Wskazówki i porady Jak sprawić, by chleb jak najdłużej zachował świeżość?

Dawniej, kiedy chleb wypiekano kilka razy w miesiącu, dużą wagę przywiązywano do sposobu jego przechowywania. Wszystkim bowiem zależało aby jak najdłużej zachował swą świeżość. Z chlebem wiązało się także wiele przesądów. Zanim został przekrojony, trzeba się było nad nim trzykrotnie przeżegnać lub zaznaczyć na nim nożem znak krzyża, co miało przynieść pomyślność. Chleba nigdy nie wyrzucano. Krojenie chleba prosto zwiastowało domowi porządek. Ten zaś, kto dźgnął chleb, mógł się spodziewać bólu głowy i zębów.

Przepis na domowy zakwas: upiecz własny chleb

W czym przechowywać chleb? Na pewno nie w foliowym worku ani w papierowej torbie

Chleb przechowywany w papierowej torbie będzie miał chrupiącą skórkę, ale szybko zrobi się twardy. Aby zachował naturalną wilgotność i nie wysechł zbyt szybko, najczęściej wkładamy go do reklamówki.

Według piekarzy najlepiej jednak zawinąć chleb w płócienną lub materiałową ścierkę, a następnie włożyć do reklamówki lub chlebaka. Ścierkę należy zmieniać co 3 dni. Zamiast ścierki można się zaopatrzyć w stylowy płócienny woreczek na chleb ściągany sznureczkiem.

Jeśli pieczesz własny chleb w domu lub uda Ci się przynieść ze sklepu ciepły bochenek, najpierw pozwól mu wystygnąć w przewiewnym miejscu. Dopiero później możesz go zawinąć w ścierkę i włożyć do chlebaka lub reklamówki. Chleb należy przechowywać w temperaturze 20 - 25 °C. W takich warunkach powinien zachować świeżość przynajmniej tydzień.

Przepisy z czerstwego chleba: 5 pomysłów na wykorzystanie resztek pieczywa

Czy chleb można zamrażać?

Chleb można przechowywać dłużej niż tydzień, o ile zamrozimy go w temperaturze poniżej - 18°C. W ten sposób zostanie zatrzymany proces rekrystalizacji skrobi. Najlepiej zamrażać pojedyncze kromki chleba, aby później móc wyjąć tylko tyle, ile potrzebujemy.

W temperaturze od 0 do 10°C chleb traci elastyczność i zaczyna się kruszyć, dlatego nigdy nie należy go przechowywać w lodówce.

Do zamrażania chleba można użyć foliowych worków (nadających się do użycia w zamrażalniku). Na każdym woreczku warto zaznaczyć datę zamrażania, aby wiedzieć, jak długo przechowujemy dany produkt. W takich warunkach chleb można przechowywać kilka tygodni lub nawet miesięcy.

Aby rozmrozić pieczywo, wystarczy wyjąć je z worka i zostawić w temperaturze pokojowej. Następnie można je włożyć na kilka minut do piekarnika lub położyć na tosterze, aby stało się chrupiące.

Przepisy na domowy chleb: upiecz chleb bez mąki lub przygotuj świeżą wekę



Źródła: chleboradce.cz, regiony.rozhlas.cz, wikihow.cz



Published: 4 miesiące temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.