzały”. 
  • Wybierz owoce, które naprawdę lubisz i które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Suszone jabłka są popularne, ponieważ są dostępne przez cały rok i można je traktować jak przekąskę. 
  • Dokładnie umyj owoce i usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia, zanim zaczniesz suszenie. Przetrzyj umyte owoce czystym ręcznikiem papierowym. Jeżeli są to drobne owoce jagodowe jak winogrona, umieść je w sitku i opłucz.  
  • Ważna jest również grubość kawałków. Grubsze schną dłużej niż cienkie, z kolei bardzo cienkie kawałki przylegają do podłoża i trudno je na koniec zebrać. Krój duże owoce na plasterki o grubości 0,3–0,6 cm. Mniejsze owoce jagodowe możesz zostawić w całości. Ale jeżeli zawierają nasiona, lepiej pokroić je na pół i usunąć nasiona z wnętrza. Pamiętaj również, aby usunąć wszystkie łodyżki i liście z owoców. 

Zalecane grubości plastrów dla wybranych owoców:  

  • Ananas: 2–3 mm 
  • Mango: 6–8 mm 
  • Banan: 5 mm 
  • Pomidor: 3–5 mm 
  • Jabłka: 5–7 mm 
  • Truskawki: 5–6 mm 
  • Śliwki: na pół, przechowywać ściętą stroną do dołu 

Uwaga: Do krojenia owoców należy używać wyłącznie noży ze stali nierdzewnej. 

  • Rozłóż plasterki na blasze z papierem do pieczenia. Wszystkie kawałki powinny być rozmieszczone równomiernie, aby nie nachodziły na siebie i nie stykały się. Jeżeli korzystasz z profesjonalnej suszarki i nie planujesz suszyć owoców w piekarniku, po prostu rozłóż je na powierzchni suszącej. Jeżeli suszysz w specjalistycznej suszarce, zastosuj się do instrukcji dołączonej przez producenta.  
  • Rozgrzej piekarnik do minimalnej dostępnej temperatury, najlepiej 50 stopni. Owoce powinny być suszone, nie pieczone. Umieść kawałki w piekarniku, kiedy się rozgrzeje.  
  • Czas suszenia zależy od rodzaju owoców, temperatury i grubości plastrów. Może to potrwać 4–8 godzin. Obserwuj suszące się owoce i staraj się dostrzec, czy zaczynają się kurczyć, ale bez przypalania. Nie podnoś temperatury, by przyspieszyć proces suszenia. Możesz w ten sposób spalić owoc, zniszczyć wszystkie jego składniki odżywcze, a ostatecznie doprowadzić do stanu, w którym nie będzie smaczny ani nadający się do spożycia.  

Kiedy owoce będą wysuszone, wyjmij je z piekarnika. Powinny mieć gumową konsystencję, nie chrupiącą ani sypką. 

Suszarka – jaką wybrać? 

Suszarki pozwalają ususzyć owoce łatwo i szybko. Nie obawiaj się wysokiej ceny (wysokiej jakości modele kosztują od 120 do 350 zł, ale dopiero najbardziej zaawansowane warianty osiągają ceny powyżej 1000 zł). 

Kluczowe parametry: 

  • Kwadratowy kształt ułatwia przechowywanie urządzenia 
  • Automatyczne wyłączanie – ochrona przed przegrzaniem 
  • Czasomierz 
  • Ciche i równomierne suszenie 
  • Możliwość ustawienia temperatury na 35 stopni (do suszenia ziół)
  • Możliwość dostosowania wysokości  
  • Elementy urządzenia można myć w zmywarce do naczyń  

Czasami niektóre kawałki suszonych owoców są bardziej wilgotne od reszty. Umieść je wtedy w plastikowych lub szklanych kubkach. Słoiki powinny być wypełnione kawałkami w dwóch trzecich i szczelnie zamknięte. Potrząsaj nimi raz dziennie przez 2–4 dni. Spowoduje to, że nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty przez bardziej suche plasterki. Zmniejszy to ryzyko zepsucia owoców. Pojemniki muszą być hermetycznie zamknięte, wyparzone, odporne na wilgoć i chronione przed światłem. Nigdy nie używaj pojemników ze stali ocynkowanej. Idealnym miejscem przechowywania jest chłodny, ciemny i suchy kąt. Im zimniejszy, tym dłuższy termin przydatności owoców do spożycia. Owoce i warzywa tracą z czasem kolor i witaminy A oraz C, więc jeżeli będziesz przechowywać je w przezroczystych pojemnikach, zakryj je chociaż warstwą tkaniny, by lepiej chronić wartości odżywcze i witaminy w nich zawarte.  

Od Ciebie i Twoich domowych smakoszy zależy, które owoce lub warzywa wybierzesz do suszenia. Mogą to być ulubione owoce dzieci albo suszone pomidory, które uwielbiasz dodawać do risotto lub makaronu. Spróbuj wykorzystać wszystkie zalegające zapasy w kuchni i wyrzucać jak najmniej. Niezależnie od tego, czy są zamrożone czy ususzone, możesz większość z nich przetworzyć w domowych warunkach. 


 

source: wikihow.com, fao.org, dodomacnosti.sk 

Opublikowano: 5 tygodni temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do16.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 16.10.2019.
Zamów on-line

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.