Kulinarny recycling Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw?

Zdaniem ekspertki Lucii Grigovej prowadzącej blog Do ostatniego okruszka, musimy sobie zadać kluczowe pytanie, czy chcemy jeść świeże produkty, czy chodzi nam raczej o wydłużenie czasu ich przechowywania tj. czy chcemy nauczyć się przechowywać owoce i warzywa lub duże ilości świeżo zebranych plonów jak najdłużej. Jeśli chcemy jeść naprawdę świeże owoce i warzywa, najlepiej zjadać je od razu. Im dłużej je przechowujemy po zerwaniu, tym większy jest ubytek witamin i innych składników odżywczych.

„Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do magazynowania. Długotrwałe przechowywanie dobrze znoszą na przykład jabłka, ale trzeba je składować w piwnicy. Jeśli chodzi o warzywa, wybierajmy gatunki z twardą skórką i miąższem, czyli dynię i rośliny korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, seler czy ziemniaki. Długotrwałe przechowywanie warzyw wymaga odpowiednich warunków, które nie zawsze udaje nam się zapewnić w domu, ponieważ optymalnym miejscem do ich składowania jest właśnie piwnica. Jeśli chcemy się cieszyć owocami i warzywami jak najdłużej, możemy spróbować konserwowania, mrożenia, kiszenia, suszenia lub marynowania” – podpowiada Lucia.

Uwaga na przejrzałe owoce

Najszybciej psują się owoce i warzywa w pełni dojrzałe i przejrzałe. „Z owoców są to na pewno gatunki miękkie i zawierające dużo wody np. owoce jagodowe, truskawki, maliny, dojrzałe brzoskwinie, morele, śliwki, czereśnie i banany. Z warzyw z kolei brokuły, cukinia, bakłażany, pomidory i warzywa liściaste. Im twardsze warzywa i mniejsza zawartość wody, tym dłużej powinny wytrzymać” – zwraca uwagę ekspertka. „Należy jednak pamiętać, że nieprawidłowe przechowywanie może przyspieszyć gnicie i pleśnienie. Dlatego, jeśli trzymamy cebulę w lodówce, na pewno nie wytrzyma tak długo jak w spiżarni, gdzie ma znacznie lepsze warunki” – dodaje.

Czy wiesz, jak długo można zachować świeżość warzyw i owoców?


W ten sposób warzywa i owoce dłużej pozostaną świeże

  • Ziemniaki, pomidory, cebula i czosnek nie powinny być przechowywane w lodówce. Ziemniaki w niskich temperaturach robią się słodkie, ponieważ zawarta w nich skrobia zamienia się w cukry. Cebula i czosnek wymagają suchego i dobrze wentylowanego miejsca. Na pewno nie powinniśmy ich też przechowywać w zamkniętych foliowych workach bez dostępu do powietrza – w ten sposób mogą się zaparzyć i zgnić. 
  • Problematyczna bywa też natka. Jeśli nie odetniemy jej odpowiednio wcześnie, na przykład przy rzodkiewce, marchwi lub pietruszce, odbierze warzywom wilgoć i spowoduje szybsze więdnięcie. 

Pięć dobrych pomysłów na wykorzystanie resztek warzyw

  • Owoce, które zostały zerwane zanim dojrzały nie powinny być przechowywane w niskich temperaturach, ponieważ spowalnia to proces dojrzewania. Niedojrzałe mango, awokado, brzoskwinie lub banany lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Przejrzałe owoce z kolei można włożyć do lodówki, nie zaszkodzi im to, a wręcz przeciwnie, może przedłużyć trwałość o kilka dni.
  • Chłodne powietrze nie jest szkodliwe. W niższych temperaturach produkty dłużej zachowują świeżość. Banany na przykład są zrywane niedojrzałe, a podczas transportu przechowywane w chłodniach, aby wytrzymały podróż statkiem z Ameryki Południowej do Europy. Dopiero w cieple w supermarketach  zaczynają dojrzewać. Jeśli włożymy je do lodówki, proces dojrzewania ponownie się spowolni lub nawet zatrzyma. Gdy wreszcie dojrzeją, przechowywanie w lodówce może im przedłużyć życie nawet o kilka dni i choć skórka ściemnieje, środek z powodzeniem nadaje się do zjedzenia.

Nie chcesz przechowywać w domu świeżych warzyw i owoców? Zamawiaj zawsze świeże!

  • Warto zastanowić się, które produkty można przechowywać w wilgotnym środowisku, a które wolą suche miejsce. Musimy też wiedzieć, czy produkt powinien być przechowywany w przewiewnym miejscu bez dostępu wilgoci. Na przykład u owoców cytrusowych ważna jest cyrkulacja powietrza, zwłaszcza jeśli przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Cytrusy nie powinny się stykać z innymi owocami lub miską, na której są przechowywane, ponieważ w tych miejscach zwykle zaczynają pleśnieć.
  • Warto wybrać odpowiednie opakowania. Do przechowywania pieczywa najlepszy będzie lniany worek lub ścierka i chlebak. Rozkrojone owoce, sery i wędliny można zawijać w bawełniane serwetki z dodatkiem wosku pszczelego. Resztki potraw zawsze powinny znajdować się w lodówce pod ręką, przełożone do szklanych naczyń, żeby było widać, co jest w środku bez konieczności otwierania.
  • Warzywom, takim jak brokuły, szparagi, kalafior, groszek, fasolka, służy blanszowanie, które polega na krótkim gotowaniu, a następnie szybkim schłodzeniu. Blanszowane warzywa nadają się również do mrożenia.

Kto nie marnuje jedzenia, oszczędza pieniądze

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Artykuły

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
45 min.
Zupy

Nasze najlepsze oferty

Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Ogórki konserwowe Tesco 450 g (kg = 7.53)
Ogórki konserwowe Tesco
  339
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Paluszki Rybne Tesco 450 g (kg = 16.87)
Paluszki Rybne Tesco
  759
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Boczek wędzony lub parzony, 140 g (kg = 39.93)
Boczek wędzony
  559
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-33%
Polski Pomidor malinowy 500 g (kg = 7.98)
Polski Pomidor malinowy
5,99 399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
Polska cebula 2 kg, worek (kg = 2.00)
Polska cebula
  399
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-12%
Jaja Farmio klasa wagowa L, 10 szt. (szt. = 0.70)
Jaja Farmio
7,99 699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-30%
Osełka śniadaniowa 270 g (kg = 6.63)
Osełka śniadaniowa
2,59 179
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s
-20%
Paluszki słone Lajkonik 300 g (kg = 11.97)
Paluszki słone Lajkonik
4,49 359
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
Oferta ważna do14.10.2019.Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 14.10.2019.
Zamów on-line
t d g m s

2 op.

taniej

Pieguski dostępne również Łakotki oraz Delicje, różne rodzaje, 135-168 g, kupując 1 op. 3,49 zł/op. 135 g, 29,56 zł/kg kupując 2 op. 5,98 zł cena jedn. przy zakupie 2 op. 135 g, 22,15 zł/kg Cena 1 op. przy zakupie 2 op. 2,99 zł/op.
Pieguski
  598
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3

Historie Pisane Smakiem, które pokochasz

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.