Jak nie marnować żywności? Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw?

Zdaniem ekspertki Lucii Grigovej prowadzącej blog Do ostatniego okruszka, musimy sobie zadać kluczowe pytanie, czy chcemy jeść świeże produkty, czy chodzi nam raczej o wydłużenie czasu ich przechowywania tj. czy chcemy nauczyć się przechowywać owoce i warzywa lub duże ilości świeżo zebranych plonów jak najdłużej. Jeśli chcemy jeść naprawdę świeże owoce i warzywa, najlepiej zjadać je od razu. Im dłużej je przechowujemy po zerwaniu, tym większy jest ubytek witamin i innych składników odżywczych.

„Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do magazynowania. Długotrwałe przechowywanie dobrze znoszą na przykład jabłka, ale trzeba je składować w piwnicy. Jeśli chodzi o warzywa, wybierajmy gatunki z twardą skórką i miąższem, czyli dynię i rośliny korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, seler czy ziemniaki. Długotrwałe przechowywanie warzyw wymaga odpowiednich warunków, które nie zawsze udaje nam się zapewnić w domu, ponieważ optymalnym miejscem do ich składowania jest właśnie piwnica. Jeśli chcemy się cieszyć owocami i warzywami jak najdłużej, możemy spróbować konserwowania, mrożenia, kiszenia, suszenia lub marynowania” – podpowiada Lucia.

Uwaga na przejrzałe owoce

Najszybciej psują się owoce i warzywa w pełni dojrzałe i przejrzałe. „Z owoców są to na pewno gatunki miękkie i zawierające dużo wody np. owoce jagodowe, truskawki, maliny, dojrzałe brzoskwinie, morele, śliwki, czereśnie i banany. Z warzyw z kolei brokuły, cukinia, bakłażany, pomidory i warzywa liściaste. Im twardsze warzywa i mniejsza zawartość wody, tym dłużej powinny wytrzymać” – zwraca uwagę ekspertka. „Należy jednak pamiętać, że nieprawidłowe przechowywanie może przyspieszyć gnicie i pleśnienie. Dlatego, jeśli trzymamy cebulę w lodówce, na pewno nie wytrzyma tak długo jak w spiżarni, gdzie ma znacznie lepsze warunki” – dodaje.

Czy wiesz, jak długo można zachować świeżość warzyw i owoców?


W ten sposób warzywa i owoce dłużej pozostaną świeże

  • Ziemniaki, pomidory, cebula i czosnek nie powinny być przechowywane w lodówce. Ziemniaki w niskich temperaturach robią się słodkie, ponieważ zawarta w nich skrobia zamienia się w cukry. Cebula i czosnek wymagają suchego i dobrze wentylowanego miejsca. Na pewno nie powinniśmy ich też przechowywać w zamkniętych foliowych workach bez dostępu do powietrza – w ten sposób mogą się zaparzyć i zgnić. 
  • Problematyczna bywa też natka. Jeśli nie odetniemy jej odpowiednio wcześnie, na przykład przy rzodkiewce, marchwi lub pietruszce, odbierze warzywom wilgoć i spowoduje szybsze więdnięcie. 

Pięć dobrych pomysłów na wykorzystanie resztek warzyw

  • Owoce, które zostały zerwane zanim dojrzały nie powinny być przechowywane w niskich temperaturach, ponieważ spowalnia to proces dojrzewania. Niedojrzałe mango, awokado, brzoskwinie lub banany lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Przejrzałe owoce z kolei można włożyć do lodówki, nie zaszkodzi im to, a wręcz przeciwnie, może przedłużyć trwałość o kilka dni.
  • Chłodne powietrze nie jest szkodliwe. W niższych temperaturach produkty dłużej zachowują świeżość. Banany na przykład są zrywane niedojrzałe, a podczas transportu przechowywane w chłodniach, aby wytrzymały podróż statkiem z Ameryki Południowej do Europy. Dopiero w cieple w supermarketach  zaczynają dojrzewać. Jeśli włożymy je do lodówki, proces dojrzewania ponownie się spowolni lub nawet zatrzyma. Gdy wreszcie dojrzeją, przechowywanie w lodówce może im przedłużyć życie nawet o kilka dni i choć skórka ściemnieje, środek z powodzeniem nadaje się do zjedzenia.

Nie chcesz przechowywać w domu świeżych warzyw i owoców? Zamawiaj zawsze świeże!

  • Warto zastanowić się, które produkty można przechowywać w wilgotnym środowisku, a które wolą suche miejsce. Musimy też wiedzieć, czy produkt powinien być przechowywany w przewiewnym miejscu bez dostępu wilgoci. Na przykład u owoców cytrusowych ważna jest cyrkulacja powietrza, zwłaszcza jeśli przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Cytrusy nie powinny się stykać z innymi owocami lub miską, na której są przechowywane, ponieważ w tych miejscach zwykle zaczynają pleśnieć.
  • Warto wybrać odpowiednie opakowania. Do przechowywania pieczywa najlepszy będzie lniany worek lub ścierka i chlebak. Rozkrojone owoce, sery i wędliny można zawijać w bawełniane serwetki z dodatkiem wosku pszczelego. Resztki potraw zawsze powinny znajdować się w lodówce pod ręką, przełożone do szklanych naczyń, żeby było widać, co jest w środku bez konieczności otwierania.
  • Warzywom, takim jak brokuły, szparagi, kalafior, groszek, fasolka, służy blanszowanie, które polega na krótkim gotowaniu, a następnie szybkim schłodzeniu. Blanszowane warzywa nadają się również do mrożenia.

Kto nie marnuje jedzenia, oszczędza pieniądze

Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Pomidor (kg = 6.99)
Pomidor
  699
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3