Wskazówki i porady Jak długo owoce i warzywa zachowują świeżość?

Sezon na świeże owoce w pełni, a Ty z przyjemnością odwiedzasz miejscowe ryneczki w poszukiwaniu najpiękniejszych owoców i warzyw. Letnie menu jest pełne soczystych smaków. Aby móc się nimi cieszyć jak najdłużej, musisz jednak wiedzieć, jak je przechowywać i ile czasu pozostaną zdatne do spożycia.

Ziemniaki bez dostępu światła, pomidory w temperaturze pokojowej

Przechowywanie w lodówce może zaszkodzić niektórym warzywom, na przykład ziemniakom, które mogą mieć później nieprzyjemny smak i teksturę. Ziemniaki i cebulę należy przechowywać z dala od źródeł ciepła i światła słonecznego. Pomidory i bakłażany z kolei można zostawić w temperaturze pokojowej, aby dojrzały, a następnie włożyć do lodówki, co przedłuży ich trwałość. Aby seler i szparagi odzyskały chrupkość, można je włożyć do lodówki podlane niewielką ilością wody, dzięki czemu będą świeże jak zaraz po zakupie.

Jeśli wkładasz warzywa do woreczków, zrób w nich kilka dziurek, aby powietrze wewnątrz woreczka mogło cyrkulować. Owoce i warzywa należy przechowywać w oddzielnych pojemnikach, ponieważ niektóre owoce wytwarzają etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych gatunków. Choć niektóre warzywa i owoce długo zachowują świeżość, staraj się je zjeść jak najszybciej ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze.

Co zrobić z resztkami warzyw? Zobacz kilka naszych propozycji.

Do lodówki czy do spiżarki?

Chłód i wilgoć panujące w lodówce nie służą niektórym gatunkom owoców i warzyw. Zmieniają ich smak i strukturę, zatrzymują proces dojrzewania. Dlatego w spiżarni powinniśmy przechowywać:

  • ziemniaki,
  • cebulę,
  • czosnek,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • owoce dojrzewające (banany, awokado, brzoskwinie, nektarynki itp.)

Lodówka, dzięki niskiej temperaturze, pomoże zachować świeżość dojrzałym owocom.

Dostarczymy Ci świeże owoce i warzywa prosto do domu.

Jak długo owoce i warzywa pozostają świeże?

Gatunek

W ciemnym i chłodnym pomieszczeniu

W lodówce

Ziemniaki

1 – 2 miesiące

1 – 2 tygodnie

Cebula

1 miesiąc

14 dni

Pomidory

3 - 5 dni

2 - 7 dni

Papryka

5 dni

5 - 7 dni

Brokuł


3 - 5 dni

Marchewka, pietruszka

1 tydzień

2 - 3 tygodnie

Seler

10 dni

2 - 3 tygodnie

Brukselka, kapusta

2 tygodnie

2 - 3 tygodnie

Grzyby, borowiki


2 - 5 dni

Szpinak

2 – 3 dni

3 - 5 dni

Szparagi

3 – 4 dni

5 - 7 dni

Awokado

Do czasu aż w pełni dojrzeje

3 - 4 dni

Jabłka

3 tygodnie

3 - 6 tygodni

Banany

Do czasu aż w pełni dojrzeją

5 dni

Czereśnie, wiśnie

1 dzień

3 - 5 dni

Jeżyny, maliny, truskawki, jagody

1 dzień

2 - 3 dni

Winogrono

1 dzień

1 tydzień

Pomarańcze

10 dni

3 tygodnie

Brzoskwinie, morele, śliwki

2 dni

3 - 5 dni


Zobacz rady, które pomogą Ci oszczędzać w kuchni na co dzień.


Źródła: weightwatchers.com, thrillist.com, doposlednejomrvinky.sk

Opublikowano: Ponad rok temu
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

1 / 3