Wskazówki i porady Jak długo można przechowywać wino po otwarciu butelki i z czym najlepiej smakuje?

Podstawowa zasada łączenia win z potrawami jest następująca: białe wino podajemy z białym mięsem, czerwone z ciemnymi mięsami, różowe zaś jest uniwersalne. Z myślą o sobie i swoich bliskich warto jednak opanować trochę więcej niż same podstawy wiedzy o winie. Dlatego łącz, eksperymentuj i czaruj, bo w końcu odpowiedni dobór wina do jedzenia to prawdziwa magia!

Pierwszy krok to właściwy wybór nie tylko szczepu, lecz również rocznika. W tym przypadku warto wiedzieć, czym jest dojrzałość butelkowa.

Dojrzałość butelkowa

Wino potrzebuje czasu, aby w pełni rozwinął się jego smak. U szczytu dojrzałości beczkowej wino przelewa się do butelek, gdzie następnie dojrzewa, osiągając tzw. dojrzałość butelkową. Każdy szczep potrzebuje innego czasu, ale warto zapamiętać ogólną zasadę, zgodnie z którą wina czerwone dojrzewają dłużej niż białe.

  • Zinfandel – 3 - 6 lat
  • Cabarnet Sauvignon – 4 lata i więcej
  • Alibernet – 2 - 8 lat
  • Merlot – 3 - 7 lat
  • Pinot Noir – 2 - 5 lat
  • Pinot Blanc – 1 - 3 lata
  • Chardonnay – 2 - 5 lat
  • Sauvingon Blanc – 2 - 8 lat

Jak długo można przechowywać wino po otwarciu?

Wino, które zostało w butelce, można odłożyć na później, a jeśli będziemy przestrzegali zasad prawidłowego przechowywania, może poleżeć jeszcze kilka dni.

  • wino musujące ze specjalnym korkiem możemy przechowywać w lodówce 1 - 3 dni,
  • lekkie wina białe i różowe w butelce zatkanej korkiem 5 - 7 dni,
  • cięższe wina białe w butelce zatkanej korkiem 3 - 5 dni,
  • czerwone wino w butelce zatkanej korkiem w ciemnym i chłodnym miejscu 3 - 5 dni,
  • wina fortyfikowane, czyli wzmacniane (o wyższej zawartości alkoholu) w butelce zatkanej korkiem w ciemnym i chłodnym miejscu 28 dni
  • wino z kartonu po otwarciu może poleżeć w lodówce 28 dni

Dobra rada:
Resztkę wina można przelać z butelki do formy na lód i zamrozić, a następnie wykorzystać do gotowania.

Jak dobrać wino do jedzenia?

Różnorodność podawanych potraw wymaga odpowiedniego doboru wina. Zacznij od win bardziej wytrawnych, następnie przejdź do delikatniejszych i słodszych, a na zakończenie zaproponuj mocniejsze wino. W zasadzie należy pamiętać, że zaczynamy od białego, by przejść do czerwonego i od lżejszego do cięższego.

Białe wino pasuje do: 

  • ryb,
  • owoców morza,
  • makaronów,
  • drobiu,
  • sosów,
  • duszonych warzyw,
  • serów z białą i niebieską pleśnią, mozzarelli,
  • lekkich deserów.

Wino czerwone doskonale sprawdza się w połączeniu z:

  • czerwonym mięsem,
  • dziczyzną,
  • jagnięciną,
  • mocno doprawionymi potrawami,
  • serami takimi jak gouda i cheddar,
  • czekoladą i deserem czekoladowym.

Wino różowe będzie idealne, jeśli nie chcesz podawać do każdej potrawy innego wina. Jego uniwersalność podkreślisz, podając je na początku mocno schłodzone - przypomina wówczas wino białe. Po osiągnięciu temperatury pokojowej będzie się bardziej kojarzyło z winem czerwonym. Doskonale nadaje się do ryb, indyka, pół miękkich serów.

Sery i wino – idealna para!

Tu też należy trzymać się pewnych zasad. Do białych win podaje się sery dojrzewające, miękkie, kremowe, śmietanowe, parzone czy topione.
Z czerwonymi serwuje się z kolei sery twarde i pleśniowe. Sery z niebieską pleśnią najlepiej komponują się ze słodkimi aromatycznymi winami.

Wino i pizza

W naszych warunkach nie często łączymy wino i pizzę. Kiedyś może jednak się przydać wiedza, że do pizzy z warzywami lub owocami podaje się wino białe, a do pizzy z większą ilością mięsa, wędlin lub serów serwuje się wino czerwone.

Połączenia, których należy unikać

O ile niektóre połączenia wzajemnie się dopełniają, podkreślając smak potraw i wina, inne są w stanie sprawić, że ani jedzenie, ani wino nie będzie smakowało. Nie należy łączyć:

  • wina musującego z czerwonym mięsem, mocno doprawionymi potrawami i kremowymi sosami
  • wina wytrawnego z czerwonym mięsem i serami z niebieską pleśnią
  • ciężkich win z wędzonym mięsem, kuchnią azjatycką i pomidorami
  • słodkich białych win z czekoladą i potrawami słodszymi niż samo wino
  • lekkiego czerwonego wina z wędlinami, słonymi przekąskami i sosami barbecue
  • czerwonego wina półsłodkiego z dobrze doprawionymi potrawami, surowymi rybami, sushi, ostrygami
  • ciężkich czerwonych win z owocami morza, jajkami i lekkimi sałatkami
  • win deserowych z cytrusami, białym mięsem i owocami morza
Wydrukuj tę stronę
Podziel się artykułem

Nasze najlepsze oferty

Our price
Kajzerka naturalna 55 g (kg = 5.27)
Kajzerka naturalna 55 g
  029
Dodaj do listy zakupów Dodano do lista zakupów
Dodaj do listy zakupów
1 / 3